Инициаторът на делото срещу Рипъл се оттегля

Изпълняващият длъжността директор на Комисията за ценни книжа и борси, Марк П. Бергер, предприемаше много действия срещу ICO-тата на криптовалутите.

Марк П. Бергер, който бе назначен за заместник-директор на отдела за изпълнение на Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) през август 2020 г., напуска агенцията преди края на месеца, се казва в съобщение за пресата на SEC. Той беше назначен за временно изпълняващ длъжността директор на отдела, след като Стефани Авакиан напусна от SEC през декември.

Въпреки че времето на Бергер на тази позиция беше кратко, то носи поне един основен акцент: искът на SEC за 1,3 милиарда долара срещу Ripple Labs, изпълнителният директор Брад Гарлингхаус и изпълнителният председател Крис Ларсен.

Искът, който беше открит в края на мандата на Авакиан твърди, че Рипъл не е регистрирал продажбата на XRP, третата по големина криптовалута по пазарна капитализация. SEC разглежда XRP като ценна книга – търгуем инвестиционен договор, който набира средства за бизнес или организация.

Рипъл е изобретен от Ларсен, Артър Брито и Дже МакКалеб, както и от настоящия технически директорДейвид Шварц. Целта му е да бъде криптовалута, позволяваща на банките по-ефективно да прехвърлят пари. Но според SEC Ларсен и Гарлингхаус са продали XRP, даден им от компанията, за да забогатеят. SEC също така твърди, че Рипъл е платил на компаниите да използват XRP и следователно повишават цената.

Делото, заведено във федералния съд в Ню Йорк на 22 декември, изпрати цената на XRP в спирала. На 21 декември активът се търгуваше до $ 0,55. Сега тя е на $ 0,29 и е отпаднала от няколко борси, сред които и КойнБейз.

Рипъл настъпва към внедряване на XRP Ledger в централните банки

Бергер може също да вземе частичен кредит за принудителното действие на SEC срещу Телеграм, което принуди софтуерната компания за съобщения да върне 1,2 милиарда долара на тези, които са инвестирали в предлагането на криптовалута. Цифровите символи „Grams“ така и не видяха бял свят.

В допълнение към изпълнителните действия, свързани с ICO, Бергер също играе роля в прилагането на законите за ценните книжа и защитата на инвеститорите, включително като предприема действия срещу известни фирми Robinhood Financial LLC, Deutsche Bank AG и Luckin Coffee.

Нещата се променят в SEC, тъй като федералното правителство преминава от президентство на Тръмп към администрация на Байдън на 20 януари. Очаква се новоизбраният президент Джо Байдън да посочи бившия председател на комисията за търговия със стоки и фючърси Гари Генслер, за изпълняващ ролята на председател на SEC; Джей Клейтън напусна поста през декември.

SEC все още не е посочила нов изпълнителен директор.

Източник

Leave a Reply