Какво е CeDeFi и защо е важно?

1. Какво е CeDeFi?

CeDeFi е обединение на CeFi и DeFi, което съчетава най-добрите характеристики и свойства на двете финансови системи.

От известно време насам финансовите системи се разделят на централизирани (CeFi) и децентрализирани (DeFi). CeFi е традиционна финансова система, базирана на банки, докато DeFi се основава на криптовалути и интелигентни договори.

Появи се обаче нова система – „CeDeFi“, която представлява комбинация от централизирано и децентрализирано финансиране и набира популярност. И така, какво е CeDeFi и как работи?

CeDeFi предлага същите функции като протоколите DeFi, но същевременно е централизирана, което позволява на хората да имат достъп до продукти DeFi като децентрализирани борси (DEX), агрегатори на ликвидност, инструменти за отглеждане на добиви и протоколи за отпускане на заеми – но все още използва предимствата на системите CeFi.

За разлика от DeFi, който е без разрешение и е достъпен за използване от всеки, проектите CeDeFi са по-скоро насочени към централизация. Те често се управляват от една или малка група субекти, което им позволява по-голям контрол (подобно на CeFi).

Като цяло екосистемата CeDeFi, която е хибрид между централизирания и децентрализирания модел, има за цел да подобри традиционния модел на криптовалутите, за да позволи по-бързи трансакции, подобрена сигурност, по-голям обем на трансакциите и сравнително по-ниски такси в сравнение с традиционните системи.

2. Съществуват ли протоколи на CeDeFi?

Някои от най-популярните примери за протоколи CeDeFi включват MakerDAO, Synthetix и Compound, които предлагат възможности, подобни на DeFi, но остават централизирани. Друг пример е попечителска криптоинвестиционна платформа като Midas.Investments.

MakerDAO, Synthetix и Compound са изградени върху блокчейна на Ethereum. Midas.Investments актуализира платформата си през август 2022 г., за да включи стратегиите CeDeFi. Според екипа на Midas новият подход има за цел да отрази DeFi чрез създаване на интелигентни договори, които да се справят с управлението на активи при различни протоколи за кредитиране. Те включват отпускане на заеми, заемане на средства и мек ливъридж, като в идеалния случай позволяват приток на капитал в пространството на DeFi.

Както и при много други начинания на CeDeFi, Midas има за цел да предостави на своите клиенти опции DeFi, съобразени с техния рисков профил, като същевременно им позволи достъп до хеджирани инструменти от CeFi. За да разберем по-добре CeDeFi, нека първо да разберем CeFi и DeFi.

3. Какво е CeFi?

CeFi е структурирана финансова институция, която позволява на потребителите да заемат или дават назаем криптовалута чрез контролиран обмен.

Тя функционира подобно на традиционната банкова индустрия. Потребителите използват своята криптовалута като обезпечение, когато заемат пари, или печелят лихва върху нея, когато дават заеми. Платформата CeFi служи като „попечител“ на вашите цифрови активи. Вие се отказвате от контрола върху криптовалутата си, когато платформата CeFi я „пази“, за да печели пари. Ако платформата бъде хакната, вашите активи могат да бъдат изложени на риск.

CeFi има по-голям пазарен дял от DeFi, тъй като платформите CeFi се използват по-широко. Binance, Coinbase и Diem са сред популярните CeFi платформи. Въпреки това, поради скъпите такси за трансакции на CeFi, предизвикани от участието на трети страни, липсата на прозрачност и пълна собственост върху вашите цифрови активи, DeFi стана популярна.

4. Какво е DeFi?

DeFi се отнася до широк набор от финансови продукти и услуги, изградени на базата на блокчейн технологии в публичното блокчейн пространство. Той функционира извън традиционните централизирани системи като банките и кредитните карти.

Те са достъпни чрез децентрализирани приложения (DApps), които работят на принципа „peer-to-peer“, като премахват необходимостта от централизирани органи като банки, компании за кредитни карти или брокери. С DeFi всеки може да получи достъп до алтернативни финансови системи като отпускане и вземане на заеми.

В CeFi централизирана борса обработва цялата търговия с криптовалути, което означава, че потребителите нямат достъп до частни ключове и не притежават своите криптовалути. Те също така са обект на условията, цените и таксите за газ на борсата.

За разлика от тях потребителите на DeFi имат пълен контрол върху средствата си, тъй като никой централизиран орган не обработва транзакциите. Вместо това протоколът, базиран на блокчейн, позволява на потребителите да купуват, продават, съхраняват и търгуват със средствата си, както пожелаят. И DeFi, и CeFi имат своите плюсове и минуси. CeFi улеснява конвертирането на фиат в криптовалута, за разлика от DeFi. Но DeFi е без разрешение и не изисква процес на KYC.

5. Кой представя CeDeFi на криптопазара?

Binance играе огромна роля във възхода на CeDeFi – именно главният изпълнителен директор на Binance, Чанпенг Джао, въведе термина „CeDeFi“ през септември 2020 г., по време на стартирането на Binance Smart Chain.

Като се има предвид, че популярността на Етериум се дължи на функционалността на интелигентните договори, Binance също осъзна, че трябва да създаде друга блокчейн мрежа, за да се конкурира с Етериум и неговата екосистема DeFi. В резултат на това Binance ребрандира съществуващата си блокчейн мрежа на BNB Smart Chain, разклонение на Ethereum с оптимизации за ниски такси и висока пропускателна способност на трансакциите.

Въпреки че жертва децентрализацията и устойчивостта на цензурата, изглежда, че това се отплаща. Въпреки че беше критикувана от защитниците на децентрализацията, веригата на БНБ нарасна експоненциално от септември 2020 г. благодарение на способността си бързо да финансира проекти, което доведе до възхода на CeDeFi.

В допълнение към Binance, инвеститорите могат да създадат хеджирани потоци от доходност чрез съществуващите цифрови тактики, използвайки хибридната инвестиционна платформа CeDeFi на Midas за надежден пасивен доход. Освен това Midas твърди, че разполага с масивна мрежа от бекграунд процедури на волатилния пазар на криптовалути, които се стремят да хеджират и защитят предните инвестиционни опции, предлагани на физическите лица.

Интеграцията с изключително сигурната технология за съхранение и трансфер на криптовалута Fireblocks защити дигиталната екосистема на Midas. За съхраняваните попечителски активи FireBlocks осигурява цифрова защита от търговски клас.

6. Какви са предимствата на CeDeFi?

Сред предимствата на CeDeFi са по-ниските такси, по-добрата сигурност, достъпността, бързината и по-ниските разходи.

Иновативният подход на CeDeFi към децентрализираното банкиране позволява на потребителите да търгуват с криптоактиви на CeDeFi, без да се налага да използват централизирана борса. Това означава, че потребителите могат да сключват сделки директно помежду си, като премахват необходимостта от посредник.

Сред основните предимства на CeDeFi са по-ниските такси. Транзакциите на CeDeFi струват по-малко от тези на сходни платформи, тъй като в тях участват по-малко посредници, особено в мрежи, които не са базирани на Етериум.

Етериум например има много високи такси за газ, като транзакциите на DEX достигат стотици долари. Той също така често предизвиква проблеми със задръстванията в мрежата, което води до забавяния. Binance CeDeFi, от друга страна, има много по-ниски такси и ускорява транзакциите, като позволява на потребителите да приемат такси за няколко секунди.

Друго забележително предимство е подобрената сигурност. Поради децентрализираната структура на мрежата CeDeFi хакерите много по-трудно могат да проникнат в нея, отколкото в традиционните банкови системи.

Освен това CeDeFi е изключително достъпен, тъй като всеки, който има портфейл в Ethereum, може да използва протоколите на CeDeFi. Той намалява бариерите за навлизане на по-малко опитните потребители и им дава възможност да проучат повече за DeFi, като представя проверени търговски опции, проверени по множество критерии, включително KYC, такси и др.

Финансовите транзакции, извършвани чрез CeDeFi, също могат да се обработват значително по-бързо от тези, извършвани чрез традиционните финансови системи. Това е така, защото CeDeFi не се нуждае от изчакване на одобрение от трета страна, което често може да отнеме от няколко дни до седмици.

Технологиите CeDeFi са и по-гъвкави от конвенционалните финансови системи, което позволява те да бъдат променяни, за да отговарят на нуждите на всеки потребител. Например стратегията за автоматичен портфейл на доходността (YAP) на Midas диверсифицира риска на портфейла, като излага инвеститорите на различни активи, без да се налага да купуват отделни криптоактиви. Най-важното е, че YAP преминават през месечно ребалансиране без допълнителни разходи за инвеститорите, за да се максимизират печалбите.

Ребалансирането позволява на Midas да се възползва от пазарните колебания с надеждата да осигури стабилен растеж на портфейла в дългосрочен план, като осигурява печалби от по-добре представящите се активи и същевременно реинвестира в по-слабо представящите се активи.

Освен това, тъй като проектите и токените се оценяват и одитират щателно от борсите CeDeFi, са възможни по-безопасни транзакции. CeDeFi осигурява повече поверителност в сравнение с конвенционалните платежни системи, тъй като децентрализираната й мрежа затруднява проследяването на трансакциите на потребителите от външни страни.

7. Какви са недостатъците на CeDeFi?

Понастоящем основният недостатък на CeDeFi е високата степен на усвояване на неговите протоколи поради тяхната сложност. Концепцията е все още млада и с времето със сигурност ще се появят по-интуитивни и удобни за ползване интерфейси.

CeDeFi също разчита до голяма степен на Ethereum, тъй като повечето протоколи на CeDeFi все още са изградени върху блокчейна на Ethereum. Ако Ethereum се провали, CeDeFi вероятно също ще се провали. Този риск обаче се смекчава от факта, че други блокчейн вериги започват да приемат протоколите на CeDeFi.

Друг недостатък на CeDeFi е, че той все още е сравнително нов и недоказан. Въпреки че през последната година секторът отбеляза огромен растеж, той все още е в начален стадий. Като такива, CeDeFi протоколите са обект на висока волатилност и поради това може все още да не са готови за масово приемане.

И накрая, CeDeFi не е лишен от своя дял измами. Поради липсата на регулация в областта на CeDeFi са регистрирани няколко. Ето защо е важно да бъдете бдителни, да използвате само реномирани CeDeFi протоколи и да разглеждате CeDeFi като възможно решение за интегриране на DeFi продукти и приложения в основните финансови системи.

Източник: https://cointelegraph.com/explained/what-is-cedefi-and-why-does-it-matter

Leave a Reply