Защо Полкадот е най-горещата криптоваута в Китай

Мрежата е особено популярна сред разработчиците и инвеститорите в Китай. Ето защо.

Не е тайна, че в Китай Полкадот прилича на по-нов, по-добър EOS, публичната блокчейн, която завладя китайската криптосистема през 2018 г.

И двата проекта имат вдъхновяващи чуждестранни – по-специално кавказки лидери – които посещават блокчейн конференции в Китай и коктейлни партита. (Не искам да звуча расистки, но фактът, че са бели, играе огромна роля. За някои китайски „Понци измами“ всъщност са наемани бели актьори при представянето им, за да заблудят купувачите на дребно.)

Изграждането на Рим отнема повече от ден

EOS и Полкадот са подкрепени от китайски капиталисти, които разпространяват истории за убийците на Етериум когато могат в Wechat. Тези капиталисти, особено борсите като Бинанс, Huobi и MXC, предизвикват война със собствени средства, за да привлекат предприемачите към екосистемата на Полкадот. И двата проекта са привлекли силен интерес от китайските търговци, но по някакъв начин са далеч по-малко известни в чужбина.

Очевидно е, че Полкадот е в светлините на прожекторите сега, когато задмина XRP, за да стане четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация.

Въпреки приликите на двата проекта, Полкадот разработи свой собствен разказ и общност. Тази седмица da bing изследва възхода на Полкадот и как това отразява състоянието на крипто в Китай. Нито един проект не може да спечели Китай, без да харчи време и пари за блокчейн конференции и изложения. И Полкадот усъвършенства тази игра. Не само основателят му, Гавин Ууд, е полужител в района на Шанхай, но също така е създал общност от гласови влиятелни лица, инвеститори, разработчици, маркетолози и спекуланти. Те вярват в технологичната визия на Полкадот, нейната парична визия или и двете.

Подценен ли е Етериум, или Полкадот е надценен?

Може би по-важното е, че Полкадот е накарал много разработчици да изоставят Етериум, чийто съосновател е Ууд, и вместо това да надграждат върху неговата блокчейн. Доклад от Outlier Ventures показва, че Полкадот е отчел 44% увеличение на месечните активни разработчици през 12-те месеца, приключили през май 2020 г., докато Биткойн и Етериум са отбелязали лек спад.

Китайските разработчици са особено активни в общността на Полкадот. Въз основа на неотдавнашното съобщение на Web3 сред нейните 200 получатели на безвъзмездни средства, близо 20% идват от Китай.

Например Марвин Тонг, основател и главен изпълнителен директор на Phala Network, базирана на Substrate поверителна интелигентна блокова верига сподели, че в първоначалния си стремеж да осигури неприкосновеност на личния живот в света на блокчейн, той е изследвал EOS, Ethereum Layer2, Cosmos и Polkadot.

„Избрахме Полкадот защото вярваме, че нейната технология е най-напреднала и мисля, че взехме правилното решение. По-важното е, че субстратът е важен инструмент. Позволява ни да намалим повтарящата се разработка на блокчейн“, каза Тонг. (Substrate е рамка, която позволява на разработчиците да изграждат блокчейн.)

Полкадот става първата блокчейн платформа, която се ребрандира по идеи на общността си

Рано е да се каже дали Полкадот е по-напреднал от другите блокчейн технологии. Данните показват, че в своя пик, Полкадот обработва 12 619 транзакции на ден, което в сравнение със средните 1,1 милиона на Етериум показва, че технологичната надпревара все още не е приключила. (Всъщност дори през януари 2017 г., когато цената на Етер беше около 10 долара, мрежата вече имаше средно 50 000 транзакции на ден – повече от четири пъти по-висока стойност от най-добрия ден на Полкадот досега.)

Но поне в Китай има нещо друго отвъд технологиите, което отличава Полкадот. „Фондацията Web3, Паритет и Гавин са много мощни заедно“, каза ми Тонг. „Никоя друга фондация не може да бъде толкова щедра и стратегическа при избора на получатели на безвъзмездни средства. Те също така много подкрепят маркетинга на нашите проекти.“

Това чувство да бъдеш обгрижен е страхотно.

