Гръмката революция на Биткойн бе само началото

Криптовалутата беше една от определящите технологии на 2010 г. , но през следващото десетилетие ще има възможността най-накрая реализира пълния си потенциал.

Биткойн възкръсна буквално от отчаянието!

 Скрит сред редовете на шифъра на първата по рода си партида на криптовалутите, той беше заглавие от корицата на изданието Тhe Times: „ Канцлер на ръба на втората спасителна помощ за банките“ .

Беше 3 януари 2009 г. и светът беше в разгара на най-тежката финансова криза след Голямата депресия. Банките се сриваха, бизнесът бе възпрепятстван и хората губеха домовете си.

Това бе резултат от най-лошите ексцесии и алчност на капиталистическата система, която се кипеше на ръба на всеобхватния крах. Но Сатоши Накамото, псевдонимът на създателя на Биткойн, вярваше ,че има решение.

То се появи под формата на революционна „електронна парична система“, която раздели централизирани системи като банки и правителства в полза на мрежата за плащания между партньори, поддържана от  публичната книга за сделки, която е счетоводнатата книга на криптовалутите – блокчейн.

Но при всичките обещания- това се оказа неравна революция.  Нищо особено не се случваше през първите няколко години след създаването на Биткойн и той бе до голяма степен пасивен, докато не премина периода на най-тежката икономическа криза.

В началото на 2010 г. любителите му са само основна група от криптографски ентусиасти, които наистина разбират потенциала на биткойн, но полу-анонимният му характер означаваше, че скоро ще намери приложение сред наркопласьорите и кибер престъпниците в Dark Web.

След кратък скок на цените през 2012 г. Биткойн започна да придобива все по-широко признание и до края на 2017 г. създаваше свои собствени заглавия, тъй като пазарната му капитализация за кратко надвиши 300 милиарда долара – повече от целия БВП на над 140 страни.

Някои по това време предупредиха, че феноменалното нарастване на цените е резултат от „ балон “ – и, разбира се, в крайна сметка се е сринал. 

През цялата 2018 г. стойността му се разпадаше многократно , а понякога и зрелищно – тъй като негативистите предвиждаха смъртната му присъда постоянно ,то закъснелите инвеститори загубиха милиони.

До началото на 2019 г. Биткойн струваше по-малко от 4000 долара и вълнението за големия икономически експеримент бе стихнало, преди дори да се реализират истински случаи на използване на масовия пазар.

Но това далеч не беше краят!

С края на десетилетието започнаха да се появяват новини за нови проекти за дигитална валута . Те се появяваха от всевъзможни места- от огромни международни корпорации като Facebook, до някои от най-големите икономики в света. С всяка положителна новина за криптовалутата, цената на биткойн нараства, но променливостта остава. За някои тази непредсказуемост е една от причините той никога да не може да реализира своя потенциал като основна форма на валута.

Някои привърженици на криптовалутата посочват факта, че традиционните валути могат да бъдат създадени от нищото – чрез процеси като увеличаване на паричната маса.

И докато установените валути вече не са подкрепени от злато или нещо веществено, то Вitcoin разполага с blockchain за математическото регулиране на ограниченото предлагане. Найджъл Грийн, изпълнителен директор на намиращата се в Лондон финансова консултантска фирма deVere Group, твърди, че криптовалутите предефинират и прекрояват финансовата система и критиците или пренебрегват, или просто не разбират даденото обещание.

„Бих предположил, че повечето хора, които казват тези неща, не разбират крипто сектора, тъй като той е сравнително млад и / или имат интерес към по-стари, традиционни сектори“, казва той пред The ​​Independent.

„ Въпреки това, независимо дали им харесва или не, закостелите финансови традиционалисти трябва да приемат, че криптовалутите са тук, за да останат.“ Биткойн може да е заявил своето място в историята, но бъдещето му остава несигурно. Вече има хиляди новосъздадени – в момента са налични 2.364 различни криптовалути, изброени на сайта за мониторинг CoinMarketCap – и някои вярват, че една от тях скоро ще заеме мястото на доминираща криптовалута.

Някои от по-забележимите като Еthereum, Ripple и Bitcoin cash предлагат нещо малко по-различно от Bitcoin, като по-бързо време за транзакция или по-голяма анонимност. И все пак именно псевдо криптовалутите се разработват от държави и компании, които могат да предвидят най-важния през следващото десетилетие успех . Те няма да бъдат децентрализирани и вероятно ще бъдат инструменти за проследяване на потребителите, а не за подсигуряване на поверителността, но ще решат два от най-големите проблеми: надеждност и стабилност.

„Криптовалутите може би са най-радикалните нововъведения на десетилетието. Но ако 2010-та е била изследователска фаза ,то въвеждането на концепциите за криптовалутите и blockchain в целия свят ще превърнат 2020 в десетилетието за иновации и приложение“, казва пред The Independent Кристел Кек ( Christel Quek) , съосновател на компанията за криптовалута Болт (Bolt) . Отвъд новите валути, вдъхновени от Биткойн се формира изцяло основна индустрия базирана на блокчейн технологията.

В основата си Биткойн осигурява неизменна и непроменлива платформа за съхранение и транзакция на цифрови активи и записи, което означава, че може да трансформира всичко от здравеопазването до хранителната индустрия.

Феликс Шипкевич (Felix Shipkevich) ,адвокат от Ню Йорк, който разполага с богат опит в областта на блокчейн регламентите, казва, че технологията „има силата да промени света към по-добро“, като предоставя нов стандарт за отчетност и доверие.

Биткойн не само създаде блокчейн, но и предизвика регулаторни пречки, които стоят на пътя на реализирането на тази нова вълна от приложения.

„Криптовалутите са зародишът на приемането на цифровите парични средства и финансови технологии и услуги на регулаторите, които са както нови, така и прогресивни“, казва Феликс Шипкевич (Felix Shipkevich) пред The ​​Independent.

„Видяхме това да се случва в Китай, където търговията с криптовалути беше строго забранена, но сега обявяват използването на blockchain технологията като основна инициатива на правителството и фискалните технологии.“

2010-та може да е била определяна от bitcoin, но следващите 10 години ще диктуват коя криптовалута наистина се появява, за да се конкурира с традиционните валути.

Би било глупаво биткойн да се отписва – смъртта му е била произнасяна повече от 350 пъти в пресата, според уебсайт, проследяващ „биткойн некролозите.“

Подобно на MySpace и Bebo ,които бяха узурпирани от Facebook в първите дни на социалните медии, друга криптовалута можеше да се появи, за да вземе короната на биткойн- като най-популярната криптовалута, може би дори на Libra от Facebook.

Ако това се случи, прогнозите за цената на Биткойн, достигащи 500 000 долара или дори 1 милион долара през следващите няколко години, ще изглеждат доста амбициозно.

След това отново се доказа, че съмняващите се грешат- и то повече от веднъж.
В началото на десетилетието биткойн струваше само $ 0,03,а закри 2010 г. със 7 000 долара.

Дори продукт на кризисно безсилие, Биткойн навлиза в новото десетилетие с товар от отговорности и надежди.

Източник : https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/features/bitcoin-2020-cryptocurrency-prediction-decade-blockchain-revolution-a9225581.html

Leave a Reply