Доклад: Масовите тегления от борсите могат да бъдат причина за ралито на цените на Биткойн

Позовавайки се на данни от изследователската компания Blockchain TokenAnalyst, Блумбърг съобщи на 15 май 2019 г., че ралито на цените на Биткойн (BTC) може би е в следствие от това, че инвеститорите изтеглят своите акции от големи борси поради подновената неяснота около финансовото им здраве.

Фиаското на Тетер може изкуствено да помпа косвено пазара

Проучването на базираната в Лондон компания за изследване на блокчейн TokenAnalyst стигна до заключението, че криптографските оттегляния от големите крипто обменни мрежи, включително Bitfinex, BitMEX, Binance и Kraken, засенчват крипто депозитите с 622 млн. долара през последните пет дни. Проучването установи, че нетните изходящи потоци на Bitfinex в биткойн и етер (ETH) са повече от 1.7 милиарда долара след 26 април 2019 година.

Освен това, съществува и възможността цената на биткойна да се е увеличила в резултат на прекомерно изтегляне на капитал от проблемната борса Bitfinex и неговия тясно свързан стабилен проект Tether (USDT.)

Четете още: Съкровището на Сатоши, наградата е $1 милион в Bitcoin

Както вече беше съобщено, офисът на Нюйоркския генерален прокурор (NYAG) обвини iFinex Ltd. – компанията майка на Bitfinex и Тетер – за неправилно управление на клиентски средства за покриване на бизнес загуба от около 850 млн. долара. В отговор Bitfinex и Тетер посочиха, че прехвърлянето на средства от клиенти е нищо повече от заем между двете партньорски организации.

По-късно, на 2 май 2019 г., в клетвена декларация, подадена до Върховния държавен съд в Ню Йорк, Tether разкри, че само 74% от неговите USDT всъщност са подкрепени от парични средства и други краткосрочни ликвидни активи.

Това откровение още повече влоши доверието на инвеститорите в така наречения „цар на стейбълкоините“, който достигна критична точка, когато започнаха да настояват за обмен, за да премахнат символа на USDT. Не е изненадващо, че информацията се разпространи като горски пожар в мрежата и съвсем скоро малка криптовалутна борса, наречена IQFinex, обяви, че ще премахне USDT от своята платформа.

Тетер отвръща на удара

Близките последователи на крипто-екосистемата ще си спомнят, че това не е първото провинене на USDT. Той често се намира в разгара на горещи спорове. В миналото стейбълкоинът беше признат за виновен в манипулирането на цената на Биткойна.

Говорейки за новите обвинения срещу USDT и техните широко разпространени последици за пазара, Джон Грифин, професор по финанси в Тексаския университет в Остин, каза пред Блумбърг:

„Тъй като Тетер е недостатъчно подкрепена, това означава, че някои от резервите, поддържащи активите на клиентите на борсите, вероятно са недостатъчни. Така че интелигентните клиенти няма да задържат средствата си на борсите. Те ще изтеглят своите криптовалути. Това би могло да окаже допълнителен натиск за повишаване на цените на биткойните. Човек би предпочел да вземе фалшиви пари и да ги замени с Биткойни.

Четете още: Хората най-накрая виждат потенциала на Етериум – Половината от криптовалутите са базирани на нейния Блокчейн

Противоречията, свързани с легитимността на USDTTether, взеха видима форма на 1 май 2019 г.. Тогава Биткойн започна да търгува на Bitfinex с премия от $ 300. Анализаторите смятат, че високата премия е просто последица от търговците на Bitfinex, излизащи от позициите си в USDT в полза на Биткойн.

Въпреки това, премията вече е изчезнала благодарение на съобщението на CTO на Bitfinex, че борсата е набрала $ 1 млрд. чрез частни пласменти.

Ще продължи ли ралито на цените на Биткойн?

Източник

Leave a Reply