За криптовалутите и Против банките: Аз!

Нека Ви разкажа защо лично аз съм ЗА криптовалутите и много, много ПРОТИВ банките. Не знам дали криптото ще пребъде. Не знам дали е законно, дали се използва за правилните цели и други подобни. Знам обаче, че банковата система е бавна, остаряла и много скъпа.

Бавна: Блокаж – секунди, отблокаж – часове

Попадали сте на магазинчета, които все още нямат ПОС терминал. Там може да се плаща само кеш. Такъв е например кварталния плод и зеленчук от едно време. И не говоря за краен квартал в малък град, а за центъра на София. Там, за да си купиш краставица и домат за шопската салата, приемат само пари. Фиатни пари. Е, разбира се, като в добър стар комунистически магазин, може да те запишат и на тефтера. В крайна сметка обаче, все в някой момент ще трябва да се бръкнеш за да си платиш вересиите.

Запознайте се с Койнбейз тук

Като нормален потребител на подобни магазинчета, се опитах да изтегля чисто рутинно пари от банкомат. Процедурата протича гладко, машинката ти задава няколко въпросчета (Български, теглене, други суми, 400 лв., не искам разписка, ПИН – по ред на номерата). След което усмихнато ти връща картата и ти пожелава лека вечер, но по възможност се възползвайте от скъпите ни банкови услуги. Започват да се въртят едни банери, пожелания и реклами, как, видиш ли, те са най-добрата банка.

Четете още: Бинанс прехвърли $ 1,26 млрд. в биткойн, плати едва $ 124,6 в такси

Нещо обаче ми липсва в цялата история. Дам, банкомата не ми пусна парите. И аз се учудих, честно! Веднага заградих устройството от напиращите юзъри и се обадих на услужливо поставения телефонен номер на банката – собственик. Естествено, предвид обстоятелствата, се подразних леконко така, когато трябваше да изслушам всички 6 менюта с невероятно полезни банкови услуги, които трябва да заявя. В крайна сметка компетентен оператор ми обясни, че трябва да се обадя всъщност не на банката, която не е пуснала парите, а на банката, която ми е издала картата.

Добре. Процедурата, засилваща любовта ми към банките е същата – 6 менюта, прекрасни услуги, знаете. Върхът обаче беше в последващия разговор. Оказа се, видиш ли, че сумата дори и да не е пусната от банкомата, се блокира. Това става моментално, но отблокирането отнема до 4 часа! Любезният оператор ми обясни, че трябва да се обадя след въпросния период, за да проверя дали всичко е наред! Ъ? Буквално!

Запознайте се с Койнбейз тук

И така, не стига, че ти вземат левче за теглене, ами и реално не можеш да разчиташ на това да си получиш парите. А хората прехвърлят вече милиони срещу жълти стотинки. А по повода…

Скъпа: Ама аз искам да преведа само 5 лева?

Опитвали ли сте се да направите трансфер в чужбина? Стана ли Ви приятно, че трябва да чакате до 7 дни, за да се осъществи той?

Още едно ЗА криптовалутите е не само бързината на трансфера. Множество банки вече отвориха нови трасета, по които може мигновенно да се прехвърлят пари. Наложи ми се обаче да направя валутен трансфер в чужда банка на стойност 5 лева. Така, само за да си потвърдя сметката, че е моя. После дори ще ми върнат сумата.

Четете още: Рипъл обяви партньорството си с гиганта за парични преводи MoneyGram

Сумата от 5 лв. Сумата от 50 лв. обаче, колкото ще е стойността на транзакцията – никой няма да я покрие. И простата ми математическа сметка в момента се обади. Това е такса от 1000% за трансфера! Хиляда процента, с думи, както искат да попълните на ръка в бланките.

Остаряла: На ръка в бланките

Разхвърляни и самотни, на масите във всеки един клон можете да намерите безчет бланки. Бланка за превод по моя сметка. Бланка за външен превод по моя сметка. Бланка за валутен външен превод по моя сметка. Бланка за бърз валутен външен превод по моя сметка… Схващате идеята.

Да, понякога не мога да нацеля от първия път точната бланка, за което получавам насмешка от служителя. По-големия проблем според мен е изписването на 22-цифрения IBAN. ИБАН, който можеш да сбъркаш колкото си искаш пъти, и накрая ти да си… прецакан.

Запознайте се с Койнбейз тук

Попълнете бланката, отидете на касата да си платите таксата, после се върнете отново тук. Разходки на прохладно в летните жеги. То и жеги не са даже още, но мисълта ми е – всичкото това чакане, възможности за грешки и в крайна сметка – централизация, направо ни убиват. И след всичко това, банката фалира или някой се оказва, че си е тръгнал с няколко милиона лева от парите на Марто Петров. Не съм запознат с точния казус, но е факт, че такива ситуации се случват.

За криптовалутите

В момента Рипъл работи вече успешно с множество банки по белия, а и по не толкова белия свят. Трансферите се осъществяват трансгранично за секунди. Таксите са минимални. Блокчейн технологията се вплита успешно в остарялата банкова система, за да я подобри и автоматизира.

Ролята на криптовалутите не е по-малка. В едно несигурно време, със задаваща се нова финансова криза, много хора и цели народи търсят убежище някъде настрани. Колкото и на някои да не им се иска, Биткойн и останалите алткоини са тук, а технологиите зад някои от тях са достатъчно полезни, за да останат.

Не говоря за моментната им пазарна цена. Не говоря за тях като за финансов инструмент, не само. По-скоро идеологията, възможностите и свободата, които наред с бързината на прехвърляне и одобряване на всякакви данни, могат да помогнат на информационното ни общество да се впусне по течението и да забрави част от проблемите си до момента. Блокчейн вече навлиза в модата, хранителните вериги в Китай и Франция, мобилните услуги, игрите… Това са само част от причините, поради които съм много против банките и ЗА криптовалутите.

Така де, ако колата ти ръждяса, търсиш вариант да я поправиш или смениш, нали?

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply