Защо не ме притеснява размера на DAG файла на Етериум?

Защо не ме притеснява размера на DAG файла на Етериум?

Етериум се превърна в основен конкурент на Биткойн за първото място в класациите за най-популярна криптовалуте. Много се говори за проблема с размера на DAG файла, което кара много начинаещи копачи да избягват видеокартите с 4GB Рам памет. Защо обаче аз не се чувствам притеснен от това?

Годината е 2018, датата е 7 февруари. Първата и основна причина за моето спокойствие е статистиката за нарастването на DAG. От сайта Investoon.com тук може да се види, че очаквания проблем с 4GB размер на този файл ще се случи след точно 3 години. Стандартната гаранция на една видеокарта е точно толкова – три години. Три години копаене, три години постоянна експлоатация в различни условия. Така или иначе при достигането на този размер, повечето от наличните в момента видеокарти ще бъдат с изтекла гаранция. Много от тях надали ще работят поради една или друга причина.

Втората причина, за която се сещам, е Етериум. Компанията има 3 години да се справи с проблема, за който се предполага, че ще изкара от употреба GTX1050TI, както и другите ѝ сродни събратя. Динамиката на пазара, скоковете, с които се променят цените и изобщо – броя криптовалути, всичко това може спокойно да означава, че – да, Етериум може и да не може да се копае след 3 години, но алтернативите ще бъдат безбройни.

И последно – целта, за която използваме подобни видеокарти в много голям процент предполага модифицирането им. Промяна в биос, овърклок и други настройки, всичко това означава използване на хардуера срещу гаранционните условия. Всички сме наясно, че да работят видеокарти за копаене повече от 3 години, е нужно чудо. Не казвам, че при добра поддръжка и правилна употреба, това няма да се случи. Казвам само, че в последните години, когато си купиш пералня с 5 години гаранция, тя издъхва около месец след този период. И няма как да е другояче, ако производителите искат да оцелеят в конкуренцията.

Leave a Reply