Илон Мъск иска Койнбейз да добави Dogecoin

DOGE се доказа като достоен алткойн, колко дълго може да липсва в Койнбейз?

Днес Twitterverse изригна с въпрос, който привлече вниманието на изпълнителния директор на Тесла, крипто бика и потребител на Койнбейз Илон Мъск: „Смятате ли, че Койнбейз трябва да активира Dogecoin на тяхната платформа?“ Мъск отговори с възклицателно „Да!“

Мъск не е непознат за криптогалактиката. В началото на февруари американска комисия по ценни книжа и борси разкри, че Тесла е купила 1,5 милиарда долара в Биткойн. Преди това Илон често изпомпваше мемекойна DOGE до там, че след един туит за Dogecoin да предизвика скок от почти 40% в цената на валутата само за половин час.

Какво е Dogecoin?

Dogecoin е създаден през 2013 г. от софтуерните програмисти Били Маркус и Джаксън Палмър. Двамата създават монетата в отговор на всички възхитителни коментари, направени относно Биткойн. Идеята им: ако някой може да създаде монета, защо да не го направи?

Аватарът на монетата е този на емблематичното наедряло куче Шиба Ину, чието лице изпъкна като мем, придружено от очарователни фрази на развален английски, като „Много уау“ и „Много впечатлява“. Монетата се изстреля високо малко след стартирането си и придоби култов статус.

След старта на бичия пазар за Биткойн през зимата, знаменитости като Мъск увеличиха стойността на Dogecoin, който в своя пик миналия месец имаше пазарна капитализация от 17 милиарда долара.

Мъск не е сам – въздействието на DOGE е високоценено сред известните личности. По-рано тази година рапърът Lil Yachty обяви, че инвестира една трета от спестяванията си в DOGE. През следващия месец към него се присъединиха басистът на KISS Джийн Симънс и легендата на хип-хопа от старата школа Снууп Дог.

Как да купя Биткойн?

Последващият анализ на показателите в Twitter дори разкри, че Dogecoin е с една идея по-популярен от Биткойн. През февруари той участваше в 10,4% от всички споменавания на крипто в платформата, докато Биткойн изоставаше с 10,1%.

Цялото внимание доведе до някои опияняващи диаграми на ценовите показатели. На 27 януари DOGE беше оценен на $ 0,0078. Към 8 февруари той се е увеличил почти десетократно до 0,074 долара. Последва рязка корекция, когато монетата падна до 0,047 долара до 23 февруари – все още шесткратно увеличение от първоначалната си позиция.

Много уау, така че защо я няма в Койнбейз?

Койнбейз винаги се е адаптирал бавно към новите монети. Докато азиатският съперник на Койнбейз, криптообменът Бинанс, се фокусира върху добавянето на колкото се може повече монети за сметка на оперирането си в САЩ, Койнбейз изброява по-малко монети, за да успокои регулаторите у дома, и разчита на основното си предлагане само на шепа валути.

Изпълнителният редактор на Decrypt Джеф Джон Робъртс пише в книгата си Kings of Crypto, че Койнбейз обмисля да добави още монети, включително Dogecoin, след като Бинанс я свали от трона, за да стане най-популярната крипто борса в света до средата на 2018 г.

Вече не стартираща компания, Койнбейз имаше добавено ниво на корпоративна бюрокрация, с което да се бори всеки път, когато се опитваше да приложи промени. Не виждайки полза от мемекойна, ръководителите на Койнбейз бързо забравиха плановете си да активират търговията с DOGE на платформата.

Койнбейз започна да добавя още монети, след като нае технологичния предприемач Баладжи Сринивасан през 2018 г., но Dogecoin така и не успя да пробие.

Това, което започна като сложна шега с Биткойн, сега се превърна в петнадесетата по големина криптовалута по пазарна капитализация, зад която стои екип от отдадени разработчици и нови надстройки на софтуера му.

Койнбейз загуби милиарди, защото не хоства Dogecoin. Но като се има предвид нестабилността на монетата, Койнбейз може би просто запазва репутацията си на белия рицар на криптото.

Източник

Leave a Reply