Готови ли сте да заложите на ETH? Как да спечелим пари от Етериум 2.0

Етериум 2.0 наближава бързо и когато най-накрая пристигне през 2020 г., една от първите характеристики, които ще въведе, е доказателство за залог. Залагането ще изпълнява същата функция, която добивът в момента изпълнява в Етериум 1.0, и ще даде начин на притежателите на Етериум да спечелят възвръщаемост на инвестицията си. Но как да спечелим пари от Етериум?

Залагането има няколко предимства пред добива: енергоефективно е и ще намали темповете на инфлация на Етериум. Като цяло залагането също е по-сигурно и децентрализирано от добива (макар това да е донякъде противоречиво). Във всеки случай това е голяма промяна за мрежата на Етериум и нейните потребители. Ето разгръщане на всичко, което знаем.

Основите на залагането

За да започнете да залагате на Етериум 2.0, ще трябва да стартирате възел на валидатор и да заключите вашите ETH моенти в депозит. Това ще ви позволи да участвате в създаването на блокове: валидаторите от цялата мрежа на Етериум ще бъдат избрани да гласуват за нови блокове полуслучайно. След това други валидатори ще се споразумеят за резултата, като по този начин постигнат консенсус.

Четете още: Питър Бранд: Биткойн навлиза в „четвъртата си параболична фаза“, като се стреми към $ 100,000

Залагането ще ви позволи да печелите награди, но все още не е определена точната възвръщаемост. Създателят на Етериум Виталик Бутерин наскоро предложи определяне на годишната възвръщаемост между 1,5% и 1,8%, в зависимост от това колко ETH е заложено в цялата мрежа. Джъстин Дрейк, водещ разработчик, предлага да се стреми към 5% възвръщаемост, която ще включва възвръщаемост на газ, както и инфлация.

Етериум 2.0 ще използва възпиращи средства, за да поддържа целостта и сигурността. Малки „наказания“ ще стимулират валидаторите да останат онлайн. Междувременно „разрязването“ е отделен процес, който ще отнеме част от залога на валидатора и ще ги изтласка от мрежата – но това е насочено към злонамерените валидатори.

Запознайте се с Койнбейз тук

Какво ще трябва да започнете да залагате

Както в момента е планирано, ще ви трябват поне 32 ETH (~ 7000 $), ако искате да заложите на Етериум 2.0. Но за щастие за вашата сметка за мощност, не са включени ASIC: залагането не изисква мощен компютър или специален хардуер. Дрейк предположи, че повечето лаптопи от потребителски клас или дори Raspberry Pi ще могат да поддържат поне един слот за валидиране. Вие обаче ще трябва да останете последователно онлайн и да сте на разположение за валидиране на блокове.

Четете още: Цената на биткойна и златото ще се повиши след предстоящата глобална финансова криза, казва Макс Кейзер

Можете да заобиколите някои от тези изисквания, ако заложите с пул. RocketPool например управлява залагане от ваше име: не е нужно да стартирате софтуер или да останете онлайн. Той също има по-ниски минимални суми за залагане: можете да заложите само 1 ETH (~ 225 $). За съжаление, залагащите басейни обикновено имат такси, така че може да печелите по-малко, отколкото ако залагате соло.

По подобен начин компаниите за залагане ще залагат от ваше име срещу заплащане. Stake Capital, Stake, Stake.fish и Staking Facilities планират да представят Етериум залагане през следващата година. Някои компании за залагане на услуги обаче обслужват предимно институционални инвеститори и може да не са достъпни за отделни собственици.

Кога ще можете да започнете да залагате

Как да спечелим пари от Етериум? Ще можете да започнете да залагате ETH в началото на 2020 г. Точно тогава веригата на Етериум 2.0, известна още като „фаза нула“, ще стартира на живо. ConsenSys предполага, че това стартиране може да се осъществи още на 3 януари – годишнината на генетичния блок на Биткойн – въпреки че ConsenSys в крайна сметка заключава, че стартирането вероятно ще се състои малко по-късно през първото тримесечие на 2020 г.

Ако искате можете да направите тестово залагане. През май Prysmatic Labs пусна тест-мрежа, която е отворена за публиката, а други проекти като Фара и Nimbus последваха примера ѝ. Тъй като testnet ETH няма реална стойност, можете да го получите безплатно – но и вашите награди за залагане няма да имат никаква стойност. Във всеки случай Prysmatic Labs насърчава потребителите на Етериум да участват.

Четете още: На банките струва по-малко да партнират с Рипъл, отколкото да създават свои собствени криптовалути

RocketPool също планира да пусне обществена бета версия, която ще използва „фалшив ETH“ за залагане. Пулът може да предложи реални залагания и награди преди Етериум 2.0 да започне да работи: за да постигне това, RocketPool би използвал маркер за заместител (rETH), който може да бъде изкупен за истински ETH. Въпреки това, RocketPool не се е съгласил с този план.

Запознайте се с Койнбейз тук

Как Етериум 1.0 и 2.0 ще работят заедно

Първоначално Етериум 1.0 и 2.0 ще работят паралелно. По време на нулевата фаза ще можете да мигрирате ETH маркери към „веригата за маяци“ на Етериум 2.0, която ще обработва изключително залагане. По време на фаза 0 Етериум 1.0 ще се справя с всички незаличаващи се дейности, включително транзакционна активност и интелигентна договорна дейност.

Все още ще можете да копаете Етериум 1.0, след като залагането стартира на живо, но възнагражденията за добив ще падат постепенно. Всъщност това вече се случва: тази година се намали значително възнаграждението за добива. Оттогава Дрейк предлага възнагражденията за добив (т.е. издаването на жетони) да бъдат намалени десетократно през следващите години – въпреки че в крайна сметка това ще зависи от цената на ETH.

Кратката версия

Фазата нула на Етериум 2.0 ще въведе залагане в началото на 2020 г. Той няма да замени Етериум 1.0 изцяло, но ще можете да започнете да залагате веднага след като стартира на живо. Благодарение на минни басейни и други членове на екосистемата Етериум, ще има възможности за залагане на почти всички – без значение колко време или пари имате на ръце.

Четете още: Бинанс прехвърли $ 1,26 млрд. в биткойн, плати едва $ 124,6 в такси

Етериум 2.0 е многогодишен проект и въпреки че поема повече от задълженията, които Етериум 1.0 изпълнява в момента, няма да го замени изцяло. Но залагането в крайна сметка ще измести алгоритъма за консенсус на PoW. „Добивът вероятно ще приключи в някакъв момент“, каза Дрейк на Crypto Briefing. „Eth1 вероятно никога няма да бъде прекратен, освен ако общността ясно не подкрепи това.“

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Готови ли сте да заложите на ETH? Как да спечелим пари от Етериум 2.0”

Leave a Reply