Зелена светлина за проект управление на данните за шофьорски книжки чрез блокчейн

Блокчейн компанията Iconloop получи одобрение от Министерството на науката и ИКТ на Южна Корея да тества децентрализираната си идентичност или DID, технологична система за управление на данните за шофьорските книжки в страната.

Според съобщение от компанията пробното пускане има за цел да покаже възможностите на DID в предлагането на сигурно съхранение на данни, като същевременно предотвратява фалшифицирането на данни.

Коментирайки проекта, изпълнителният директор на Iconloop Йонгюп Ким отбеляза, че платформата DID на компанията позволява на потребителите да управляват по-добре личната си информация направо от приложението за мобилни телефони Zzeung, вместо да използват физически карти на шофьорска книжка. Приложението също така предоставя на потребителите по-голям контрол върху личните им данни.

DID тестът на Iconloop идва в момент, когато приемането на цифрова идентичност сред южнокорейците се увеличава. През август 2020 г. се появиха съобщения, че 1 милион южнокорейци вече притежават шофьорски книжки чрез блокчейн.

Правителството на Украйна избра Стелар да помогне за изграждането на национална цифрова валута

Планираният тест е поредният случай, подкрепен от правителството, за базираната на блокчейн технологична система DID на Iconloop в Южна Корея. Още през август 2020 г. беше разкрито, че администраторите на остров Чеджу използват DID за проследяване на контакти като част от мерките за борба с разпространението на COVID-19 в популярната туристическа дестинация.

Освен държавни агенции, частни фирми като SaraminHR – фирма за подбор на персонал в Южна Корея – също използват DID за удостоверяване на пълномощията на кандидатите за работа. Както бе съобщено по-рано от Cointelegraph, Iconloop осигури около 8 милиона долара финансиране за своя проект DID.

Децентрализираната идентичност остава един от често рекламираните случаи за използване на блокчейн. Предвид нарастващите случаи на кражба на самоличност и нарушения на централизирани бази данни, някои експерти се аргументираха за повече внимание към базирани на блокчейн системи за управление на идентичността.

Освен шофьорски книжки, други потенциални случаи на приложение на децентрализирана идентичност включват банковото дело, здравеопазването и туристическата индустрия. Всъщност напредъкът в децентрализираната биометрия позволи на някои страни от Югоизточна Азия да започнат да съживяват своя туристически сектор на фона на продължаващата пандемия на коронавируса.

Източник

Leave a Reply