Кардано „работи върху нещо“, което би могло да разреши дилемата за децентрализация на Туитър

Туитър се сблъска с яростни реакции през последните няколко дни, след като реши да забрани акаунта на президента Доналд Тръмп в своята социална медийна платформа. Много хора се противопоставиха на този ход, възприемайки го като опит на гиганта на социалните медии да упражнява онлайн автократична диктатура, където свободата на словото е силно ограничена.

Крипто общността беше начело в осъждането на това на пръв поглед неприлично поведение от ръководството на Туитър. Основателят и главен изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси обаче се опита да подкрепи този ход в поредица от туитове преди няколко дни.

Главният изпълнителен директор на Туитър се възхищава на биткойните

Докато се опитваше да спечели подкрепа, Джак каза, че харесва Биткойн поради неговата децентрализирана сила, която не позволява да бъде продиктувана от някой човек или организация.

Той се съгласи, че въпреки, че е наложително Туитър да забрани акаунтите на хора, които не играят по неговите правила, политиката ще бъде катастрофална в дългосрочен план и трябва да бъде под контрол.

Туитър финансира екип за разработка

Очевидно, както може да се разбере от неотдавнашен туит на главния изпълнителен директор, в момента Туитър насочва средства към група разработчици в опит да създаде децентрализирана мрежа от социални медии, на която може да работи.

От известно време се носят слухове, че Туитър наистина участва в специален проект за създаване на базирана на блокчейн мрежа. Проектът е наречен „Синьо небе“. Все още не е ясно кога или къде проектът ще бъде стартиран.

Проект за социални медии с отворен код

От друга страна, някои от крипто и блокчейн общността не смятат, че е добра идея Туитър да разработи вътрешна децентрализирана система. Това поне е според един от най-популярните разработчици в тази област, Чарлс Хоскинсън от Кардано. Хоскинсън е основател и главен изпълнителен директор на IOHK, компанията създала Кардано (ADA).

Хоскинсън коментира туита на Джак казвайки, че Дорси не трябва да изгражда децентрализираната система вътрешно, особено защото вече е свързан с Туитър, силно централизирана мрежа, както се вижда от забраната на акаунта на Тръмп. Вместо това Хоскинсън каза, че системата трябва да бъде направена с отворен код, за да позволи на повече играчи от по-голямата блокчейн общност да допринесат за нея.

Кардано работи ли върху децентрализирана мрежа от социални медии?

В същия туит Хоскинсън сякаш даде някаква информация, макар и много малка. Той намекна, че Кардано „работи върху нещо“. Много хора може би са приели, че това означава, че Кардано работи върху собствена децентрализирана социална медийна мрежа с отворен код.

Източник

Leave a Reply