Какво ще се случи с биткойн и етериум, ако традиционните пазари се разпаднат?

Многобройните показатели за икономическото състояние сочат, че скоро ще настъпи сериозна рецесия в САЩ и в световната икономика. Какво би могло да означава това за инвеститорите в криптовалути?

Майкъл Джей Бъри, финансовият магьосник, който беше представен във филма „The Big Short“, е известен с предсказването на кризи. Например неговият инвестиционен фонд спечели милиарди от жилищния срив през 2008 г., а през второто тримесечие на 2022 г. Бъри ликвидира почти целия си портфейл.

Предвид факта, че никой не знае дали традиционните пазари ще се възстановят, преди да навлязат в още по-рецесивна среда, може би е добър момент да се обмисли инвестиране в криптовалути. По-долу са дадени няколко примера за това как опитните инвеститори понякога пропускат невероятни ралита.

През май 2017 г. Бъри заяви, че хората трябва да очакват „глобален финансов срив“ и трета световна война. Вместо това S&P 500 се повиши с 20% през следващите 9 месеца. Няколко години по-късно индексът достигна своя връх през декември 2021 г. на ниво, което беше с повече от 100% над предложената от Бъри цена за влизане в къси позиции.

През декември 2020 г. Бъри заяви, че цената на акциите на Tesla е „смешна“ като част от обосновката за откриването на късата си позиция. В рамките на 35 дни след тази забележка се случи рали от 47%, а акциите на Tesla достигнаха своя връх 10 месеца по-късно след обща печалба от 105% от предполагаемата „смешна“ цена на Tesla.

Индикаторите сочат голяма рецесия, но кога точно ще настъпи, остава неизвестно

Търговците не бива да пренебрегват факта, че доларовият индекс силно се повиши спрямо другите основни световни валути и достигна най-високото си ниво от 20 години насам. Това показва, че инвеститорите отчаяно търсят убежище в парични позиции, напускайки фондовите пазари, чуждестранните валути и корпоративния дълг.

Освен това на 22 септември разликата между 2-годишните и 10-годишните съкровищни облигации на САЩ се увеличи до рекордните -0,57%. Обикновено, когато по-краткосрочните държавни облигации имат по-висока доходност от дългосрочните – обърната крива на доходността – това се тълкува като засилени признаци за рецесия.

На 22 септември Федералният резерв на САЩ съобщи, че овърнайт репо-сделките са достигнали рекордните 2,36 трлн. долара. При „обратното репо“ пазарните участници отпускат парични средства на ФЕД в замяна на американски държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени от агенции. Прекомерните парични средства в балансите на инвеститорите показват липса на доверие в кредитния риск на контрагентите, което е мечи индикатор.

След като изложихме трите критични макроикономически показателя, които достигнаха нива, невиждани от повече от две десетилетия, остават два важни въпроса. Първо, каква е връзката на биткойн (BTC) и етер (ETH) с традиционните пазари? По-важното е какво въздействие трябва да очакват инвеститорите, ако S&P 500 спадне с 20% и жилищният пазар се срине?

Независимо дали човек плаща сметките си с криптовалути, цените на енергията, храните и здравните услуги са силно зависими от щатския долар. Международните сделки със стоки се оценяват предимно в щатски долари, включително вносът, износът и самата търговия. Така че дори ако човек плаща разходите си с помощта на биткойн, има вероятност някъде по пътя тази стойност да бъде превърната във фиатни пари.

Цената на заемите в щатски долари оказва влияние върху множество икономики

Основният извод от липсата на ефективна кръгова търговия изключително с криптовалути е, че животът на всички зависи от силата на щатския долар и цената на заемите. Освен ако човек не живее в пещера, изолиран в самозадоволяваща се страна или на някой комунистически остров, когато инвеститорите трупат пари в брой и лихвените проценти скачат, всеки пазар е засегнат.

Що се отнася до евентуален срив на пазара на жилища или нов срив на фондовите пазари с 20%, истината е, че въздействието му върху биткойн и етер е невъзможно да се предвиди. От една страна, има натиск от страна на притежателите, които се стремят да намалят експозицията си и да си осигурят парична позиция за евентуална по-дълга от очакваното крипто-зима. От друга страна, може да има рязко нарастване на инвеститорите, които търсят неконфискуеми активи или търсят защита от инфлацията.

Ето защо историята на Майкъл Дж. Бъри става актуална точно сега, когато всички експерти и пазарни анализатори твърдят, че в близко бъдеще ще настъпи срив на пазара или потенциален срив на цените на жилищата. Биткойн и Етер за пръв път са изправени пред неизбежна глобална рецесия и ако се съди по март 2020 г., когато паническите продажби, предизвикани от кризата на Ковида-19, бяха възнаградени тези, които отстояваха дългосрочната перспектива.

Източник: https://cointelegraph.com/news/what-will-happen-to-bitcoin-and-ethereum-if-traditional-markets-break

Leave a Reply