Кенийската централна банка проучва използването на Биткойн за борба с обезценяващия се шилинг

Приемането на Биткойн може да постигне значителен напредък, след като Кенийската централна банка направи предложение страната да премине към BTC, докато шилингът продължава да се обезценява.

Биткойнът може да реши проблемите на Кения с нейната девалвация на националната валута, предизвикана от Международния валутен фонд, заяви управителят на Централната банка Патрик Ньороге. Като такава, банката обяви доста променящи играта планове за превключване на основната си валута към Биткойн.

Централната банка на Кения на път да премине към Биткойн?

През последните няколко десетилетия националната валута на Кения, шилингът, е в тенденция към намаляване и е загубила близо 50% от стойността си в сравнение с щатския долар от 2010 г. насам. Само през последната година шилингът е намалял с почти 10% спрямо зелената валута.

Освен очевидните последици от пандемията COVID-19, управителят на Централната банка на страната обвини и Международния валутен фонд за отслабването на шилинга.

Логично, институцията предложи доста радикален план за решаване на националните проблеми – преминаване към Биткойн. Въпреки че подобен ход може да се счита за рисков, тъй като досега никоя друга държава не го е направила, Ньороге смята, че BTC може да сложи край на страданията на Кения.

„Решението ни да преминем към Биткойн е както тактическо, така и логично. Нашата валута винаги е била боксова кеуша за МВФ, който винаги твърди, че кенийският шилинг е надценен. Това доведе до твърде голям натиск върху кенийския шилинг и това има отрицателен ефект върху икономиката. Губим твърде много, просто защото някой от МВФ се е събудил от грешната страна на леглото. Биткойнът ще сложи край на това.“

Ньороге вярва, че основната криптовалута ще предпази Кения от валутни загуби на Форекс пазара и дори ще намали националния дълг на страната, тъй като цената ѝ се повишава.

Първата от много?

През изминалата година BTC привлече няколко големи корпорации и институции, но тепърва ще достига до централните банки. Всъщност президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съвсем наскоро заяви, че за подобен ход „не може да става и дума“.

Кения обаче може да даде пример, който много други страни в подобни ситуации могат да последват.

Михр Такр, икономист и консултант по бедността в Кения, споделя това убеждение. Той отбеляза, че развиващите се страни могат да използват криптовалутата и като „източник на приходи, и също така да направят настъпление срещу потискащите ги финансови системи, които изглежда благоприятстват развития свят за сметка на бедните страни“.

„Никой не очакваше, че правителството ще се гмурне с главата напред и ходът на правителството на Кения изненада света на криптовалутите. Очакваме да последват повече правителства, но Кения вече е стъпка пред всички останали.“

Във всеки случай, ако Кения наистина започне да използва Биткойн, това може да има незабавен и драматичен ефект върху скоростта на приемане на криптовалутата и нейната стойност.

Източник

Leave a Reply