Иран внася 10 млн. долара с криптовалути, планира „широко“ използване до края на септември

Продължителните икономически санкции срещу Ислямската държава принудиха Иран да започне да използва криптовалута като средство за размяна при международни търговски сделки.

Новината, че Ислямската република е направила първата си поръчка за внос, използвайки криптовалута, беше споделена от заместник-министъра на промишлеността, минното дело и търговията на Иран Алиреза Пейман-Пак в публикация в Twitter на 9 август.

Макар че служителят не разкрива никакви подробности за използваната криптовалута или за внесените стоки, Пейман-Пак заяви, че поръчката за 10 милиона долара е първата от многото международни сделки, които ще бъдат уредени с криптовалута, като планира да увеличи това през следващия месец, отбелязвайки:

„До края на септември използването на криптовалути и интелигентни договори ще бъде широко използвано във външната търговия с целевите държави.“

До февруари тази година Иран беше страната с най-много санкции в света. По данни на Trading Economics тя внася по-голямата част от вноса си от Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Индия и Турция.

След нахлуването си в Украйна по-рано тази година обаче Русия вече е на първо място сред страните с най-много санкции в света.

Ислямската държава се позиционира така, че да възприеме криптовалутите още през 2017 г. През октомври 2020 г. тя измени издаденото по-рано законодателство, за да позволи използването на криптовалута за финансиране на вноса.

През юни 2021 г. иранското министерство на търговията издаде 30 оперативни лиценза на ирански миньори за добив на криптовалути, които след това трябва да бъдат продадени на иранската централна банка. Понастоящем Иран използва тези добити монети за плащания по вноса.

През февруари Иран също разглеждаше цифрова валута на централната банка (CBDC), изградена на базата на протокола Hyperledger Fabric, като средство за подобряване на съществуващата си финансова инфраструктура.

Източник: https://cointelegraph.com/news/iran-makes-10m-import-with-crypto-plans-widespread-use-by-end-of-sept

Leave a Reply