Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Ако все още не можеш да разбереш какво е биткойн

Седим на пейката в парка. Денят е страхотен.

Имам една ябълка в мен. Давам ти я.

Сега имаш една ябълка, а аз имам нула.

Това беше просто, нали?

Нека погледнем отблизо какво се е случило:

Ябълката ми беше поставена физически в ръката ти.

Знаеш, че се е случило. Аз бях там. Ти беше там. Ти я докосна.

Ригове за добив на криптовалути

Не ни трябваше трето лице, което да ни помогне да извършим прехвърлянето. Не е нужно да държим чичо Томи (който е известен съдия) да седи с нас на пейката и да потвърди, че ябълката е отишла при мен.

Ябълката е твоя! Не мога да ти дам друга ябълка, защото нямам. Вече не мога да я контролирам. Ябълката напусна напълно притежанието ми. Сега имаш пълен контрол над тази ябълка. Можеш да я дадеш на приятеля си, ако искаш, и тогава този приятел да я даде на приятеля си. И така нататък.

Така изглежда личната размяна. Същото е ако ти давам банан, книга, 10 стотинки, или доларова банкнота….

Но да продължим нататък.

Обратно към ябълките!

Сега кажи: имам една цифрова ябълка. Ето, ще ти дам своята цифрова ябълка.

Ах! Сега става интересно.

Откъде знаеш, че тази цифрова ябълка, която е била моя, сега е твоя и само твоя? Помисли за това за секунда.

Биткойн: бавно, но сигурно тестване на съпротивата при $5300

По-сложно е, нали? Откъде знаеш, че аз не изпратих тази ябълка на чичо Томи като прикачен файл към имейла? Или твоя приятел Джо? Или също моя приятелка Лиза?

Може би направих няколко копия на тази цифрова ябълка на моя компютър. Може би съм я сложил в интернет и един милион души са я изтеглили.

Както виждаш, този цифров обмен е проблем. Изпращането на цифрови ябълки не прилича на изпращане на физически ябълки.

Някои компютърни учени всъщност имат име за този проблем: той се нарича проблем на двойното харчене. Но не се притеснявай за това. Всичко, което трябва да знаеш е, че те са объркани от доста време и все още не са разрешили този проблем.

До сега.

Но нека се опитаме да мислим за собствено решение.

Регистри

Какво е Биткойн - обяснение като за петгодишно дете

Може би тези цифрови ябълки трябва да бъдат проследявани в регистър. Това е книга, в която се проследяват всички транзакции – счетоводна книга.

Тази книга, тъй като е цифрова, трябва да живее в собствения си свят и да има някой, който да отговаря за него.

Да кажем, точно като World of Warcraft. Blizzard – момчетата, които създадоха онлайн играта, имат „дигитална книга“ на всички редки пламъчни мечове, които съществуват в тяхната система. Така че, съвсем спокойно, някой като тях може да следи нашите цифрови ябълки. Страхотно – решихме го!

Проблеми

Съществуват обаче различни проблеми:

1) Какво става, ако някой човек в Blizzard създаде повече? Той може просто да добави няколко цифрови ябълки в баланса си когато пожелае!

Ригове за добив на криптовалути

2) Не е точно както когато бяхме на пейката онзи ден. Тогава бяхме само ти и аз. Преминаването през Blizzard е като да извадиш от съда чичо Томи (трета страна) (споменах ли го, че е известен съдия?) за всичките ни сделки в пейката в парка. Как мога само да ти предам дигиталната си ябълка, така, по обичайния начин?

     Има ли някакъв начин да копираме нашата пейка в парка, само ти-и-аз транзакция – цифрово? Изглежда доста трудно…

Решението

Какво е Биткойн - обяснение като за петгодишно дете
Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Ами ако дадем тази книга на всички? Вместо книгата, която живее на компютър Blizzard, тя ще живее в компютрите на всички. Всички транзакции, които някога са се случвали, от всички времена, всички цифрови ябълки ще бъдат записани в нея.

Не можеш да измамиш. Не мога да ти изпратя цифрови ябълки, които нямам, защото тогава няма да се синхронизира с всички в системата. Би било трудно да се победи подобна система. Особено, ако стане наистина голяма.

Плюс това тя не се контролира от един човек, така че знам, че никой не може да реши да създаде повече цифрови ябълки. Правилата на системата са определени от самото начало. А кодексът и правилата са с отворен код. Това е за да могат интелигентните хора да допринасят, поддържат, осигуряват, подобряват и проверяват.

Facebook събира $1 млрд. за криптовалута си

Можеш също да участваш в тази мрежа, да актуализираш регистрите и да се увериш, че всички те се проверяват. За тази работа, можеш да получиш като награда 25 цифрови ябълки. Всъщност това е единственият начин да се създадат повече цифрови ябълки в системата.

Опростихме го малко

… но тази система, която обясних, съществува. Това се нарича протокол Биткойн. А тези цифрови ябълки са „биткоините“ в системата. Страхотно, разбрахме какво е биткойн!

Видя ли какво се случи? Какво прави публичната книга?

1) Спомняш ли си, че е с отворен код? Общият брой на ябълките е определен в публичната книга от самото начало. Знам точната бройка, която съществува. В системата знам, че те са ограничени (оскъдни).

Ригове за добив на криптовалути

2) Когато правя размяна сега знам, че дигиталната ябълка сигурно е напуснала моето притежание и е напълно твоя. Преди това не можех да кажа това за цифровите неща. Всичко ще бъде актуализирано и проверено от публичната книга.

3) Тъй като това е публична книга, не ми трябваше чичо Томи (трета страна), за да се уверя, че не съм излъгал, или да правя допълнителни копия за себе си, нито да изпращам ябълки два пъти, или три пъти…

В рамките на системата, обменът на цифрова ябълка сега е също като обмяната на физическа ябълка. Сега е толкова лесно, колкото да видиш физическа ябълка, която да остави ръката ми и да падне в джоба ти. И точно както на пейката в парка, обменът включваше само двама души. Ти и аз – ние не се нуждаехме от чичо Томи, за да го направим валиден.

С други думи, тя се държи като физически обект.

Но знаеш ли какво е готино? Всичко е цифрово. Сега можем да се справим с 1000 ябълки, или 1 милион ябълки, или дори 0.0000001 ябълки. Мога да ги изпратя с натискане на един бутон и мога да ги пусна в твоя цифров джоб, дори ако бях в Никарагуа, а ти беше в Ню Йорк.

Четете още: Всички новини за Биткойн

Мога дори да накарам други дигитални неща да се закачат към тези дигитални ябълки! Те са цифрови все пак. Може би мога да прикача някакъв текст – цифрова бележка. Или може би мога да приложа по-важни неща; като например договор, акционерен сертификат или лична карта…

Така че това е страхотно! Как трябва да третираме или ценим тези „цифрови ябълки“? Те са доста полезни, нали?

Е, много хора спорят за това сега. Има дебат между различните икономически училища. Между политиците. Между програмистите. Не слушай обаче всички. Някои хора са умни. Някои от тях са погрешно информирани. Някои казват, че системата струва много, някои казват, че всъщност струва нула. Някой всъщност постави твърда цена: 1300 долара на ябълка. Някои казват, че е цифрово злато, някаква валута. Други казват, че са като лалетата. Някои казват, че това ще промени света, някои казват, че това е просто прищявка.

Имам собствено мнение за това.

Това е история за друго време. Но дете, сега вече знаеш какво е биткойн повече, отколкото повечето хора.

Източник

Ригове за добив на криптовалути

9 Replies to “Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Leave a Reply