Времето е най-добрият ни приятел: 12-месечната траектория на биткойн до $ 100K

Ако сте биткойн ентусиаст за дългосрочен период знайте, че има разумна прогноза за скок до 500 000 долара през следващото десетилетие.

Въпреки че повечето традиционни инвеститори все още наблюдават, основният импулс на Биткойн (BTC) се натрупва през последните четири месеца. В момента цената на биткойн се движи около 18 000 долара, като постоянно се доближава до историческия си рекорд за всички времена.

Биткойнът е запас от стойност и потенциална глобална резервна валута

Когато говорим за оценка на активите, първата стъпка винаги е да се разбере фундаменталната икономика. Акциите, облигациите и недвижимите имоти например обикновено получават стойност от генериране на парични потоци. Следователно оценката на тези активи включва проектиране на бъдещи парични потоци. Стоките, от друга страна, са по-основани на полезност, така че цените им са свързани с индустриалното търсене и предлагане.

И така, какво е биткойн? Ето моето мнение като притежател:

  • Биткойнът е здрави пари и първите реални интернет пари в човешката история.
  • Той е оскъден (с фиксиран лимит от 21 милиона), траен (цифров), достъпен (блокчейнът е 24/7), делим (1 биткойн е равен на 100 милиона сатоши), проверяем (ядро на биткойн с отворен код) и най-важното, устойчив на цензура (криптиран).
  • С тези превъзходни парични качества в един актив, биткойнът е чудесен запас от стойност. След като достигне критична маса на приемане като запас от стойност, Биткойн има огромен потенциал да се превърне във глобална резервна валута с течение на времето, както и в универсална разчетна единица.

Историята на парите ни показва, че естествените форми на пари обикновено преминават през три фази на еволюция – първо като събираеми (спекулации за недостиг), второ като инвестиция (запас от стойност), трето като пари (разчетна единица) и плащане (средство за размяна).

Между 2009 и 2018 г. биткойнът беше в първата си „събираема“ фаза. Трудно беше да се оцени търсенето, като се има предвид непостоянния характер на спекулативната търговия, чийто мащаб надвишава притежателите (най-вече cypherpunks), които вярват в биткойн като „бъдещи здрави пари“. Мрежата на биткойните също оцеля в едно от най-сериозните си подразделения в общността, което доведе до създаването на Bitcoin Cash (BCH) през 2017 г.

Сега сме в първите дни на фазата „инвестиция“. Тази година ни донесе глобална пандемия, продължаваща несигурност, неподходящ печат на пари и за разлика от това, успешно трето разполовяване на биткойните (както се очакваше). За първи път от създаването си, Биткойн влезе в масовите медии като „цифрово злато“, за да хеджира риска от инфлация. Тъй като все повече хора започват да възприемат Биткойн като дългосрочен механизъм за запазване на богатството, простата рамка за оценка на търсенето и предлагането става много по-лесна.

Има много фактори, които могат да увеличат цената на биткойн в такава рамка. Като се има предвид, че все още сме в ранния етап на масовото приемане, ще пропусна повечето от тях да бъдат консервативни и ще се съсредоточа само върху много вероятния сценарий, при който 1% –2% от богатството на домакинствата в САЩ се разпределят за биткойн.

В сравнение с Федералния резерв за богатство на САЩ за домакински услуги в САЩ е достигнато 112 трилиона долара до юни 2020 г. Така че 1% до 2% от това би било 1,1 трилиона до 2,2 трилиона долара потенциално търсене. От страната на предлагането, актуалната обща циркулация BTC е около 18,5 милиона. За да бъде по-лесно, нека приемем, че максималната доставка от 21 милиона е налична за продажба. Търсенето, разделено на максималното предлагане – получава ценови диаграми от 56 000 до 112 000 долара. Предвид настоящите макро тенденции, не е твърде много да очакваме това да се развие през 2021 година.

Ако приложим тази математика към глобалното семейно богатство от 400 трилиона долара, според „Global Report report 2020“ на Credit Suisse глобалното разпределение от 1% до 2% може да доведе до цената на биткойните до 228 000 до 456 000 долара. Ще се случи ли това в рамките на 2021 г.? Вероятно не. Може ли това да се случи през следващото десетилетие? Силно възможно.

Какво може да се обърка?

Разумно е да играете адвокат на дявола и да оценявате и отрицателните рискове. Нека да разгледаме основните рискове, които могат да дерализират биткойн бика.

Протоколен риск. Най-големият риск винаги идва отвътре. Биткойн има присъща стойност само защото притежава уникалните характеристики на „здравите пари“ – оскъдни, трайни, достъпни, делими, проверими и устойчиви на цензура. Ако някое от тези качества бъде компрометирано, основата на инвестиционния му случай ще бъде разрушена. Подобни протоколни рискове бяха високи в ранните години. След два големи, противоречиви хард форка и три успешни халвинга, рисковете на ниво протокол изглеждат малко вероятни.

Политически риск. Като се има предвид, че биткойнът е позициониран като бъдещето на парите, възможно е суверенните правителства да го забранят от страх от заплаха за фиатните валути. Подобни забрани вече са се случвали в няколко държави. Въпреки това, като се има предвид липсата на геополитическа хомогенност и увеличаващата се инерция на биткойн, която се превръща в основен поток, рискът криптовалутата да бъде забранена да съществува намалява с всеки изминал ден.

Риск от възприемане. Това е времеви риск. Напълно възможно е на биткойн да отнеме много повече време, отколкото се очаква, за да се превърне в мейнстрийм. Независимо от това, уникалното качество на биткойн ще говори за себе си с течение на времето.

Заключение

Графикът на цените на биткойн между 2017 и 2018 изглеждаше много като балон. Ако обаче разгледаме пълната история на търговия с биткойни, има явна тенденция към нарастване, заедно с нарастващ брой адреси за държане на активи, както и нарастващата изчислителна мощ на мрежата. Нарастващата средна скорост на хеширане на биткойн мрежата представлява нарастващото ниво на сигурност, което човек би искал да види в мрежа, където се съхранява богатството на хората.

Анализът по веригата също показва, че активните адреси все още не са близо до нивото от януари 2018 г., дори ако цената на биткойн се доближава до историческия си рекорд. Може да съм на позицията на бика за 12-месечната траектория на цените на Биткойн, но наистина вярвам, че времето ще бъде най-добрият ни приятел.

Тази статия не съдържа инвестиционни съвети или препоръки. Всеки ход на инвестиция и търговия включва риск, читателите трябва да направят свое собствено проучване, когато вземат решение.

Възгледите, мислите и мненията, изразени тук, са само на автора и не отразяват непременно или представляват възгледите и мненията на Cryptalaxy.

Източник

Leave a Reply