Заключената стойност в ДеФи достига 18 млрд. долара заради Етериум и SushiSwap

Заключените средства в ДеФи постигнаха нови върхове от 18 милиарда долара, но по-голямата част от тях са само от ралито на Етер и Биткойн.

Общата стойност, заключена в децентрализираното финансиране – мярка, която проследява размера на активите, ангажирани с екосистемата ДеФи, се е увеличила до 18 милиарда долара, според DeFi Pulse.

Графика на TVL от DeFi Pulse

Въпреки че диаграмата може да подсказва, че приемането на ДеФи нараства, то изисква известно тълкуване, за да бъде правилно разбрано. Общата заключена стойност често е несъвършена метрика в тези сценарии. Разликите в начина, по който се брои, протоколите, приемащи мерки за изкуственото му засилване, или просто ценовите ралита на базовите активи могат да създадат видимост на растеж там, където не може да има такъв.

Коригираният показател на TVL от DappRadar, който изчислява общата стойност, заключена чрез фиксиране на цените на активите към началото на разглеждания период, може да помогне да хвърли светлина върху случващото се.

Коригирана и чиста обща стойност, изчислена от DappRadar

Коригираният показател предполага, че ДеФивсъщност е отчел много малък растеж от октомври 2020 г. насам. Измерена в постоянни цени, общата заключена стойност се задържа на около 9 милиарда долара за целия пазар на Биткойн (BTC) и Етер (ETH). Това означава, че не е имало нетен приток на нови активи; вместо това това е съществуващото предлагане на активи, което драстично се е увеличило в стойността си.

Пет смели прогнози за ДеФи и Етериум за 2021 г.

Въпреки това има значителен скок на TVL между 4 и 5 януари, което до голяма степен се дължи на SushiSwap. Децентрализираната борса продължава да привлича зашеметяващи количества ликвидност чрез непрекъснатите си награди SUSHI. Наскоро стартираното меню Onsen има за цел да осигури стимули за въртящ се набор от ликвидни пулове, предимно включващи по-малки токени. Борсата привлече около 2000 BTC ($ 62 милиона), 40 милиона Dai и 60 000 ETH ($ 60 милиона) за един ден.

Друг основен печалба в TVL е Synthetix Network Token (SNX), но увеличението може до голяма степен да се дължи на 30% увеличение на цената на SNX. Токенът се използва за обезпечаване на синтетични активи, отсечени на платформата, така че повишенията в цената му все още имат пряк ефект върху приемането на платформата.

Въпреки че напоследък притоците в ДеФи стагнират, пространството все още показва здравословен обем и приемане. Високите такси за Етериум вероятно затрудняват по-нататъшния растеж, но базираните на новите технологии за мащабиране скоро може да наваксат пропуските.

Източник

Leave a Reply