Икономист предупреждава за антиутопия, ако ‘Биткойн аристократите’ станат реалност

Критиците на дигиталната валута имат виждания за бъдещето толкова глупави, колкото и максималистките. Не всички са развълнувани от хипербиткойнизацията.

Според популярен мем за копиране/поставяне, притежателите на Биткойн са готови да се превърнат в нео-аристокрация, тъй като биткойнът се превръща в доминираща световна валута:

Мемето е част от една по-голяма визия за бъдещето на Биткойн, полусериозен, но най-вече като идея, при която Биткойн става толкова ценен, че ходлерите стават лордове, които буквално бранят своите монети в замъци.

Произхождайки от публикация в Reddit, написана от някой, който твърди, че е пътешественик във времето (ако Ви интересува, той споменава ценова стойност от 1 милион долара през 2021 г.), мемът на Цитаделата е започнал собствен живот, като дори вдъхновява кратък филм.

5 неща, които ми се искаше да знам, преди да вляза в криптогалактиката

Но въпреки очевидния фарс и фантазия зад мема, един икономист предупреждава, че той може да не е далеч от реалността, ако Биткойн успее в мисията си да постигне парично надмощие.

На уебсайта на Центъра за икономическа политика и изследвания на мозъчния тръст академик Джон Даниелсон от Лондонското училище по икономика написа статия, в която предвижда бъдеще, в което „Биткойн аристократите“ ще „подклаждат социално разделение и популизъм“ чрез изключително неравенство в богатството:

„Като начало настоящите собственици на Биткойн ще станат най-богатите хора в света, съперничейки си на царете и императорите, управлявали империите от минали векове. Те буквално ще притежават всички пари. Те могат да си купят всичко, което поискат. Няма толкова много от тях. В сравнение с множеството, които днес притежават активи чрез всички пенсионни фондове и взаимни фондове и останалите, това е малка група хора. Правителството ще бъде принудено да „защити или атакува“ този нов клас владетели, които са постигнали „ранга си, само защото са купили по-рано. Те няма да допринесат за обществото.“

Настрана мракът и мръсотията, Даниелсон в крайна сметка стига до заключението, че такова бъдеще „не може“ да се осъществи, тъй като биткойнът е неподходящ като разчетна единица поради нестабилността на цените. Поради тези „вътрешни противоречия“, пише Даниелсон, „цената на биткойните ще достигне нула“.

Икономическият анализ, който стига до същите заключения като пътуващите във времето Редитори, не всички са толкова мрачни относно хипербиткойнизирания свят. Всъщност в много случаи той се оказва благодатен за страни, които се борят с инфлация.

Източник

Leave a Reply