Една от най-големите банки в Полша използва Етериум за удостоверяване на документи

Базираната във Варшава банка Alior обяви, че ще използва обществения блокчейн Етериум за удостоверяване на документи. Alior е едва втората банка в света, която използва обществения блокчейн на Етериум, след като инвестиционната банка Societe Generale издаде облигации от 112 млн. долара в мрежата през април.

Четете още: Френският гигант SocGen избра Етериум за своя експеримент с цифрови пари

Голяма полска банка се качва на борда на влака Етериум. Alior планира да използва блокчейна на Етериум, за да се съобрази с новите насоки, определени от Службата за конкуренция и защита на потребителите в страната. Alior вярва, че ако успее, усилията му могат да се превърнат в модел за други банки в Полша.

Запознайте се с Койнбейз тук

Според правителствения регулаторен орган една страница, която може лесно да бъде променена, не може да се квалифицира като „траен носител“. Следователно полските банки трябва да укрепят системите си за удостоверяване. Вместо да създаде нова система от нулата, Alior имаше друго решение: защо не просто да използваме Етериум? Не само че използването на съществуваща мрежа, базирана на Блокчейн, спестява разходи, но и предотвратява изцяло подправянето на информацията.

Четете още: На банките струва по-малко да партнират с Рипъл, отколкото да създават свои собствени криптовалути

Етериум на помощ

Според стратегията на Блокчейн на банката, която се води от Томаш Синикки, „ние показваме, че е възможно да използваме блокчейн, дори ако някои хора смятат, че е невъзможно.” Повечето банки досега са избрали свои собствени, частни блокове, ако въобще използват новите технологии , Alior обаче установи, че това е недостатъчно. Частна блокчейн по дефиниция не може да позволи на другите да видят дали всичко се проверява правилно. „Искаме хората да проверят дали сме направили всичко както трябва и не крием нищо“, каза Сиеники. Именно затова банката ще използва обществения блокчейн на Етериум за удостоверяване на документи.

Как работи всичко това е съвсем просто. Всеки документ ще бъде свързан с конкретен документ с даден хеш номер. Ако хешът, съхранен в blockchain, е идентичен с изчисления хеш от документа, той се проверява. По този начин, Alior може да докаже, че документите му не са били подправени.

Alior не е уточнила колко скоро можем да очакваме от банката да реализира идеята. Въпреки това, според всички оценки, това трябва да стане скоро. Alior вече има отдел, изцяло посветен на Блокчейн технологиите.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

3 Replies to “Една от най-големите банки в Полша използва Етериум за удостоверяване на документи

Leave a Reply