Защо избирам криптовалутите пред банките?

Защо избирам криптовалутите пред банките?

Банковата система е остаряла, тромава и досадна. Неоспорим факт за всеки, който се е сблъсквал с нея. Но въпреки това, след като толкова обвързани с финансовите институции, защо избирам криптовалутите пред банките?

Влизам в клон на една от общо 27-те(!) банки, опериращи на територията на България. Разбира се, поздрав от служителя няма, но това е повсеместно у нас напоследък. Опитвам се да направя превод в евро, по еврова сметка на банка в чужбина, въпреки че моята сметка е левова. Това, разбира се, няма как да стане, без да се направи трансфер евро-лева-евро. Примирил съм се с таксите и комисионните за обмен.

Първата червена светлинка светна, когато служителя ми подаде калкулатор и каза „Смятайте“. В първия момент не бях много наясно какво точно има предвид, но се оказа, че сам трябва да изчисля каква сума в лева трябва да заредя по сметката си, за да можем после да ги изпратим отново като евра към чуждата банка. Взех калкулатора, като разбира се попитах по кой курс трябва да се направи сметката. Насмешката беше очевидна при отговора – „По фиксинга на БНБ“. Признах си, че не правя трансфер към чужди банки и не съм съвсем наясно какъв точно е фиксинга. Някак успяхме да достигнем до консенсус и успях да преведа средства по сметката. На този етап в моята сметка трябваше да има сума, достатъчна за превода.

Стартирай търговия с криптовалути с Coinbase

Получих бланка, която да попълня на ръка с данните на моята сметка (!), данните на получателя и други подробности.  Попълвайки полето „Име/Name“ допуснах грешката да запиша само двете си имена. Позиционирането на отговорите на загадките в бланката също имало значение и трансфера можело да бъде отказан. Тези проблеми останаха на заден план, след като се установи, че парите, които внесох, са преведени по личната ми сметка, а не по фирмената!

Аз бях учуден от ситуацията, защото имах лична сметка в тази банка, която закрих през месец ноември 2017 г. Сега, малко над 2 месеца по-късно, процесът по закриване на сметка продължава и все още не е приключил. Служителите до преди това винаги са ме питали по коя сметка да се направи превода – фирмената или личната.

Успяхме да анулираме трансфера и отново получих бланки за попълване на ръка. Този път изключително внимателно попълвах информацията и стисках палци трансфера да се осъществи. Както знаете, пазара на хардуер в момента е изключително динамичен и всяка минута понякога е ценна.

Е, не се получи точно така. Оказа се, че за трансфер в евро има такса, която за фирмени сметки е процент от сумата, но не по-малко от 50 лв. Добавихме нови средства по сметката и виждах, че края е близо.

След случилото се дотук, не се учудих или ядосах, след като ме уведомиха, че превода няма да бъде обработен днес, а най-вероятно утре сутринта. Това е нещо съвсем нормално за банковата система.

Стартирай търговия с криптовалути с Coinbase

И така, обобщението – въпреки, че имах сума в евро в себе си и трябваше да направя трансфер към еврова сметка, се наложи да:

  1. Направя превод евро-лева-евро със съответните комисионни
  2. Изчакам 50 минути, за да се осъществи цялата бумащина
  3. Заплатя 50 лв. допълнително за услугата.

В крайна сметка се зачудих – ако реша да купувам ключодържател на стойност 2,70 евро и трябва да направя банков трансфер…

Тромавост, несигурност, некомпетентност – това са само част от епитетите, които ми хрумват в момента. Банките са остарели, бавни и вече не вършат работа на клиентите си, а стават все по-богати и по-богати. Още ли се питате Защо избирам криптовалутите пред банките?

One Reply to “Защо избирам криптовалутите пред банките?”

Leave a Reply