Китай вдига забраната за Биткойн? Случайната обмяна е легална според адвокат

„Спорадичната“ P2P търговия с биткоини вероятно е законна в Китай. Това заяви старши юрист пред националната преса в необичайно оптимистичен коментар тази седмица.

Поддържайте Биткойн обмена в Китай „Извънреден“

В интервю за BJ News, Са Сяо, член на Съвета на Асоциацията за правни изследвания на Банката на Китай твърди, че сегашното регулиране на виртуалната собственост на Китай включва правото да се търгува както собственикът смята за уместно.

Това противоречи рязко с настоящите настроения сред властите в Китай. Те са приели официална забрана за търговия с криптовалута, ICOs и др.

В същото време обаче притежаването на криптовалути, включително Биткойн, никога не е била незаконно според закона, потвърди Сяо.

„Сяо смята, че случаен обмен на Биткоини между индивиди и (други) индивиди е законно,“. Това обясни Туитър-базираният китайски крипто-информационен ресурс cnLedger, парафразирайки BJ News.

… Сяо също вярва, че ако някой ръководи търговията с BTC като бизнес и причини сериозни загуби на клиенти, (със) сериозни последици, не може да се изключи възможността за наказание съгласно наказателното право….

За седмицата, която приключва на 18 май, китайските търговци сключиха сделки с над 32 милиона юана (4,6 милиона долара) чрез платформата за P2P търговия Localbitcoins.

Биткойн – законен или незаконен?

Макар да изглеждат положителни за средния китайски притежател на Биткойн, смесените послания, идващи от различни ниши в правната рамка на страната, все още представляват по-скоро главоболие, отколкото облекчение.

Както Bitcoinist съобщи, забраната за търговия през 2017 г. бе последвана от по-спорадичен натиск от страна на служители, като например ограниченията на търговската дейност, свързани с криптовалутната дейност от август 2018 г.

Междувременно през април тази година се появиха планове за изцяло забрана на добив в Китай. Сектор, който вече бе намален в размер поради спада в цените на Биткона през четвъртото тримесечие на 2018.

Тъй като пазарите отново се покачиха през второто тримесечие на 2019 г., многобройните източници отбелязаха подновения интерес към Китай. Търговците се обърнаха към извънборсовите методи за придобиване на биткоини. Те дори плащат премия в условия с фиксирани суми, отбелязва Биткоинист, подчертавайки дисбаланса между предлагането и търсенето, произтичащ от официалния блок.

Сяо не споменава какво представлява „случайна обмяна“ между индивиди или колко ценни биха могли да бъдат тези сделки.

„Мненията на Сяо се основават на сегашната правна рамка, която защитава (хората) и правата на виртуалните имоти (включително Биткойн)”, добави cnLedger.

Случайните P2P транзакции на биткойн са от вида „право на разпореждане“, едно от правата на „собственост“. Затова притежаването и от време на време P2P търговията е законно.

Отделно от криптовалутната си политика, Китай може всъщност да предизвика неволно продължение на бичия пазар, благодарение на продължаващата търговска война със САЩ, която отново нарасна този месец.

Обявяването на нови тарифи за стотици милиарди долари на стоки от президента Доналд Тръмп съвпадна с увеличаването на BTC/USD до годишни върхове над $ 8300.

Източник

3 Replies to “Китай вдига забраната за Биткойн? Случайната обмяна е легална според адвокат

Leave a Reply