В крайна сметка, предприемачите изискват не само първоначален капитал, но и внимание и усъвършенстване. Етериум и много други блокчейни са възприели неутрален, но дистанциран подход към китайския пазар, отчасти поради езиковата бариера, а отчасти поради липсата на разбиране. Полкадот успява да проникне на китайския пазар като добре смазана маркетингова машина; това също показва, че го е грижа.

Циниците биха могли да твърдят, че тази „грижа“ произтича от желанието да разшири своя знак. Може би. Но като се има предвид, че крипто светът е изграден върху „консенсус“, всичко, което може да накара хората да повярват в един разказ, е победа.

Пропуснали ДеФи, трябва да хванат $ DOT

Полкадот също запълва вакантно място. Китай закъсня за ДеФи миналото лято. Страната се събуди едва през септември, шокирана от неудържимата сила на 5-цифрения скок на degens, чудейки се „какво е следващото горещо нещо?“

Китайските търговци на дребно се преместват в Полкадот и задоволяват своите FOMO, като същевременно си осигуряват известен комфорт.

Първо, той има легитимен основател, който е представен като истинския разработчик зад Етериум. Разказът на Ууд за Етериум-като-играчка срещу Полкадот-като-истинското нещо резонира с много хора в Китай. В крайна сметка, кой там не би избрал старши инженер, който има десетилетия опит в програмирането пред 26-годишно „дете?“

Второ, Полкадот прие аукционна игра, подобна на тази на EOS, в която и двата проекта искат инвеститорите да заложат токени, за да получат влияние. За EOS потребителите залагат токени, за да се превърнат в супервъзел; за Полкадот потребителите залагат $ DOT, за да спечелят парашайн.

Цената и броя туитове за Полкадот на най-високи нива за всички времена

Китайският крипто кръг вече премина през дивото препускане на EOS през 2018 г., така че провеждането на още едно през 2021 г. звучи добре, много добре. Печелившата стратегия на такава игра е да съберете достатъчно капитал, така че вашият възел или парашайн да получи последното място. Как да събираме капитал? Добрия стар маркетинг. Това са познати тактики, които китайските капиталисти могат да играят със затворени очи.

И накрая, случи се ДеФи. Докато Етериум тръгва на пътешествие, за да открие истинския си продукт, пригоден за пазара, Полкадот се възползва и от тази повествователна победа, тъй като може просто да твърди, че ДеФи работи по-добре в неговата екосистема, а не в запушената мрежа на Етериум. Всъщност Бинанс създаде фонд от 10 милиона долара, за да привлече разработчици, които да изграждат само проекти Дефи около екосистемата на Полкадот. С един удар два заека.

Китайски домашни проекти като Acala също успяха да наберат капитал от известни инвеститори, въпреки че тепърва изграждат версията на Полкадот за кредитиране и DEX продукти. Ако ДеФи на Етериум продължи да прави иновации, Полкадот може да поддържа своята екосистема ДеФи за известно време.

Играта продължава

Възходът на Полкадот в Китай не трябва да бъде изненада. Той представя перфектния пример за начина, по който чуждестранните проекти могат да успеят в Китай: емблематичен основател, неумолим маркетинг и възприемчива публика, очакваща следващия крипто разказ.

Но нека не забравяме едно нещо: всичко е свързано с общността, защото общността изгражда консенсус. Полкадот е постигнал уважаван консенсус в Китай като най-надеждния Етериум, който искат те той да бъде. Този разказ е подсилен от нарастващия интерес на международни играчи от страна на инвеститори като Polychain, който обяви фонд, фокусиран върху Полкадот през октомври 2019 г.

Може ли обаче да избяга от същия възход и падение като другия Ethereum-wanna-be, EOS? Все още са ранните дни и някои проекти на Полкадот, като Mantra, копие на MakerDAO, което твърди, че е първият проект на ДеФи за Полкадот, получават много лоши отзиви в Китай.

Но играта далеч не е приключила. Докато общността все още се разширява и предприемачите надграждат върху Полкадот, платформата ще продължи да бъде любимото дете на китайския крипто кръг.

Източник

Leave a Reply