Квантов пробив: Ново устройство е 100 000 000 000 000 пъти по-бързо от най-добрия суперкомпютър

Китайски изследователски екип твърди, че е разработил квантов компютър, който е 100 трилиона пъти по-бърз от всеки съществуващ компютър.

Според медията Xinhuanet екипът, който включва известния квантов физик Пан Джианвей, рекламира значителен пробив в квантовите изчисления. Пан и машината на екипа му постигнаха това, което хората в света на квантовите изчисления наричат квантово изчислително предимство.

Златото започва да пропада спрямо Биткойн

Лу Чаоянг, професор в Университета за наука и технологии в Китай, обяснява защо този крайъгълен камък е толкова важен. Той предполага, че компютърът, който е в процес на създаване от 20 години насам, скоро може да надмине нови бариери.

„Квантовото изчислително предимство е като праг. Това означава, че когато капацитетът на нов прототип на квантов компютър надхвърли капацитета на най-силния традиционен компютър при обработката на определена задача, той доказва, че вероятно ще направи пробиви в множество други области. „

Разработването на квантови компютри може да създаде значителни рискове за настоящите методи за криптиране, които се използват за защита на голяма част от информацията, съхранявана в интернет, включително криптографските алгоритми, които в момента поддържат сигурността на Биткойн.

Тази опасност подхрани състезанието за осигуряване на Биткойн и други защитени с алгоритми данни в интернет.

Легендарният създател на SimCity става част от Рипъл

Докато Китай обявява своя пробив в квантовите изчисления, базираната в Япония Toshiba обещава да предлага криптографски услуги за квантови изчисления до 2025 г. Многонационалният конгломерат тества своите услуги като вярва, че необходимостта от услуги за квантово шифроване ще нарасне значително през следващите години.

Прогнозата на Toshiba за сектора може да се актуализира, тъй като екипът на Pan продължава да работи върху своята машина, която има, според Xinhuanet, 10 милиарда пъти по-бързи скорости на обработка от квантовия компютър на Google.

Източник

Leave a Reply