Защо Bitcoin може да се окаже ефективна ваксина срещу крипто финансовата криза?

При създаването си Биткойн струваше центове, но имаше неразрушима вътрешна себестойност. В най-мрачните дни на човечеството само рядко срещаните блага ще имат стойност. Биткойн и други криптовалути могат да се превърнат във ваксина срещу финансовата криза.

Поради коронавирусната атака и непрестанните сривове в демокрацията по целия свят, банките вече могат да предоставят вашите данни на всеки. Корпорациите и правителствата отнемат все повече права зад паравана на мерките за безопасност. Въпреки това, общото излагане на карти на социалното взаимодействие само ще провокира хората да се крият повече и да се доверяват на правителството все по-малко. В търсене на ваксина срещу коронавируса правителството има интерес да забрави и Вашите финансови права.

Това ще се случи независимо дали искат да проследят гражданин, който не плаща данъците, или да отчетат жертвите на коронавируса. Стотици нарушават домашната си карантина, дори когато има животозастрашаваща причина за мерките за наблюдение. Несъмнено много ще ги нарушат и без наличието на такава , но коронавирусът няма да е вечен,нито мерките са окончателни и завинаги.

Банковата индустрия е лесна за ограничаване благодарение на централизацията. Развитието на биткойна бе децентрализирано още от самото начало. През 2009 г. не е имало хранилище на GitHub и разработчиците запазват Bitcoin Core-портфейла като RAR архив в публичния чат. И разбира се- на собствения си компютър. По-късно клиентският код беше прикачен към GitHub, но все пак той получи много последователи и програмисти, които направиха партньорска проверка. Хранилището се разработваше от десетки. Всички те- от различни точки на земното кълбо. Уникалността на подобен проект се състоеше във факта, че хората, работещи по него дори не се познаваха.

Качествата на Биткойн му позволяват да бъде ваксината за криптовалути по време на финансова криза.

Биткойн има ограничен монетен запас от 21 милиона монети. Той не е като щатския долар и по-голямата част от фиатните валути. Биткойнът става още по-оскъден във времето, което е типично за така наречената „дефлационна валута“. Мрежата генерира по-малко нови монети, с течение на годините. Фиатната парична система генерира все повече и повече от хартиените банкноти,а подобно поведение води до криза.

По време на криза значение имат само трудните за набавяне блага. Такива са – злато, мед, сребро, дърво, храна, тоалетна хартия и … криптовалутите.

Разработката на биткойн изглежда странна в сравнение с класическата схема за развитие и обикновено екипът се намира в един и същ офис. В този случай GitHub е мярка за удобство и прозрачност, а не последна надежда за ефективна комуникация, но Биткойн определено не спадаше към класическите решения.

Много от класическите банкови практики на 20 век днес вече не се използват. Например, банковата тайна на операциите по сметката вече не фигурира. По-голямата част от страните са подписали различни споразумения за премахване на банковата тайна. В миналото никой не можеше да се снабди от банката с иформация за данните за транзакциите, качеството , броя на сметките, които имате и т.н. Сега банките изхвърлят информацията точно така.

Прозрачността и поверителността на платежния метод, както и недостигът на монети, винаги даваха на хората необходимите за биткойн сведения. От една страна, blockchain показва всички транзакции, а от друга не разкрива имената на подател и получател.

В зависимост от това, от което се нуждаете най-много ,а именно прозрачност или поверителност – можете да използвате blockchain и в двете посоки. Мощна мрежа от възли и копачи , които не се познават ще гарантира, че транзакцията ви е в безопасност. Въпреки че транзакциите на Bitcoin станаха бавни и скъпи с течение на времето, хората са готови да ги използват, защото са все още е по-добри, от прибягването до банков превод.

Кризата извежда наяве доброто в хората.

И този път това е коронавирусната , а не дълговата.

Биткойн се появи след кризата от 2008 г., а някои хора осъзнаха, че банковата система няма да издържи още една пукнатина. За сметка на това- правителствата по целия свят издават все повече укази.

Тайлър Уинкълвос,един от пионерите на крипто индустрията и съосновател на борсата Gemini, твърди, че криптовалута номер 1 е финансовата ваксина, която може да Ви спести резултатите от епохата на печатната преса.

Не само американският долар, но и китайският юан, японската йена, руската рубла, еврото и куп други валути получават увеличение на „количественото облекчение“. Как светът ще се избави от коронавирусната криза, ако и парите не могат да доведат до създаване на лекарство?

Разбира се, хората ще получат помощ под формата на държавни изплащания (като в САЩ) , или може би просто ще имат право да не плащат целия дълг по кредитните си карти. С времето продуктите ще струват повече , което прави количественото облекчение неефективно. И все пак, цяр няма.

Най-значителното благо не е на хартия. Дори не е тоалетната хартия. То се изразява в стабилната защита и оцеляване в дните на коронавирусната епидемия. Така хората, които имат храна, алкохол, подслон и провизии, ще спечелят. Големите корпорации, особено тези, които работят в автомобилната индустрия, в туризма и в сферата на разкрасителните процедури … за съжаление за тях не можем да кажем същото- те търпят огромни загуби. Никой не е виновен, очаквайте светът да се преобръща с главата надолу отново и отново.

Какво може да изтощи силата на биткойн по пътя към приемането му?

В Bitcoin липсват решения за мащабиране, няма и нов, свързан с поверителността код. Нещо повече, въпросът за централизацията на развитието се повдига по-често от всякога.

Липсата на глобални решения означава, че дори хората да се втурнат да купуват биткойн, няма достатъчно място за извършване на всички транзакции. Дори когато 40% от транзакциите на мрежата преминават през SegWit / Lightning, TPS е много по- нисък в сравнение с всяка друга криптовалута.

Липсата на код за поверителност означава, че разработчиците не предприемат никакви мерки срещу софтуера за наблюдение. Все повече и повече хора се озовават зад решетките благодарение на Chainalysis и Crystal. За да се занимавате с криптовалута в наши дни, трябва да сте изключително бдителни. Борсите проследяват монети и ако имате някоя „мръсна“ (dirty) , те замразяват плащанията и дори подават сигнал в полицията (в някои случаи). Едва след като Bitcoin подобри условията си за поверителност, много от първоначалните му фенове ще се върнат. Освен това ще бъдат привлечени цели тълпи от нови съмишленици.

Проблемът с разработката на кодове е, че дори организациите на OG от индустрията нямат абсолютно никаква представа кои са хората, които днес кодират. Индустрията се върти около един специален вид истина, генерирана от разработчиците и обществените лица на това пространство .Те се опитват да уверят обществеността, че Биткойн няма недостатъци с oценяването на стойността. За сметка на това много от техническите специалисти твърдят, че стандартите за развитие на Bitcoin далеч не са поръчани. Например, трудно е да се присъедините към вътрешния ръководителски кръг на Bitcoin Core,освен ако не сте близък на член от екипа им. Добрите стари времена, когато всеки можеше да се включи останаха в миналото.

Това не са конспиративни теории, дори Андреас Антонопулос твърди, че през 2019 г. Bitcoin отчита липса на конкурентни модели за поверителност.

Какво ще се случи през 2020 г., когато Monero, Beam, Grin, Dash и Zcash са навсякъде?

Източник : https://www.coinspeaker.com/bitcoin-crypto-vaccine-crisis/

Leave a Reply