Какво ще се случи след като бъде изкопан последният Биткойн?

Криптовалутният свят продължава да узрява и да расте, доказвайки на традиционната финансова система, че е време за промяна. Водещата криптовалута Биткойн достига нови висини, поставяйки нови рекорди. Но всички знаем, че емисиите на Биткойн са ограничени до 21 милиона монети и на всеки четири години биткойнът се подлага на разполовяване, което намалява наградата на миньорите наполовина.

Нека помислим какво ще се случи с глобалната криптосистема, когато бъде извлечена последната монета – как индустрията ще се трансформира и дали ще може да се вкорени в света на новите финанси.

Икономическият модел или история за тъжните миньори

Така, ще има 21 милиона биткойна, всеки от които е добит за около 10 минути. Първоначално миньорите получаваха награда от 50 монети за всеки нов блок, а днес наградата вече е 6,25 BTC. След още четири години ще се случи още едно разполовяване, а след това миньорите ще получават още по-малко, докато всички биткойни бъдат пуснати на пазара. През 2140 г. ще се носят само легенди за това как е било възможно да се получи Биткойн, без да се закупи и са се печелили милиони от добив.

Но колкото и тъжно да звучи, това е същността на икономическия модел на Биткойн. В деня, в който копаенето спре, новите ловци на блокове ще изключат оборудването си и ще си въздъхнат с облекчение, което ще означава край на състезанието. Интересното е, че системата на Биткойн няма да потъне в забрава, но ще продължи да съществува във вече формираните икономически реалности като финансов инструмент. Криптовалутата ще се използва в ежедневието – за плащане на продукти и услуги, за преводи по целия свят и т.н.

Как да купя Биткойн?

Това ще бъде денят, когато Биткойн става истински възрастен и започва световното си турне в ролята си на цифрово злато. Всички монети са добити, пазарът усеща образуването на дефицит и в резултат курсът на монетата ще се вдигне.

Бих искал да разгледам интересна хипотеза, която може да е била в основата на идеята на Сатоши Накамото през 2009 г. По това време общата сума на всички пари достига 50 трилиона долара. Разделяйки тези пари на 21 милиона (общо BTC), получаваме приблизително 2,381 милиона долара за една монета. Звучи странно, но ние ще разгледаме това като максимален план за внедряване на новата икономическа система.

Съгласен съм, че сумата е доста голяма и може да изглежда, че Биткойн може да се сравни със злато само за съхранение на големи суми. Но също така знаем, че биткойнът е по-добър от златото, тъй като може да се използва като начин на плащане, тъй като BTC е разделен не на стотни, а на стомилионни части. И така, възможният курс от 2,381 милиона долара се разделя на 100 милиона и получаваме стойността на едно Сатоши, равно на 2,381 американски цента. Подобна идея се вписва идеално в активния живот на бъдещите финанси и преди евентуално да се случи, човечеството ще преживее още 31 разполовявания.

Нека бъдем реалисти

Обръщам внимание на факта, че 2,381 милиона долара за един BTC е идеалната картина в идеалния свят. Но не виждам еднорози наоколо. Затова се връщаме към реалността. В света има много изгубени биткойни – някой е забравил ключовете на портфейла, някой е загубил достъп до тях и някой напълно е забравил, че през 2010 г. е имал BTC.

По този начин в света ще има по-малко от 21 милиона монети и няма да се появят нови. Цената ще се покачи по-бързо, но е малко вероятно да достигне 2 милиона долара дори до 2200 г. Но на този фон измамите също ще се засилят – спекулациите и новите схеми ще привлекат пари от честни хора, ще се появят фалшиви биткойни и това е само върхът на айсберга. Регулаторите ще се изправят пред трудна задача – да адаптират законодателството към новите реалности, или по-добре – да разработят универсално международно право, тъй като криптовалутите вече са един от аспектите на глобализацията.

Има още няколко сценария за развитие на събитията в крипто света, след като всички BTC ще бъдат достъпни за транзакции. Между другото, най-вероятният от тях е увеличение на разходите за комисионни, тъй като миньорите ще бързат да вземат всяко парче – защото няма да има възможност да печелят пари от добив.

Индустрията обсъжда също възможността за извършване на промени в кода на Биткойн, за да се увеличи емисията на монетите. Но дори някой да успее, криптовалутата ще се срине, тъй като инфлацията ще унищожи нейния икономически модел. Миньорите ще започнат активно да копаят BTC на фона на падащите темпове, което ще се случи поради недоверието на потребителите към неизменността на кода. По този начин капитализацията на първата криптовалута ще се стреми към нула и индустрията ще девалвира за няколко месеца.

Как да купя Биткойн?

Вярвам обаче, че най-вероятният сценарий е превключването на вниманието на миньорите към други активи, които работят по алгоритми, които не изискват скъпо оборудване. Разбира се, печалбите няма да бъдат толкова големи, колкото в първите години от развитието на Биткойн, но на пазара ще има повече алтернативни монети. Въз основа на тази позиция можем уверено да предскажем нова вълна от популярността на добива.

Заключение

Чух мнение от хора извън крипто света, че след края на класическата ера на копаене, криптовалутите ще загубят своята популярност и ще станат ненужни. Нека обаче ги сравним с фиатните фондове – днес парите изглежда са нещо от миналото. Мислите ли, че през 2100 г. все още ще има такива, които ще използват хартии? Освен това човечеството се стреми към независимост от държавите и разрушаване на финансовите граници. Крипто активите са идеални като модерен финансов инструмент.

Разбира се, добивът на Биткойн е сложен процес, който зависи от много фактори. Ето защо има много теории относно бъдещето на BTC и можем само да гадаем какво ще се случи, след като последният Биткойн бъде добит. И не забравяйте за мистериозния Сатоши Накамото, който може изведнъж да се появи отново и напълно да промени цялата индустрия. Как точно? Не е ясно, но ситуацията ще бъде много интересна.

Източник

Leave a Reply