Кога ще приключи ралито на цената на Биткойн? Ето какво подкрепя бичия пазар на BTC

Поддържат ли се цените на BTC само от непрекъснатия поток от добри новини или има още нещо в играта?

Спекулациите относно продължителността на текущото рали са безкрайни, като Биткойн вече е новина с постоянно присъствие дори в масовата преса. Но какво поддържа цената на BTC толкова високо? На безмилостната поредица от добри новини ли се дължи това или има верижни индикатори, които могат да предскажат бъдещите ценови движения?

Откакто тествахме бариерата от $ 50 000 в началото на март, цената на Биткойн (BTC) се задържа доста постоянно над това ниво. Дори отстъплението през последната седмица на март не можа да се задържи, като биковете тласнаха цената обратно нагоре към нов рекорден връх близо до 65 000 долара.

Ефектът FOMO

Аргументът, че добрите новини стимулират пазара, се разбира от само себе си, просто защото е неоспоримо, че през последните месеци виждаме ефекта на FOMO лавината сред институциите.

Текущият скок започна през последното тримесечие на 2020 г. и фактът, че цените внезапно скочиха през октомври на фона на новините, че PayPal навлиза в крипто пространството, не може да бъде пренебрегнат. Последваха бичи действия, когато JPMorgan пусна своята дългоочаквана JPM монета.

Тази година MicroStrategy започна епична покупка, придружена от одобрението на Tesla с инвестиция от 1,5 милиарда долара. Големите банки, включително Goldman Sachs и Citigroup, разширявайки предлаганите от тях услуги спрямо криптовалутите, с което добавиха допълнително доверие към аргумента, че криптото заема своето място като утвърден клас активи. Съвсем наскоро добавянето на Coinbase в Nasdaq – първото по рода си в криптоиндустрията – също изигра роля в гарантирането, че дигиталните активи остават твърдо в дневния ред в глобалните новини.

Как да купя Биткойн?

На макро ниво настоящият натиск за получаване на Биткойн ETF, одобрен от регулаторните органи на Съединените щати, също предоставя допълнителни възходящи настроения, въпреки че, според един анализатор, може да минат още две години, преди да бъдат одобрени.

25 000 долара институционална цена ли беше?

Докато теорията, че добрите новини подсилват цените на биткойните може да не създаде дългосрочен бичи пазар сама по себе си, пазарните действия очевидно са достатъчни, за да накарат големите инвеститори и институции да седнат и да обърнат внимание на криптовалутите. Доклад от eToroX публикуван през януари, който интервюира институционални играчи, изглежда се съгласява с тази идея.

Докладът установява, че BTC трябва да достигне достатъчно висока цена, за да стане привлекателен за институциите, когато се балансира спрямо други бариери за влизане, като регулаторен риск, потенциал за измами и достъп до необходимата инфраструктура. Един респондент дори стигна до там, че дефинира ценовия праг от 25 000 долара, което показва, че настоящите цени са повече от достатъчни, за да ангажират институционалните инвеститори.

Джони Лю, главен изпълнителен директор на KuCoin също вярва, че основните страхове относно състоянието на по-широките пазари играят роля в институционалното приемане на криптовалута, казвайки на Cointelegraph: „Скорошният ръст е свързан със страха от дълготрайно количествено облекчаване и глобална инфлация.” Освен това той даде вътрешен поглед, като каза, че „търговското поведение на KuCoin показва, че западните инвеститори са по-ангажирани в пазара в момента в сравнение с азиатските си колеги“.

Обосновката тук е, че западните страни се оказаха по-малко способни да се справят с разпространението на COVID-19, което доведе до повече държавни разходи и по-тежко икономическо въздействие. Въпреки това, Роби Лиу, пазарен анализатор в OKEx Insights посочи, че все още има значителен интерес от азиатските инвеститори. Той подчерта, че апетитът за стабилни монети е бичи сигнал:

„На азиатския пазар USDT също влезе в положителна тенденция от март, което означава, че един USDT се е търгувал над един щатски долар. Това отразява силното търсене на достъп до криптовалутното пространство.“

Когато добрите новини не са непременно добри новини

Проблемът с идеята, че цените се движат изцяло от положителна посока, произтичаща от заглавията на новините е, че това не създава основание за дългосрочна ценова устойчивост. Казано по-просто, ако добрите новини изчезнат, цените могат да се обърнат, създавайки ефект подобен на лавина от лоши новини за падащия пазар.

