Иран внедрява национална Блокчейн платформа

Централната банка на Иран (CBI), чрез своята Корпорация по информатика и услуги (ISC) и заедно с Areatak – базиран в Техеран доставчик на решения за Блокчейн, разработва национална Блокчейн платформа за своя банков и финансов сектор.

С платформата Борна, Иран се надява да обнови банковата си екосистема, създавайки цифрова финансова икономика. Има и бъдещи планове за отваряне на платформата за местните частни предприятия, създавайки единна парична и банкова система за страната.

Четете още: Синът на президента на Южна Африка носи чорапи с Биткойн при встъпването му в длъжност

Като се има предвид сегашното противопоставяне на страната със Съединените щати и подновяването на икономическите санкции от страна на последните, слуховете продължават да говорят, че Борна е опит на Техеран да заобиколи тези санкции. Заинтересованите страни по проекта казват, че подобни доклади са неоснователни и че Борна е предназначена само за използване в границите на страната – и все още не поддържа никакъв знак за криптовалута.

Борна: Националната Блокчейн платформа на Иран

От 2018 г. Техеран все повече се интересува от криптовалута и технологията Блокчейн. Подобно на други страни, които се борят с икономическите санкции от САЩ, Иран е определил технологията блокчейн като начин да защити финансовите си интереси от негативните последици от икономическата блокада, защитена от западните сили.

Според местната иранска медия Al-Monitor, ISC и Areatak разработват множество протоколи за Борна. Разработчиците очакват тя да функционира като централна цифрова платформа за банковия и финансовия сектор на страната.

Една от основните цели на проекта „Борна“ е да се намалят изискванията за влизане по отношение на разходите и техническата експертиза, необходими за разработването на децентрализирани системи за водене на книги (DLT). Веднъж стартирани, заинтересованите страни очакват, че най-голямата банка на страната ще позволи на стартиращите ФинТек компании да се включат в платформата, за да създадат истински цифров пейзаж за банковата и финансовата индустрия на Иран.

ISC притежава изключително платформата Борна. Areatak действа като частен изпълнител, изграждащ няколко прототипа за тестване. Разработчиците от Areatak използват Hyperledger – платформата за Блокчейн на IBM с отворен код.

Една от важните характеристики на Hyperledger Fabric е неговата функция за включване и пускане на интелигентни договори, която прави протоколите като Консенсус лесни за проектиране и програмиране. Наскоро изследователи от Университета на Ватерло в Канада обявиха модификации на Hyperledger, която обещава значително по-бързи възможности за транзакции.

Четете още: Сеул поставя в Блокчейн личните карти на своите 26-милиона жители

През януари 2019 г. екипът на проекта публикува бялата книга за блокчейн платформата Борна. Според техническия документ, проектът ще има два основни слоя на приложение: конкурентни и неконкурентни.

Голяма част от настоящите усилия се съсредоточават върху неконкурентоспособното ниво на приложение, което ще предложи три основни решения: протоколи за цифрово одитиране, познаване на вашите клиенти (KYC) и системи за управление на символи. Разработчиците се надяват, че най-голямата банка на Иран ще може да използва тези основни функции, за да постигне стабилен мониторинг и надзор на финансовия сектор на страната, след като индустрията стане напълно цифровизирана.

В частен разговор с Cointelegraph, Shahrzad Pakgohar, анализатор и консултант в Areatak, изтъкна важността на блока на Борна извън финансовите приложения, казвайки:

„Платформата Борна няма ограничение за нефинансовите институти и те могат да ползват услугите ѝ. Например, нашето решение за цифрова идентификация, което се използва за банкиране KYC, може да се използва за всеки друг случай на употреба, който се нуждае от цифрова идентичност. „

Подобряване на остарялата банкова система на Иран с използване на блокчейн

В основата на проекта „Борна“ е увеличаването и пълното обновяване на иранската финансова индустрия. Регулаторите виждат, че технологията Блокчейн е ключа за осъществяване на радикални промени в банковия и финансовия сектор на страната.

Още през декември 2018 г. Алиреза Далири, заместник-директор за развитие на управлението и ресурси на вицепрезидента по науката и технологиите, определи технологията Блокчейн като потенциал за подобряване на иранската икономика. По онова време Далири призова правителството сериозно да обмисли възможността за партньорство с приятелски държави за разработване на трансгранични решения за DLT.

Четете още: Фейсбук регистрира в Швейцария своя Блокчейн филиал

Когато бъде изцяло пуснат на пазара, Борна теоретично може да предостави на CBI инструментите за премахване на прането на пари и други форми на незаконни финансови дейности, докато действа в рамките на по-добра парадигма за сигурност – тъй като всички финансови данни ще съществуват на неизменна цифрова книга.

Борна също спазва опитите на Техеран да въведе много необходими реформи в банковия сектор на Иран, които остават до голяма степен незасегнати след ислямската революция от 1979 г. През август 2018 г. президентът Хасан Рухани, след като бе преизбран обеща, че има преструктуриране на иранската банкова архитектура.

Понастоящем президентът Рухани и иранският народ се сблъскват с влошаващото се икономическо положение – допълнително влошено от подновяването на санкциите в САЩ. Докладът от април 2019 г. за иранската икономика от Световната банка показва влошаване на бюджетния дефицит, който възлиза на 45,1 трилиона ирански риари (1,35 милиарда долара).

Според доклада, нарастващият бюджетен дефицит на Иран се дължи на 62% недостиг на планираните приходи. Понастоящем инфлацията в страната е около 30%, като Световната банка прогнозира продължаващо нарастване на тази цифра след обезценяването на валутата на Иран.

Тъй като иранският парламент в момента проучва вероятните промени в банковите закони на страната, Борна все още може да играе ключова роля в бъдещата съдба на финансовия пазар на Иран. CBI може да използва предложената платформа Борна за прилагане на законодателните промени, направени от Ислямската консултативна асамблея – парламентарния орган на Иран.

Четете още: Christian Dior представя Блокчейн платформа за проверка на луксозни стоки

За Саид Хошбахт, главен изпълнителен директор на Areatak, Борна може потенциално да държи ключа към увеличаване на финансовия пазар на Иран, за да отговори на световните стандарти. Говорейки пред Al-Monitor по-рано през май, Khoshbakht заяви:

„По отношение на международното присъствие, разработчиците на Борна се стремят да използват платформи, инструменти и решения, които са глобално приети в изграждането на новата техническа инфраструктура на страната. Разработчиците на Борна се опитват постепенно да превърнат международните рамки в част от вътрешните политики на платформата. „

Източник

Leave a Reply