Забраните ще доведат до увеличаване на цената на Биткойн според Дойче банк

Централните банки на някои от най-големите световни икономики са на път да започнат да намаляват лихвените проценти и това вероятно ще бъде коз в ръцете на инвеститорите в Биткойн, казва Джим Рийд от Дойче Банк.

Глобалният растеж се забавя, в резултат на намаляващото бизнес доверие, когато търговските напрежения по света се увеличават – водена от на пръв поглед неподатлива тарифна вражда между САЩ и Китай.

Икономики под натиск

Макар че тези ефекти започват да се усещат по целия свят, работещите в най-мощната икономика на света – под силен политически натиск от президента Тръмп – вече търсят мерки за парична политика, които ще подкрепят растежа.

Четете още: Отслабване на долара, иранските санкции могат да вдигнат биткоин и злато до нови върхове

Федералният резерв вече се превърна в гостоприемен и въпреки че остави лихвените проценти на 2.25-2.5% по време на срещите си през май и юни, коментарът на представителите на Фед тази седмица остави впечатлението, че скоро би могло да се намали процентът.

В реч във вторник председателят на Фед Джером Пауъл каза:

Кръстосаните течения се възобновяват, с очевиден напредък в търговията, който се превръща в по-голяма несигурност и с входящи данни, предизвикващи подновени опасения за силата на световната икономика.

Друг намек, че Федералният резерв се движи към намаляване на лихвения процент с четвърт процент на юлската среща, беше уверението на Пауъл във вторник, че „една унция от превенцията струва повече от килограм лек“.

Отслабването на долара

Доколкото съкращаването на лихвените проценти и другите парични облекчаващи политики от Фед подкопават щатския долар, подобна политика може да се разглежда като подкрепяща цената на Биткойн спрямо американската валута (BTC/USD).

Джим Рейд, стратег за изследвания с няколко актива в Дойче банк, заяви в CNBC в сряда, че смята, че неотдавнашния скок на Биткойн е емблематичен за сегашната слабост на долара:

Ако големите централни банки ще бъдат агресивни, алтернативните валути започват да изглеждат по-привлекателни.

Крипто-състезател

Рейд е дългогодишен защитник на алтернативните валути. Той каза още през ноември 2017 г., точно преди огромното рали на Биткойн, при което цената достигна близо 20 000 долара, че използването на виртуални валути трябва да бъде насърчавано по целия свят, тъй като хората губят вяра в способността на централните банки да контролират валутата.

Четете още: 4 големи причини защо цената на Биткойн вероятно няма да спре при 20 000 долара този път

Той каза:

Въпреки че настоящият спекулативен интерес към криптовалутите е по-скоро свързан с технологията Блокчейн, отколкото загубата на вяра в хартиените пари, в някакъв момент вероятно ще има някакъв обмен, който ще стане все по-универсален и конкурент на хартиените пари.

Източник

3 Replies to “Забраните ще доведат до увеличаване на цената на Биткойн според Дойче банк

Leave a Reply