Европейската централна банка обмисля Биткойн, Рипъл, Етериум и Биткойн Кеш

През май 2019 г. Европейската централна банка публикува доклад, в който се посочват въвличането на криптовалутите във финансовата стабилност, паричната политика и плащанията и пазарните структури. В него той разглежда Биткойн (BTC), Етериум (ETH), Рипъл (XRP) и Биткойн Кеш (BCH) като най-важни от гледна точка на приложението им.

Докладът се опитва да оформи дефиниция за криптовалутите, развитието в пространството и влиянието, което то би могло да има върху настоящата световна икономика. Тя започва с дефиниране на криптовалутите, както следва:

Крипто-активът се дефинира като нов тип актив, записан в цифров вид и активиран чрез използване на криптография. Той не представлява финансов иск или пасив на всяка отделна единица.

Четете още: На банките струва по-малко да партнират с Рипъл, отколкото да създават свои собствени криптовалути

Наричайки я „скромна“, Европейската централна банка отбелязва, че пазарната капитализация е част от други съществуващи пазари. След това казва, че от близо 2000 съществуващи криптовалути, Биткойн (BTC), Етериум (ETH), Рипъл ( XRP) и Биткойн Кеш (BCH) са най-важните от гледна точка на използването, пазарната капитализация или разнообразието на бизнес моделите.

Във втората половина на документа ЕЦБ заявява, че криптовалутите „не изпълняват функциите на парите, нито пък оказват осезаемо въздействие върху реалната икономика, нито пък имат значително влияние върху паричната политика“.

В заключение се казва, че въпреки че не представлява риск в сегашното състояние, пазарът изисква мониторинг и сътрудничество на властите за подготовка за неблагоприятни сценарии.

Източник

Leave a Reply