Виетнамски служител призовава обществеността да избягва финансирането на кампании за крипто бизнеси

Високопоставен виетнамски полицейски служител заяви, че набиранията на средства с криптовалути са незаконни в страната и хората не трябва да инвестират в тях.

Бившият заместник-ръководител на отдела за криминална полиция във Виетнам Vu Hoang Kien заяви, че кампаниите за събиране на пари за криптовалутни бизнеси са незаконни в страната.

Kien предупреди виетнамските граждани да бъдат бдителни и да не бъдат примамвани от никакви форми на криптовалутни инвестиционни схеми, без значение колко висока е възвръщаемостта.

Освен риска от инвестиране в подобни схеми, той допълнително подчерта, че криптовалутните инвестиции и плащанията, направени с помощта на виртуални валути, не са законно признати в страната. Следователно инвестирането в крипто или използването им, също ще означава нарушаване на виетнамските закони.

Четете още: Австралийците са загубили повече от 14 милиона долара поради криптовалутни измами през 2019 година

Въпреки предупрежденията, крипто инвестициите продължават в рамките на страната, заяви Nguyen Nam Hao от полицейското управление за корупция, контрабанда и икономически престъпления. Освен това той добави, че за да намали измамите и да сведе до минимум други отрицателни въздействия на криптовалутите, Виетнам се нуждае от по-строги и специфични разпоредби.

Репресия на криптовалутите във Виетнам

Както Cointelegraph съобщи през август 2017 г., виетнамският премиер Nguyen Xuan Phuc разпореди на централната банка на Виетнам и Министерството на финансите да преразгледат виртуалните валути и да създадат законова рамка за тяхното регулиране.

Прегледът обаче не се оказа в полза на криптовалутите. Едва следващия месец, централната банка обяви използването на биткойн (BTC) и други криптовалути за незаконно в страната. През април 2018 г. криптовалутите бяха официално забранени като средство за плащане на стоки и услуги.

Наскоро се съобщава, че Министерството на финансите на Виетнам планира да създаде деветчленна изследователска група за криптовалути, фокусирана върху спекулирането на пространството за криптовалути и цифрови активи и предлагане на подходящи политики за регулиране на индустрията.

Източник

Leave a Reply