Да копая или да търгувам с криптовалути – това е въпросът

Прииска ли Ви се да си закупите риг за копаене на криптовалути, например Етер, след събитията през последните месеци? Цените на всички активи хвърчат неимоверно нагоре, всеки иска да влезе на гребена на вълната и да хване „лесната печалба“. Но дали всичко е толкова лесно-розово, колкото изглежда?

Обратно към 2018 година

По-опитните играчи в криптогалактиката могат лесно да се върнат 3 години назад във времето и да усетят приликата между тогава и днес. Цените на криптовалутите пощуряха, скочиха с проценти – десетки, стотици, някои и хиляди, а всичко това се случи в рамките на няколко седмици. И хората решиха да купуват.

Купуваше се техника, монети, всичко. Страхът от изпускане на вълната беше огромен, инвеститорите влязоха в играта при цена на Биткойн от 18 000 долара. Хардуерните спецове купуваха видеокарти като пощурели, а най-популярната RX580 не можеше да се намери за по-малко от 1000 лв. Видеокарта, която преди 2 месеца струваше почти 3 пъти по-малко.

Тук някъде червената лампичка трябваше да светне, но всички бяха толкова обсебени от новините, от случващото се, от това, че трябва и те да са там в кюпа. Е, влязоха. Седмици и месеци по-късно, машините една по една спираха да работят. Цели ферми започнаха разпродажба, някои обявиха фалит. Купилите на 18 000 вече продаваха на 9 000 и недоволстваха от късмета си, наричаха Биткойн – „балон“.

Криптогалактиката днес

Светът се разпада. Световната икономиката се разпада. Недоверието към всичко, свързано с банки и долар е в своя пик. САЩ печатат банкноти без покритие. Не, че те имаха особено покритие и до момента – финансите са дигитални от години наред. Така ни следят и НАП. А който смята, че зад всяка негово монета в банковата сметка стои истинска, физическа банкнота, е оплетен в дълбоката интрига на банково-финансовата политика на капитализма.

Да, ние сме криптови вече много години наред. И да, зад повечето от криптовалутите не стои реален долар. И защо трябва да стои, след като зад всеки долар няма реален такъв? На какво се основава глобалната икономика и защо всичко е толкова свързано към валута, която след решението на един човек, може да бъде изпринтирана в десетки милиарди кюпа?

Всички сме в кюпа от години, но сякаш сега масовия интелект започна да понадига глава и да се осъзнава относно новата реалност. Хората останаха вкъщи по желание на световната икономика и иронично – помислиха, че тя не им допада и опитват да я променят.

Копаенето на криптовалути – да или не

Да, но да не прекаляваме. Идваме до въпроса – какъв риг за добив на криптовалути да си закупя?

А какво ще копаете, ще попитам аз? Защото варианти – дал Господ. В момента, както и винаги, най-популярен е Етериум. Имайте предвид обаче, че с всеки нов добавен риг за копаене на Етериум, се повишава и сложността за добив. С две думи – колкото повече хора са на клона, толкова по-малко печели всеки от тях. Логично.

Също така не е зле да се върнете 3 месеца назад във времето и да видите цените на видеокартите в този период. Да, точно 3 пъти разлика. А сега се върнете и 3 години назад. Пропорционалността е права, зависимостта също. А неизвестността остава.

И въпросът не е дали цената на Етериум ще расте. Тя ще расте. Моментната ситуация е такава, икономиката и света са вече променени и криптовалутите ще се възприемат независимо от тромавите действия на банки и правителства. Дори и да има лек спад, Етер ще се завърне на сегашните нива и ще достигне нови висини.

Първият въпрос е – дали ще може да се копае Етериум? Отговорът е обширен, но накратко – не. В момента добивът на втората по големина криптовалута е базиран на алгоритъма PoW – Proof-of-Work. Миньорите чрез своята изчислителна мощ разрешават задачи, срещу което получават дял от някаква награда. С преминаването към Eterium 2.0 обаче алгоритъма на блокчейна ще се промени и ще премине към PoS – Proof-of-Stake. Доказателство-за-залог. Както и да се преведе, това означава едно – трябва да заложите Вашия Етер, да го депозирате, без да разполагате с него и без да го обменяте, за да получавате награда – допълнителен процент Етер.

