Историческата диаграма на Биткойн предполага, че бичият пазар едва сега започва

Историческа диаграма, връщаща спомени за представянето на Биткойн от върха му в края на 2013 г., рисува светло бъдеще за криптовалутата, ако историята се повтори.

Историята не е индикатор за бъдещо представяне, но определено е интересно да се гледа, особено що се отнася до цената на Биткойн и как се е представяла в миналото.

Появи се сходство, изведено от популярен криптозащитник и графика, показва завладяващ бичи цикъл, при който цената на BTC далеч не е достигнала пика си.

Цената на Биткойн: 2013-та срещу днес

Известният защитник на криптовалутите CryptoBull показа интересно сравнение между ценовите показатели на биткойните от края на 2013 г., когато BTC достигна рекордното ниво от около 1160 долара и когато достигна текущия връх от около 20 000 долара през декември 2017 г.

Интересното е периодът след тези върхове.

btcusd_cryptobull
BTC/USD. Source: Twitter

Както се вижда в горната графика, след пика през 2013 г. BTC навлезе в продължителен спад, който продължи повече от година. Цената непрекъснато намаляваше до януари 2015 г., когато изглежда, че намери някакво дъно и се търгуваше в сравнително тесен диапазон до септември същата година. Това е момента, когато пазарът се обърна и BTC започна да се увеличава. Този ход кулминира около година след това, когато през юни 2016 г. BTC достигна връх от $ 780, преди да се върне. В крайна сметка, въпреки многото възходи и спадове по пътя, BTC достигна настоящия си ATH през декември 2017 г.

Авторът на „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки каза, че цената на Биткойн „Отива към Луната“

От този момент нататък, както през 2014 г., продължителният мечи пазар продължи повече от година. Цената беше спаднала до около 3100 долара през декември 2017 г., а второто тримесечие на следващата година доведе до обрат в мечия тренд.

Биткойн достигна максимума от около 14 000 долара през юни 2019 г. – точно както беше достигнал максимума през 2016 г. и започна да намалява – отново по подобен начин. Сега, ако тази историческа перспектива ще служи като индикатор за бъдещи събития, това предполага, че настоящото бичи рали не е близо до края си.

Всъщност, като се има предвид, че сме само няколко месеца след последното разполовяване, класациите предполагат, че настоящият бик може да продължи и през следващата година и значително да надмине настоящия рекорд.

Величина на променливите

Струва си да се отбележи, че всичко по-горе не отчита нищо освен ценовите показатели и че много фактори влизат в игра, когато става въпрос за оправдаване на това поведение.

Едно нещо, което този път е особено различно в сравнение с миналото, е общата информираност на разследващите и участието на институции и по-големи играчи на пазара.

Над 15 трилиона долара ще се влеят в злато и биткойн

Настоящият консенсус е, че продължаващото рали се ръководи предимно от институционални инвеститори, а не от участие на дребно. Основната разлика между така наречените „интелигентни пари“ и обикновените хора, купуващи Биткойн е, че първите са склонни да инвестират с ясна визия в сравнение с вторите.

На теория това би могло да удължи ралито, но също така е много важно да се вземе предвид хипер нестабилността на биткойните, която е исторически определящ фактор.

Като се има предвид всичко, интересно е да се види как ще се развива цената в бъдеще и дали най-новите увеличения са само началото.

Източник

Leave a Reply