Златото започва да пропада спрямо Биткойн

Цената на Биткойн току-що постави нов рекорд за всички времена спрямо щатския долар и другите водещи световни фиат валути. Но това, което може да е още по-важно е фактът, че златният стандарт се разпада срещу BTC след това последно рали.

Графиката на цените на златото спрямо Биткойн показва, че в миналото всеки път, когато поддръжката се е счупила, благородният метал е спаднал с 90% спрямо BTC на база за унция. Ето един поглед към всеки 90%-ов спад в исторически план и малко разяснение защо това е толкова голяма работа за нововъзникващите финансови технологии.

Биткойн: Зората на дигиталното злато и зараждането на нов паричен стандарт

2020 г. може да бъде запомнена като годината, в която Биткойн най-накрая узря и се превърна в уважаваните финансови активи . Водещата криптовалута по пазарна капитализация отдавна се позиционира като цифрово злато, създадено да бъде такова и споделящо толкова много ключови атрибути, които дават на актива сигурно убежище като свойства.

Златото губи стойност и пазарен дял за сметка на Биткойн

Благородният метал някога е бил в основата на цялата парична система, докато златният стандарт беше разформирован в началото на 70-те години. По това време златото се търгуваше за 30 долара за унция.

Днес то се търгува на около 1800 долара за унция, което показва каква невероятна инвестиция е направил оскъдният актив през последните 50 години. Известни бумери като Пол Тудор Джоунс започнаха да сравняват Биткойн със златото през 70-те години и да подчертават неговата рядкост, а goldbugs започнаха да обмислят алтернатива за криптовалутата.

Златото е архаично и в пост-пандемичния, изцяло дигитален и за предпочитане децентрализиран свят, Биткойн показва, че е по-ценно. Неотдавнашен пример, когато тонове злато са преместени от централна банка в Холандия, което изисква обширно планиране, транспорт с въоръжена охрана и струва милиони. BTC транзакция може да се извърши с няколко щраквания и да се премести тази стойност без разходите, времето или усилията, свързани с нея.

Предлагането на BTC също е по-ограничено от златото и не може да бъде фалшифицирано. Но това са само няколко от многото причини, поради които криптовалутата прави дори по-добра версия на златото от самия благороден метал.

bitcoin digital gold xaubtc btc xau

Институциите и хедж фондовете, които съставляват голяма част от пазарната капитализация на златото от 10 трилиона долара, започват да се събуждат от този факт и преразпределят пари в биткойн. Тенденцията е ясна в ценовата диаграма на XAUBTC, където златото сега се разпада спрямо Биткойн.

Бум на Биткойн и спад на златото след Ковид кризата предвижда Weiss Ratings

Веднъж унция злато струваше стотици BTC. На върха през 2013 г. Биткойн достигна ценови паритет с унция злато. Днес златното кюлче струва само 0,1 биткойна и след всяко разбиване на поддръжката криптовалутата печели още 90% спрямо стандарта на твърдите пари.

След още един 90%-ов спад в цената на злато за унция, достигнала една десета от цената на Биткойн, светът може да се нуждае от нов стандарт.

Източник

Leave a Reply