Как ще революционализира Биткойн здравеопазването?

Новопояваващите се технологии като блокчейн могат да подпомогнат както медиците,така и пациентите,които са готови да извлекат най-доброто от блокчейн в случая.

Преди 2009г. криптовалутите и блокчейн технологиите не бяха сред популярните термини. Въпреки това след тазгодишното пускане на софтуер с отворен код в експлоатация ,технологията се превърна в основен фактор за редица индустрии като : финанси,игри,здравеопазване,инжинерна и селкостопанска дейност.

Очаква се себестойността на блокчейн индустрията да достигне зашеметяващите 23,3 милиарда долара през 2023 година.

Блокчейн технологията е една децентрализирана дигитална счетоводна книга или база данни ,която съхранява целият набор от информация. Тя позволява прехвърляне на собствеността върху дялове чрез криптираща система , без да се изисква правителственият или надзорът на централната банка.

В настоящата статия ще разгледаме как Блокчейн ще революционализира здравната индустрия.

Блокчейн технологията има фукнцията да елиминира възможността за нарушения на лекарската тайна.

Въпреки че от самото си начало здравната индустрия настоява за качествени условия на поверителност за пациентите тя е измъчвана от неефективна защита на поверителността и прониквания в медицинските досиета на пациенти и то в продължение на години.

Много здравни служители биват подвеждани под отговорност заради неспазване на правилата за боравене със здравна документация.

С приемането на блокчейн технологията в сектора пациентите могат не само да да решат кой да получи достъп до информацията им ,но и да съхраняват здравните си досиета. По този начин отговорността пада на плещите на здравния работник,а всяко неспазване на правилата за съхранение на медицинска информация може да бъде лесно проследено,а така и достъпът на трети страни до чувствителна информация- предотвратен.

Блокчейн усъвършенства научните медицински изследвания. Медицината е,несъмнено изключително динамична сфера. Всеки ден хиляди здравни специалисти търсят нови начини за подобряване на грижите и повишаване удоволетвореността на пациентите,а това е и основният мотив на множество научни трудове и клинични изследвания в съвременната медицина.

За съжаление, няма ефективна централизирана система за обмен на данни от научни изследвания. Голяма част от тях е била отделена и макар че много изследователи биха се радвали да сравняват резултатите от своите опити с тези на колегите си,то действително няма цифрова система,която да се занимава с това.

Приемането на блокчейн индустрията може да сложи край тази дихотомия. В една сигурна цифрова система изследователи от целия свят могат да получат достъп до подробна база данни ,която да спомогне ускоряването на подобренията в здравеопазването със съгласието на пациентите.

Това ще направи ли света едно по-добро място? Кой знае? Има данни,че блокчейн може да помогне дори в борбата с рака.

Блокчейн технологията има качествата да помогне за предотвратяването и овладяването на бъдещи пандемии. Пандемията на новия коронавирус, COVID-19 е без съмнение събитието на годината. Световната здравна организация е подложена на засилен контрол , невярната информация се разпространява все по-необуздано,а разработването и споделянето на тиражните процедури е досадно, а и един от основните проблеми е адекватното съхранение и бързото разпространение на данни в реално време.

Центърът за контрол на заболяванията в колаборация със СЗО са разработили проект за използване на блокчейн технологията за проследяване и съхранение на чувствителна информация в реално време,а с това здравните центрове егективно контролират пандемиите. Благодарение на този инструмент опустошителните епидемии като COVID-19 могат да бъдат ограничени още в зародиш.

Има данни,че Блокчейн ще помогне за намаляване на разходите за здравеопазване.

Според доклад – публикуван от Biresearch, приемането на блокчейн технологиите в здравеопазването се очаква да спести до 100 милиарда долара до 2025 г. Чрез токенизацията се елиминират и намесите на трети страни, фалшивите фармацевтични продукти и злонамерен софтуер.

Индустрията предприема огромен скок в посока пълната прозрачност и отчетност, а това в крайна сметка ще спести средства както на пациентите,така и на здравните компании.

Макар че за дигитализацията и трансферът на здравна информация се твърди,че могат да бъдат доста тромави,то неизбежността на Блокчейн във всички индустрии постепенно наваксва с позициите си в здравната.

Несъмнено , както медиците,така и пациентите са готови да извлекат максимума от тази ситуация.

Източник : https://cointelegraph.com/news/how-blockchain-will-revolutionize-healthcare

Leave a Reply