Илон Мъск започва да разбира истински Биткойн

Изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск винаги е осъждал биткойните за това как се представят като валута. Но сега той показва различна гледна точка.

Всичко започна, когато Бен Мезрич заяви, че в бъдеще никога няма да откаже да му плащат в биткойни – настроение, с което Мъск се съгласи. Но дискусията продължи и стана още по-интересна.

Bitcoin moves with gold
Мнозина виждат Биткойн като цифрово злато. Изображение: Shutterstock.

Докато туитът на Мъск получи много отговори, вниманието му привлече главният изпълнителен директор на Parallax Digital Робърт Брийдлав.

Брийдлав, който е богат в речника си относно Биткойн пише, че „Парите са просто инструмент за преместване на стойността в пространството-времето. Златото беше чудесно за преместване на стойност във времето, но не и в пространството. Фиатните пари са чудесни за преместване на стойност в пространството, но не и във времето. Биткойнът е оптимизиран за преместване на стойност както в пространството, така и във времето.“

И тук Мъск не се съгласи. Той твърди: „Това, което наричаме пари, е просто информационна система за разпределение на труда. Това, което всъщност има значение, е създаването на стоки и предоставянето на услуги. Трябва да разгледаме валутите от гледна точка на теорията на информацията. Който и да има най-малко грешка и латентност, ще спечели.“

Основателят на Тесла Илон Мъск се съгласява с крипто-базирана икономика на Марс

Мъск заема тази позиция от известно време. През януари 2020 г. той обясни, че Биткойн има някаква полза за незаконните плащания в тъмната мрежа, но че няма да стане основната валута на бъдещето.

„Виждам криптото като ефективно заместване на парите в брой. Но не като заместител на първичното – не виждам криптото да стане основната база данни“, каза той по това време.

Механизъм за плащане или съхранение на стойност?

Така се връщаме към дебата за плащанията/запасите от стойност, който продължава и днес. Въпросът е дали Биткойн трябва да се използва за ежедневни плащания, като закупуване на кафе, или е по-скоро хедж срещу инфлацията – в този смисъл благоприятно наричан цифрово злато.

Дан Хелд, ръководител на развитието в крипто борсата Kraken обясни пред Decrypt миналия месец какво означава да наричаме Биткойн „цифрово злато“. „Не е нужно да съхранявам транзакцията си за кафе в неизменяема книга. Не ме интересува, ако се опитат да цензурират транзакцията ми с кафе. Давай, добре е, ще измисля по друг начин“, каза той преди да обясни, че възможността да се съхранява стойност далеч от инфлацията е много по-голяма мисия – която оправдава всички разходи за поддържане на блокчейна на Биткойн.

И това е приблизително това, което друг коментатор каза на Мъск в нишката на Туитър. „Разбира се; има латентност и транзакционни разходи. Но ако се използва като съхранение на стойност и предаване на големи стойности, това е изключително ефективно. Валутите вече работят като валути; Биткойн не е необходимо да ги замества. По-скоро $btc е кръпка за поправяне на инфлационното безумие на банките.“ написа потребителят на Туитър, известен като „Цербер“.

Изказване, което Мъск бързо разбра. „Добра гледна точка“, отговори той.

Източник

Leave a Reply