Китай е почти готов с официалната си държавна криптовалута

Колкото и да се мръщи на криптовалутите, Китай се радва да пусне своя собствена дигитална монета. Централната банка на Китай обяви, че след пет години работа, може да се каже, че китайската криптовалута е готова. Но не очаквайте да подражава на криптовалутите, които са вече в обръщение. Според Му Чангчун (Mu Changchun), заместник-директор на отдел Плащания на Централната банка на Китай, китайската дигитална монета ще ползва по-сложна структура.

Ще разчита на двустепенно деление, като Централната банка ще е отгоре, а банките отдолу, очевидно за да може по-лесно да се обхване размера на китайската икономика и китайското население. Още повече че китайската официална криптовалута няма да разчита единствено на блокчейн, технологията която крепи криптовалутите. Блокчейн просто не може да подсигури функционирането на валутата на дребно, заяви г-н Чангчун.

Четете още: Криптогалактиката има нужда от място за развитие

Централната банка все още не е обявила кога валутата ще е напълно готова за пускане в обръщение.

Но Китай иска да я пусне по-скоро рано отколкото късно. Не веднъж националните власти са казвали, че криптовалутата създава хаос когато спекулантите продават големи количества регулярна валута и купуват много криптовалута. Нов подход, обаче, може да доведе до стабилност. А и не е изненада, че китайското правителство би искало да има дигитална валутна система под собствен контрол. В продължение на години китайските управници се опитват да направят страната технологично по-независима и пускането на собствена дигитална валута изглежда като логична стъпка.

Източник

One Reply to “Китай е почти готов с официалната си държавна криптовалута”

Leave a Reply