Институционалните инвеститори са закупили 2,8 милиарда долара в Биткойн чрез Grayscale през Q4 2020

Почти 60% от годишните притоци в продуктите на Grayscale са дошли през последното тримесечие и Bitcoin Trust е натрупал най-много притоци.

Grayscale Investment го направи отново с поредното рекордно тримесечие. В своя доклад за четвъртото тримесечие на 2020 г. водещият дигитален мениджър на активи информира, че институционалните инвеститори са отделили над 3 милиарда долара за своя продукт, като най-значителната част от него са в Биткойн.

3,3 млрд. долара са инвестирани в Grayscale през Q4 2020

Въпреки предизвикателствата, които 2020 донесе на финансовите пазари или може би заради тях, Grayscale отбеляза най-добрата си година досега с огромни приходи, предимно от институционалните инвеститори.

Първите три тримесечия на 2020 г. показаха рекордни резултати, но докладът за четвъртото тримесечие изтласка всички данни. Компанията отбеляза, че общите инвестиции през последните три месеца на годината са били 3,3 млрд. долара, докато сумата е 5,7 млрд. долара за цялата година. Това означава, че близо 60% от всички инвестиции са дошли през Q4.

Освен това компанията подчерта, че е привлякла кумулативен приток от 1,2 млрд. долара от инициирането си през 2013 до 2019 г. С други думи, притокът през 2020 г. е почти пет пъти повече, отколкото през предходните шест години, взети заедно.

Q4 2020 Притоци към продуктите на Grayscale. Източник: Grayscale

Освен това Grayscale подчерта нарастващия апетит от страна на институциите, като 93% от общия приток през Q4 2020 идва от такива инвеститори, докато средният годишен процент е 87%. Компанията отбеляза „смислен подем заедно с редица публични съобщения от известни инвеститори и мениджъри на активи“.

Grayscale Investors By Type. Source: Grayscale
Инвеститори в Grayscale по тип. Източник: Grayscale

Що се отнася до географията, 45% от инвестициите идват от Съединените щати, докато останалите 55% са от офшорни инвеститори.

Доверието към Биткойн отново доминира

Както се случи през предходните три тримесечия, най-много средства привлече Grayscale Bitcoin Trust. През Q4 той събра 2,8 млрд. долара от всички притоци – което означава огромен дял от 85%.

На годишна база BTC Trust е натрупал 4,7 милиарда долара. Естествено, това означава, че по-голямата част от средствата дойдоха през Q4 – тъй като цената на активите започна да се повишава.

Големите институции се интересуват само от Биткойн, казва изпълнителният директор на NYDIG

„Докато предлагането на новосъздадени биткойни се забави в резултат на разполовяването през май 2020 г., входящите потоци в Grayscale се ускориха значително. Количеството Биткойн, вливащо се в Bitcoin Trust в Grayscale през Q4 2020, е почти двойно по-голямо от добива за същия период.“ – се посочва в доклада.

Inflows To The Bitcoin Trust. Source: Grayscale
Притоци към Биткойн тръста. Източник: Grayscale

Донякъде очаквано, Ethereum Trust, който проследява представянето на втората по големина криптовалута – ETH – идва след BTC Trust с 342 милиона долара.

Други фирмени продукти, които се радваха на постоянен приток през последното тримесечие на 2020 г., включват Ethereum Classic, Bitcoin Cash и Litecoin.

Струва си да се отбележи обаче, че наскоро Grayscale обяви, че ще премахне XRP Trust след обвиненията от SEC, отправени към компанията.

Източник

Leave a Reply