Също като в банката. Там също няма копаене, стига да не искате да Ви опандизят. Самото копаене на Етериум обаче вече няма да е възможно. Кога ще стане това? Или октомври 2021, или през 2025-2028 година. Никой не знае.

Какво да правим, какъв риг да изберем?

Риск печели, риск губи. Можете да изхвърлите купища пари за хардуер с риска да не можете да го използвате за целта, за която сте го закупили. Можете да вземете най-страхотния риг с добив от 800MHs, който да се окаже ненужен октомври месец, когато влезе в сила Eterium 2.0. Тази нова версия може да се случи през 2025-та година. Никой не знае със сигурност, всичко е тест и слухове.

Можете да изберете по-лекия вариант – видеокарти от старото поколение. Доказаните бойци като RX580 са трудни за намиране и доста скъпи, но са истински „евтинджос“ в сравнение със своите наследници – RTX3090 например. Те обаче имат история с добива на Етериум. Още през 2018-та година се говореше за нарастването на DAG файла и как Етер няма да може да се добива с карти от 4GB. Е, те работят все още и днес, но този път наистина са на последните дни от възможностите си.

Можете да слезете и по-надолу. Там вече е неизвестната бездна на алткойните. Възможностите са неограничени, нужен Ви е само малко късмет. Има монети, които скачат десетки и стотици пъти в годините, а в момента трудността им за добив е изключително спаднала поради факта, че всички търсят Етериум. Има и такива койни, които изпадат в забвение и никога не достигат до своя потенциал. Ще спомена само за Verge, които бяха първата криптовалута, приета от световния лидер във (виезнаетекое) PornHub и имаше всички изгледи да се превърне в нещо значимо на пазара, но така и не успя.

Търговия с криптовалути

То е ясно – тя не е за всеки. Има възходи и падения. При всяка инвестиция е така. Разликата при криптовалутите е, че всяко от тях се случва в рамките на един ден. Обратно към края на 2017-та година, при цена от няколко хиляди долара (не помня точно), Биткойн подскочи от 7000 до 8000 долара в рамките на 1 час. Половин час по-скоро. Това се случи в началото на бичия пазар, довел до нива от почти 20 000 долара дни по-късно.

Етериум по същото време достигна до 1200 долара. Целият този пазар беше последван от дълго, предълго мечо присъствие. Етер достигна цена от 80 долара в началото на кризата с коронавируса през март 2020. 80 долара. В момента цената е 1600 долара, точно 12 месеца по-късно.

Мога да изброя много подобни примери – някои възходящи, други – не чак толкова. Всичко, разбира се, е свързано с много четене и обмисляне. Факт е обаче, че има изключително много проекти, които са със сериозна идея и гръб. Има криптовалути, вклинени във финансовата схема на цели държави. Има блокчейн технологии, които помагат в сферата на банковото дело, модата, спорта. Дори има спортни тимове, които плащат на играчите си в крипто.

В заключение

Криптосвета е млад и има какво да научи. Моментът в световната икономика е такъв, че новата нормалност тези технологии бързо и агресивно намериха своята ниша и ново място. Криптоборсите се преплетоха с финансови гиганти като Виза и Мастъркард. Плащанията в криптовалути минават през ПейПал и Револют. Огромни компании като Тесла, Кристиан Диор и Карфур внедриха свои блокчейн технологии. Криптовалутите са тук, за да останат. Но как да се възползвате от тях – е, за това можете да ме потърсите за съвет. Всичко зависи от желанието за начална инвестиция, за краен ефект и нивото на риск, което сте готови да поемете. Мога да предложа най-удачния риг за Вашия бюджет или интересна криптовалута, която да следите. Възможностите са неизброими и в младата криптогалактика всеки има своето място.

За всичко останало имате Бинанс и Койнбейз – двете най-големи борси, чрез които можете да навлезете в света на криптовалутите. Успех!

Leave a Reply