Етериум ще стане основният актив за инвеститорите през 2021 година

Потенциалът на Етер значително надвишава този на Биткойн и общността започва да разбира стойността на ETH.

През втората половина на 2020 г. видяхме нарастващ интерес към криптовалутите от институционални инвеститори и големия капитал. Цялото внимание на китовете и на обществеността беше насочено към Биткойн (BTC). Днес ще разгледаме защо Етер (ETH) е по-привлекателен актив и защо тази криптовалута трябва да се превърне в „първата криптовалута“ за всеки инвеститор.

Нека започнем с цифрите: ръстът на ETH от нивото му през март 2020 г. след катастрофата, предизвикана от коронавирус, е 1200%, докато BTC е нараснал само около 700% Разбира се, на фона на рекордно високи стойности за Биткойн, чиято цена достигна $ 40 000, покачването на Етер до $ 1400 не изглежда толкова впечатляващо. Освен това пазарната капитализация на ETH е пет пъти по-малка от обема на пазара на BTC. Но какво е по-важно за инвеститора: хубави числа и записи на актив от портфейл или високи доходи?

Има много причини да вярваме, че Етер ще продължи да се покачва през 2021 г. и ще донесе повече печалба на инвеститорите, отколкото „най-известната криптовалута“ Биткойн.

Търсене сред разработчиците

Етериум е платформа номер едно за изграждане на блокчейн проекти и стартиране на децентрализирани приложения. Графиката по-долу показва броя на уникалните токени ERC-20, търгувани през първите години от стартирането на мрежата Етериум. И въпреки факта, че скоростта на разширяване на пазара за блокчейн стартъпи се забави от началото си през 2018 г., общият им брой все още расте.

И дори въпреки факта, че Етериум има сериозни конкуренти – като Tron, Polkadot, Cardano, Cosmos и Tezos – криптовалутната платформа на Виталик Бутерин продължава да бъде лидер в тази посока.

Нарастващ обем на транзакциите

През 2020 г. в блокчейна Етериум са регистрирани транзакции на стойност над 1 трилион долара. Тези цифри надвишават обема на транзакциите на гиганти за плащания като PayPal, който се използва от над 350 милиона потребители и са със среден обем, който обикновено не надвишава 200 милиарда долара на тримесечие.

Също така имайте предвид, че всяка транзакция генерира мрежови такси, платени в ETH. И тъй като темповете на растеж на мрежата все още са високи, можем уверено да очакваме продължаването на „бичия” тренд на ETH. Във всеки случай интересът към криптовалутата се увеличава, както и броят на активните портфейли, броят на транзакциите в мрежата и средният размер на транзакциите.

Развитие на сектора ДеФи

Въпреки лидерството на Биткойн на пазара на криптовалути, Етериум остава лидер на младата децентрализирана финансова индустрия. Изключително популярни през лятото на 2020 г., проектите за кредитиране и залагане на ДеФи продължават да растат, привличайки нови инвестиции.

Общата стойност, заключена в децентрализираното финансиране от началото на 2020 г., е нараснала с близо 3300%, от 687 млн. долара на 23,2 млрд. долара. Именно Етериум е основната платформа за създаване и стартиране на повечето нови ДеФи проекти и стабилни монети.

ДеФи лети към нови върхове

Емисията на стабилни монети непрекъснато нараства, тъй като цифровите активи, подкрепени от стойността на по-малко променливите фиатни валути, са много удобен инструмент за бърз сетълмент между потребителите, за формиране на двойки за търговия на крипто борси и за спестяване на капитал от висока волатилност във вашия крипто портфейл .

Отделно трябва да говорим за интереса на институционалните инвеститори към децентрализираното финансиране. Докато хаосът на пазара на ДеФи почти разруши доверието на институциите в потенциала на блокчейн във финансовия сектор през лятото на 2020 г., публичните компании продължават да проявяват интерес към новия тип активи.

През август 2020 г. Archax и Algorand разкриха планове за разработване на инструменти за въвеждане на ДеФи сред институциите. А през есента на 2020 г. стана известно, че xSigma, дъщерно дружество на ZK International, търгувано от Nasdaq, работи върху развитието на услугите ДеФи и се готви да стартира децентрализирана борса за търговия със стабилни монети.

Заключената стойност в ДеФи достига 18 млрд. долара заради Етериум и SushiSwap

Всички помним до какво доведе вниманието на големите инвеститори към биткойните миналата година, нали? Сега изглежда, че други области на криптовалутната индустрия са в същото положение, а някои от тях са пряко свързани с Етериум. И основното предимство на Етериум се крие във гъвкавостта на неговата технология и нарастващата общност.

Източник

Leave a Reply