Волатилността на Bitcoin пада под Nasdaq и S&P 500 за първи път от 2020 г. насам

Макар че цената на биткойна напоследък е в застой, има нещо добро за инвеститорите, които залагат на това, че криптовалутите ще се превърнат в легитимен клас активи: Това е по-малко диво пътуване.

След като повече от месец се колебаеше на ниво от 19 000 долара, волатилността на биткойна вече е по-ниска от тази на Nasdaq и S&P 500, според Kaiko.

Доставчикът на данни заяви в петък, че 20-дневната променливост на криптовалутата вече е паднала под тази на борсовите индекси за първи път от 2020 г. насам. В понеделник тя бе спаднала достатъчно, за да се изравни с волатилността на Nasdaq. Това е добре дошла новина за много дългогодишни инвеститори в криптовалута, които се надяват, че смекчаването на прословутите ценови колебания на криптовалутата може да донесе по-малко страх на потенциалните нови инвеститори.

Кайко каза също, че разликата между 30- и 90-дневната волатилност на биткойна и акциите намалява от средата на септември, дори и при повишената чувствителност на биткойна към публикуването на макроикономически данни. (Въпреки че корелацията на биткойна с акциите е намаляла, тя остава висока и цената му продължава да се определя от макротемите.)

„Волатилността на биткойн е на многогодишно дъно, докато волатилността на акциите е на най-ниското си ниво от юли насам“, казва Клара Медали, ръководител на изследователския отдел на Kaiko, пред CNBC. „Пазарите на акции със сигурност бяха волатилни през последните няколко месеца поради високата инфлация, поскъпването на долара, повишаването на лихвените проценти и продължаващата война и енергийна криза. Данните показват, че пазарите на криптовалути реагират по-малко на волатилни макросъбития, отколкото в началото на годината, докато пазарите на акции останаха силно чувствителни.“

В петък биткойнът за кратко падна под нивото от 19 000 долара след кратко покачване на доларовия индекс и след като доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 14-годишен връх. Оттогава обаче той се възстанови.

Цената на биткойна се повиши с 0,7% до 19 189 USD според Coin Metrics. По-рано през деня тя падна до 18 677,50 долара. Етерът добави 1,4% и се търгуваше за 1 302,40 USD, след като по-рано намери дъно от 1 254,80 USD.

В петък доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ се повиши до 4,308% за първи път от 2008 г. насам, но след доклад, според който някои служители на Федералния резерв се опасяват от прекаляване с повишаването на лихвените проценти, се отдръпна. Доларовият индекс също за кратко скочи до сесиен връх от 113,906, преди да загуби по-голямата част от печалбите си.

Двете най-големи криптовалути по пазарна капитализация са на път да отбележат спад през седмицата и третата си негативна седмица подред, в месеца, който исторически е силен за възвръщаемостта на криптовалутите. За месеца биткойнът и етерът се понижават съответно с около 1% и 3%.

Източник:  https://www.cnbc.com/2022/10/21/bitcoins-volatility-falls-below-nasdaq-and-sp-500s-for-first-time-since-2020.html

Leave a Reply