От тази гледна точка си струва да разгледате някои от основните и извън новините, които биха могли да определят цените. Тук има много причини да останете позитивни. Все още обаче има основни положения, които предполагат, че бикът за 2021 г. далеч не е приключил. Данните на Glassnode показват, че обемът на BTC, държан на борсите, е в непрекъсната низходяща траектория, намалявайки предлагането.

Въпреки това, броят на адресите, съдържащи над 1000 BTC, наскоро достигна рекорд за всички времена, което показва, че повече китове от всякога избират да ХОДЛ-ват. Миньорите също наскоро се присъединиха към тенденцията, като задържат повече BTC, отколкото продават. Ако използваме теорията на пазарните цикли, изглежда неизбежно бичият цикъл да приключи в даден момент – въпросът е кога.

Всички знаци сочат към ХОДЛ-ване

Ако продажната активност е някакъв показател, върхът все още е далеч. Според неотдавнашен доклад дългосрочните ходлъри не смятат да се откажат от инвестициите си, което обикновено се случва през втората половина на пазарния цикъл, докато се стремят да генерират печалби. Следователно този бичи пазар е особено необичаен, базиран на предишни пикови цени. Търсещите печалба обикновено осребряват, след като държат между една седмица и един месец. В този случай те са твърди.

Как да купя Биткойн?

Реализираната диаграма на съотношението на hodl също подкрепя тази теза, тъй като е надеждно корелирана с всички предишни обръщания в BTC макроцикли. Както се вижда от графиката по-долу, когато съотношението достигне ниво над 50 000, бичият пазар е на път да достигне своя връх.

Ако историята може да предскаже бъдещето, тя ще покаже, че бикът е само около половината от този цикъл, което показва, че $ 100 000 BTC преди края на тази година е напълно в рамките на възможностите. Джейсън Дийн, анализатор на биткойни в криптоконсултантската фирма Quantum Economics, се въздържа от предоставянето на прогноза за цената. Но когато говори пред Cointelegraph, той заяви:

„В дългосрочен план непрекъснатото намаляване на наличните биткойни на борсите е много вероятно да се превърне в по-голям фактор за откриване на цените, тъй като все повече преминават за много дългосрочно съхранение, а новите доставки, чрез бъдещите разполовявания, продължават да намаляват.”

Игней Терен, ръководител на комуникациите на борсата Bybit смята, че настоящите спекулации, наблюдавани на пазарите на деривати, могат да разкрият много за това какво да се очаква от останалата част от 2021 г. Той каза пред Cointelegraph, че: „С фючърси през юни, септември и декември на високи премии, можем да предположим, че пазарът залага на бика, който ще продължи до края на 2021 г.“ По-нататък той добави, че: „В дългосрочен план, на къде отива цената на BTC зависи толкова от нейните основи, колкото и от силата на [щатския] долар.“

$ 500 000 и повече?

Според анализатора PlanB, прогнозите за запас-поток разкриват, че пробегът на бика е в още по-ранна част от цикъла, отколкото показват статистическите данни на hodl. Диаграмата на анализатора „Ситуационна осведоменост за модел на кръстосани активи от запас към поток“ проследява предишните цикли на биковете с голяма точност и надеждите сред ходлерите са големи, че този няма да бъде по-различен.

Екстраполирайки настоящите сигнали за разпознаване на бик/мечка, прогнозата на PlanB, използваща модела S2FX, определя високата стойност за 2021 г. от 288 000 долара. Въпреки това, пикът на цените по време на този цикъл на разполовяване за биткойн може да достигне до $ 576 000, като максимумът от 2021 г. формира средна стойност за целия цикъл.

Ако това изглежда амбициозно, имайте предвид, че в историята на биткойните няма прецедент за вида институционални притоци, които се наблюдават в момента, да не говорим за липсата на ликвидност, тъй като инвеститорите се стремят да съхраняват своите притежания. Така че, дори предишните модели на бикове може да не са най-надеждните предсказатели за този цикъл.

Като цяло солидните основи, съчетани с продължаващото усещане за FOMO от институциите, означават, че има солидни аргументи за вярването, че този бичи пазар ще продължи да работи още доста време.

Източник

Leave a Reply