Игра на нодове – на кого принадлежи дигиталният трон?

Биткойн – Бран на криптовалутата

Спомняте ли си едноокия гарван? Той беше стар, издръжлив и неподвластен на времето. Също като Биткойн – „оригиналният блокчейн“

Протоколът на Биткойн е отворен код с P2P транзакции. Биткойн е все още най-популярната криптовалута. Платформата обаче не се справя добре по отношение на транзакциите в секунда (TPS) – само седем. Освен това, благодарение на интензивния ресурсен процес за добив, който може да захрани цели държави, времето за един блок на Биткойн е доста голямо – цели 10 минути.

Така че, макар мъдър и вечен, старият ни приятел Биткойн също като Бран има и съществен недъг – мащабируемостта, която е и причината да не се превърне в основна парична система, например като Visa. Историята помни прогресът на много парични системи в миналото, така че мнозина вярват, че Биткойн ще се превърне в новото злато.

Етериум – Аря или по-точно Никоя

Благодарение на гениалния Виталик Бутерин, Етериум се появява през 2013 година. Едва тогава започнахме наистина да осъзнаваме истинския потенциал на блокчейн технологията. Протоколът на Етериум позволява създаването на децентрализирани приложения или т.нар. DApps, при които се използват смарт договори. Може да се използва за редица цели, включително децентрализирани приложения за финансиране като MarkerDAO и токенизация на активи, както е в случая на Polymath.

Етериум може да обработва средно около 15 TPS. Въпреки по-бързото време, проблемите с мащабируемостта остават, което води до дълги опашки от чакащи транзакции.

Етериум напомня за малката Аря Старк, която изглеждаше обикновена, но всъщност преливаше от потенциал. Тя беше без лице и можеше да се превъплъти в когото си поиска. С Етериум е почти същото.

Четете още: Готови ли сте да заложите на ETH? Как да спечелим пари от Етериум 2.0

Рипъл – Денерис, трошачката на окови

Ripple съществува от 2012 г. и представлява мрежа за цифрови плащания. Това е затворена система, използвана за транзакция на всяка форма на валута, включително щатски долар, йена и други. Платформата използва криптовалутата, известна като XRP.

Както екзотичната красавица Денерис, която строши веригите и освободи хиляди роби, така Рипъл освободи транзакциите от оковите на блокчейн технологията – ала не съвсем. Рипъл е по-скоро система за разплащане, за която някои дори казват, че не е достатъчно децентрализирана.

Патентованият алгоритъм на консенсусния протокол Ripple замества „копаенето“ чрез прилагане на уникален консенсус механизъм, при който нодовете се анализират за да се определи валидността на всяка една транзакция. Той е много по-бърз от предишните два протокола и може да се справи с до 1500 транзакции в секунда, с време за транзакция около три до пет секунди.

Стелар – Джон Сняг на Блокчейна, Лед и Огън

Протоколът Stellar е мрежа с цифрови разплащания с отворен код, която е насочена главно към развиващите се пазари и може да се използва за парични преводи и банкови заеми за потребители без банкови сметки. Точно както Джон е нещо съвсем ново, въплъщение на огън и лед, Stellar е комбинация от най-доброто от двете – блокчейн и Ripple.

Stellar използва свой консенсус протокол, който използва квота и алгоритъма на Федералното византийско споразумение. В резултат транзакциите на блокчейна на Stellar са още по-бързи. Има обаче известно объркване по отношение на измерването на транзакциите за секунда.

Обявено е, че Stellar се справя с 10 TPS. Но тяхната транзакция се различава значително от останалите. Всяка транзакция може да съдържа стотици „операции“ и в този случай са важни операциите. Съответно протоколът обработва средно до 1000 операции в секунда, въпреки че максималният потенциал е много по-голям.

Четете още: Криптогалактиката има нужда от място за развитие

Победителят?

Не е толкова очевидно, колкото си мислите.

Stellar е достоен подгласник в тази игра – първи командир може би. В крайна сметка той е най-близо до функционирането като основна финансова система. Все още има време да докаже дали е преекспониран като Джон Сняг, или има качествата да бъде номер едно.

Достойният повелител на трона е … Етериум. Този, който може да бъде всеки, когото поиска – също като Аря. Няма друга толкова разнообразна платформа. Това е валута и най-важното – модулна платформа, която е изключително гъвкава, здрава и оптимално децентрализирана. Да, липсва мащабируемост, но това е разрешимо.

Факт е, обаче – играта далеч не е приключила. И независимо дали животът имитира изкуството или изкуството имитира живота, валидна винаги остава максимата: „Когато играеш играта на тронове – или печелиш, или умираш.“

Претенденти като Tron и EOS правят значителни успехи на пазара, оспорвайки върховенството на Ethereum, що се отнася до DApps.

С нетърпение очакваме да видим какво крие бъдещето на старите и новите протоколи и как ще устоят на времето. В играта на нодове възможностите са безкрайни.

Източник

Leave a Reply