Експлозията на Биткойн през 2020 г. не е балонът от 2017 г.

Тези, които рано видяха потенциала в биткойните през последното десетилетие, чакат тази година през целия си крипто-живот.

Скорошните нестабилни корекции на цените на Биткойн (BTC) може да предизвикат в съзнанието ви изображения на срива от 2017 г. или може би дори срива, причинен от COVID-19 през март тази година. Но фактът, че Биткойн достигна 20 000 долара за първи път в историята, не е причина да биете тревога.

Въпреки факта, че цената на най-ценната криптовалута в света е нараснала с повече от 225% тази година, в настоящият бичи пазар, който преживяваме, има разлика от Биткойн манията, която видяхме през 2017 г. Далеч е от нея. Има четири основни причини за това:

  • Институционалните инвестиции са на върха за всички времена.
  • Този път има малко или никакво внимание от страна на медиите, което да катапултира цената.
  • Централните банки и правителствата започват да виждат ползата от криптовалутата.
  • Инвеститорите на дребно в развиващите се пазари инвестират в това, което се надяват да е революция.
  • Тези четири причини не са актуални само сега; всички те ще продължат да играят роля в бъдещия растеж на Биткойн. Биткойнът вече не живее в балон и скоро традиционният финансов свят е единственото нещо, което ще се пръсне.

Институционалните инвестиции в Биткойн стремглаво нарастват през 2020 г.

Биткойнът вече не е само за младежи, умели в технологията. Правителствата, централните банки и големите корпорации вече не могат да игнорират стойността му. Точно затова няколко забележителни инвестиции от големите подкрепящи биткойни грабнаха заглавията през 2020 г.

Публично търгуваната фирма за бизнес консултации, наречена MicroStrategy, сега притежава 38 250 биткойни, които в момента са на стойност малко под 640 милиона долара. BTC първоначално беше закупен за около 250 милиона долара по-рано тази година. Благодарение на огромния мащаб на покупката и нейната доходност досега, изпълнителният директор на компанията Майкъл Сайлър се превърна в истински евангелизатор на биткойни. Освен големите инвестиционни тръстове, никоя компания не притежава повече биткойни от MicroStrategy.

„Приемането на Биткойн от институционалните инвеститори започна“, казва JP Morgan

Сайлър и неговата компания се присъединяват към изпълнителния директор на Square Джак Дорси в ентусиазма си за Биткойн. Дорси закупи криптовалута на стойност около 50 милиона долара за своята компания. По-важното от инвестицията от 50 милиона долара обаче е, че прогнозите предполагат, че и Square, и конкурентът PayPal поглъщат над 70% от новодобитите биткойни, влизащи в обращение. Square позволява на клиентите да използват криптовалута като плащане; PayPal позволява на клиентите и търговците да купуват Биткойн директно от техните акаунти. Понастоящем и двата сайта създават доста неочаквана пазарна капитализация за Биткойн.

Инвеститорите на дребно вече не следват някаква медийна тенденция

През 2017 г. щеше да ви е трудно да не чуете за Биткойн. Независимо дали приятел или член на семейството ви е говорил с вас по Коледа или сте чували за това в новините или в телевизионни реклами, факт е, че почти всяка голяма медия отразяваше ценовия бум по това време.

Превъртете напред към днешния ден и можете да хвърлите един поглед в Google Trends, за да видите, че търсенията за думата Биткойн напоследък се развиват на високо ниво, но освен за специфичните телевизионни програми за инвестиции, не чувате за Биткойн в масовите медии почти нищо, с някои изключения, разбира се.

Това означава, че сме достигнали нов етап за приемане. Все повече хора знаят за криптовалутите и сега те следват класа на активите по-отблизо.

Централните банки и правителствата нямат друг избор, освен да се присъединят към играта

Русия, Китай, Канада, Европейският съюз и много други държави или вече работят върху собствените си дигитални валути на централната банка, или публикуват технически документи, описващи намеренията им да го направят. Отдалечаването от хартиените пари и пластмасови кредитни карти е естествената следваща стъпка за света, тъй като платежните технологии продължават да напредват. Но както крипто ентусиастите знаят, цифровата валута, изградена върху блокчейн, собственост на централна банка или правителство, не е същата като тази, изградена върху децентрализирана технология.

Цената на Биткойн над 19 700 долара с внезапен скок

Това очевидно е знак, че силите, които са в стария финансов свят, виждат какво се случва. Те правят всичко възможно, за да защитят система, която облагодетелства контролиращите. Но CBDC и по-строгите правителствени разпоредби само ще продължат да размиват границите между поддържаните от правителството цифрови валути и Биткойн. Въпрос на време е обществото да избере второто пред първото.

Инвеститорите на дребно в развиващите се пазари разчитат на Биткойн революция

Google не само търси думата Биткойн на най-високо ниво, но двете страни с най-голям ръст в обема на търсене в момента са Нигерия и Южна Африка, и двете от които са развиващите се страни с уникални перспективи. Оказва се, че обемът на търсене не е само знак за нови крипто инвеститори, които правят своите изследвания; това води до големи количества капитал, които се вливат в пространството.

Marcus Swanepoel, главен изпълнителен директор на Luno – крипто борса, обслужваща развиващите се пазари – наскоро написа в Twitter, че обемът на покупките на борсата на компанията се е утроил сред инвеститорите на дребно в Нигерия, Южна Африка, Малайзия и Индонезия.

Докато институционалните инвестиции със сигурност са движеща сила, като тласкат стойността на Биткойн по-високо, хората по света, които вече не могат да се доверят на икономиките, от които зависят, влагат капитала си и залагат на Биткойн революция, която ще се промени тяхното бъдеще към по-добро.

Бъдещето е светло за биткойните

Не бъркайте. Със сигурност предстоят много предизвикателства пред Биткойн и другите криптовалути. Само този месец Coinbase обяви спиране на маржин търговията поради промяна на правителствените разпоредби. Новината напомня, че правителствата ще продължат да се опитват да регулират всичко, а недоброжелателите ще продължат да заклеймяват основната стойност на Биткойн.

JPMorgan прогнозира, че институциите могат да вложат $ 600 милиарда в Биткойн

И все пак бъдещето на Биткойн и всички други криптовалути е светло. Камерън и Тайлър Уинкълвос смятат, че биткойнът ще струва повече от 500 000 долара на монета през следващите 10 години. Съветник в Citibank вижда $ 300 000 за Биткойн много по-рано от това.

Тези цифри може да изглеждат като твърде оптимистични, но не забравяйте, че не беше толкова отдавна, когато цена за Биткойн от 25 000 долара изглеждаше невъзможна, а сега сме почти там. С изключение на това, че оттук нататък пътят към масовото възприемане вече не е насочен към обучение на нови инвеститори, а до това хората, корпорациите и евентуално правителствата най-накрая да поставят капитала си там, където е тяхната крипто.

Източник

Leave a Reply