Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase казва, че не е скептик по отношение на Blockchain, DeFi и Utility Tokens

В сряда (21 септември) главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън сподели мнението си за блокчейн технологията като цяло и за криптовалутите в частност, докато свидетелстваше пред Конгреса на САЩ.

Коментарите му бяха направени по време на изслушване (озаглавено „Да държим мегабанките отговорни: ) на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на САЩ.

В един момент по време на изслушването Даймън, който беше един от седемте изпълнителни директори на „мегабанки“ в списъка на свидетелите, получи въпрос от Джош Готхаймер, от 2017 г. представител на САЩ в Пети конгресен район на Ню Джърси.

Конгресменът Готхаймер, който е член на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите и заместник-председател на Подкомисията по национална сигурност, международно развитие и парична политика, се обърна към главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase: 

„Бих искал да попитам за още една тема, върху която съм се съсредоточил, а именно бързото развитие на цифровите активи и свързаните с тях финансови технологии. Вярвам, че Съединените щати трябва да са водещи в развитието на нововъзникващите технологии, като разпределените счетоводни книги и блокчейн, а федералното правителство трябва да осигури със сигурност необходимото, за да може страната да служи като център за финансови иновации. И разработих законодателство, което да помогне за дефинирането на квалифицирани стабилни монети, по което, както знам, работят и председателят и редовият член, както и за избора на подходящ регулатор.

„Четох, че сте малко скептично настроен към някои от тези нови технологии, но кои са най-големите неща, които Ви пречат да бъдете по-активен в тази сфера, и притеснявате ли се, че ще изпуснем лодката и ще дадем възможност на други държави като Китай да развият своята цифрова валута и други платежни системи, които биха могли да подкопаят щатския долар, и бих искал да разбера някои от Вашите мисли по този въпрос.“

Даймън отговори:

„Така че трябва да разделите блокчейн, който е реален DeFi, който е реална счетоводна книга, знаете, токени, за да направите нещо и да доставите информация, пари, идеи, да опростите интелигентните договори. Това е едно нещо. Аз не съм скептик… Аз съм голям скептик по отношение на крипто токените, които наричате валута като Биткойн. Те са децентрализирани схеми на Понци и идеята [че] това е добро за някого е невероятна.

„Ние седим тук в тази стая и говорим за много неща, но всяка година се губят два милиарда долара. 30 милиарда долара от софтуер за откупуване на откупи, борба с изпирането на пари, трафик на хора с цел сексуална експлоатация, кражби. Това е опасно. Няма да има нищо лошо в това, че стабилните монети се управляват правилно. Това е като правилно регулиран фонд на паричния пазар“.

На 4 април 2022 г. Даймън говори за блокчейн технологията и децентрализираното финансиране (DeFi) в годишното писмо до акционерите на компанията си.

В раздел „Инвестиции и придобивания: Определяне на най-доброто използване на капитала и оценка на възвръщаемостта на инвестициите“ от този доклад той заяви:

„Сега обработваме плащания за осем от десетте най-големи световни компании в областта на големите технологии (в сравнение с три от десет компании преди пет години), като постоянно печелим бизнес от силни конкуренти. Продължаваме да предлагаме на пазара и да комерсиализираме иновативни продукти, като например вградено банкиране; контрол и прогнозиране на измами с помощта на изкуствен интелект; и валидиране на сметки и програмируеми плащания на JPM Coin.

„Децентрализираните финанси и блокчейн са реални, нови технологии, които могат да се използват както в публичния, така и в частния сектор, с разрешение или без. JPMorgan Chase е в челните редици на тези иновации. Ние използваме блокчейн мрежа, наречена Liink, за да дадем възможност на банките да споделят сложна информация, а също така използваме блокчейн за придвижване на токенизирани депозити в щатски долари с JPM Coin.

„Вярваме, че има много приложения, при които блокчейн може да замени или подобри договорите, собствеността върху данните и други подобрения; за някои цели обаче в момента е твърде скъпо или твърде бавно да се внедрява.

„Очакваме с течение на времето да постигнем двуцифрен пазарен дял в областта на плащанията, тъй като сме най-иновативната банка в света, както и най-сигурната и най-устойчивата.“

Източник: https://www.cryptoglobe.com/latest/2022/09/jpmorgan-chase-ceo-says-he-is-a-not-skeptic-on-blockchain-defi-and-utility-tokens/

Leave a Reply