Какво представлява Bitcoin Exchange Traded Crypto и какво въздействие може да има ?

На 18 юни ETC Group и HANetf представиха инвестиционната структура Xetra и „Дойче бьорзе“ представиха на търговската система за борсова търговия Xetra, базирана в Германия нов инвестиционен инструмент наречен Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) .

Какво представлява ВТСЕ ?

И какви са възможните последици от този нов борсово търгуван продукт на по-широкия пазар на криптовалути ?

Как действа ВТСЕ ?

По същността си BTCE е нов инвестиционен механизъм – сходен с борсово-търгувания фонд (ETF). Той проследява развитието на цените на биткойн (BTC) и за него се счита, че е първата в света преминала централен клиринг биткойн борсова стока (ETC).

BTCE е 100% подкрепена от „физически“ биткойни, търгува се на борсата на „ Xetra “, притежавана от Deutsche Börse и е деноминирана в евро.

Това е и първата ETC криптовалута на платформата  с „бял етикет“ според съобщение в пресата, споделено от Xetra. BitGo действа като протектор на ETC Group, а услугата за клиринг Eurex на Deutsche Boerse се справя с централния клиринг, което неутрализира двустранния риск от контрагента за инвеститорите в BTCE.

Изпълнителният директор на ETC Group Брадли Дюк ( Bradley Duke ) заявяви : „BTCE предоставя необходимата прозрачност и защита на инвеститорите, които регулаторите и институционалните инвеститори изискват в света на биткойн. Инвеститорите получават предимството да търгуват и притежават биткойни чрез регулирани условия за сигурност, като имат възможност да изкупуват bitcoin, ако сметнат за добре.“

Майкъл Крогман, член на борда на Франкфуртската фондова борса, заяви :

„С новия продукт инвеститорите могат лесно да участват в движението на цената на биткойн, без да се налага да използват нерегламентирани платформи за търговия с криптовалути. Не се изисква и отделна икономическа инфраструктура, например – крипто портфейл. „

Той добави :

„С първия в света централизиран биткойн клиринг ETN ние поставяме нови стандарти в обработката на следтърговски криптовалутни продукти .“

Какво въздействие можем да очакваме?

Тези, които очакват голям спад в цените на биткойн след обявяването на новия продукт на BTCE, ще бъдат разочаровани, тъй като пазарът до голяма степен остана безразличен към новината. Някои обаче не очакваха друго.

Въпреки че, BTCE е ефективен ETF биткойн, той е преди всичко ориентиран към инвеститорите на дребно и в момента е достъпен само в Германия, Австрия, Италия и Обединеното Кралство. 

Това означава, че по-големите инвестиционни посредници на Уолстрийт, които би трябвало да се трупат пред базирания в САЩ Bitcoin ETF (като по този начин повишат цената на биткойн) , няма да инвестират в BTCE, включен в списъка на Xetra.

Докато Обединеното кралство и Германия имат значителни бази за инвеститори на дребно, много от инвеститорите и в двете страни вече имат пряко излагане на пряко излагане на монетите на Bitcoin . Закупуването на биткойни чрез приложение е най-общо казано по-лесно, от регистрирането за онлайн брокерска сметка за закупуване на ценни книжа

BTCE се предлага с 2% годишна такса, което прави по-скъпо съхраняването и търгуванено биткойн борсите, отколкото физическото му притежаване. Но в замяна на тази такса, инвеститорите получават и много ползотворни привилегии. Например, не им се налага да управляват собствените си частни ключове или да обработват някои от другите технически аспекти, обикновено свързани с покупката и съхранението на биткойн.

Освен това, BTCE се регулира и подлежи на централизиран биткойн клиринг ,което намалява риска от загуби поради външни фактори, като борсови хакове или нарушения- отнасящи се до контрагента.

Следователно , вероятно ще се наблюдава търсене на този нов продукт на биткойн. Какво може да се предрече на този етап ? – Малко вероятно е да има интерес към продукта, достатъчен за да задвижи цените на BTC по осезаем начин. Независимо от това, ако бъдат пуснати повече такива продукти на друго място, това може бързо да смени посоката.

Източник : https://cryptonews.com/exclusives/what-is-bitcoin-exchange-traded-crypto-and-what-impact-could-6924.htm

Leave a Reply