Бъдещето на DeFi е в TikTok

По-младото поколение сега няма разполагаем доход, но е финансово грамотно благодарение на кратките видеоклипове в социалните медии.

През юли 2021 г. TikTok достигна три милиарда изтегляния. Социалната мрежа може да се похвали с повече от един милиард активни месечни потребители. А в Съединените щати TikTok вече е по-популярен сред поколението Z от Instagram.

През последните шест месеца биткойнът (BTC) отбеляза спад от над 70% от най-високата си стойност от 69 000 долара през 2021 г. Волатилността на пазара е очаквана. Но ако децентрализираните финанси (DeFi) искат да имат бъдеще, те трябва да бъдат приети от повече хора. Споменатата по-горе волатилност (както и цинизмът към криптовалутите като цяло) отблъсква много инвеститори. За щастие, представителите на поколението Z далеч не са типичните инвеститори.

Дигитална грамотност и финансова грамотност

Финансите в TikTok станаха толкова популярни, че се сдобиха със собствено портманто. Наречено FinTok, съдържанието, свързано с финансите, бележи стремглав възход заедно със самата социална мрежа. Миналата година хаштагът #Crypto избухна, като събра 1,9 милиарда видеоклипа. Качванията с етикет #NFT се увеличиха с умопомрачителните 93 000% (допълнително подхранвани от общия бум на интереса към NFT). А видеоклиповете с хаштаг #StockTok събраха 1,4 млрд. гледания.

Пренасищането с видеоклипове за управление на пари не се ограничава само до криптопазара. Миналата година хаштагът #PersonalFinance натрупа над 4,4 милиарда гледания, като съдържанието обхваща всичко – от данъци и бюджетиране до спестявания и дългове. Разгледано в контекста на основните потребители на TikTok – поколението Z – това показва, че днешните младежи имат здравословен апетит за финансова информация. Те просто искат да я консумират под звуците на запомняща се поп песен и вирусен танц.

Младите хора също са водещи в приемането на цифрови активи. Според проучването на CNBC „Инвестирай в себе си“ на 18-34-годишните се падат 15% от инвестициите в криптовалути, в сравнение с 11% при 35-64-годишните и едва 4% при хората над 65 години. Проблемът е, че значителен сегмент от тази демографска група на възраст 18-34 години гледа на криптовалутите като на краткосрочна инвестиция: 21% от 18-34-годишните ги разглеждат само като 12-месечна стратегия.

Не е изненадващо, че поколението Z не само приема криптовалутите, но и се образова по отношение на финансите. Според годишника на Credit Suisse за глобалната възвръщаемост на инвестициите поколението Z ще печели с една трета по-малко от традиционните инвестиции в акции и облигации в сравнение с предишните поколения.

Декемврийският изследователски доклад „OK Zoomer“ на Bank of America разкри, че пандемията COVID-19 ще засегне професионалното и финансовото бъдеще на поколението Z по подобен начин, както Голямата рецесия засегна милениалите. Ето защо, въпреки че мнозинството от поколението Z не разполага с много пари, които да инвестира в криптовалута в момента, те биха могли да го направят в бъдеще, особено ако са толкова финансово грамотни и инвестиционно ориентирани, колкото показват данните. И точно тук се крие възможността за DeFi.

Изграждане на доверие в цифровите активи чрез прозрачен маркетинг

За бъдещето и здравето на пазара на цифрови активи фирмите DeFi трябва да ангажират правилните аудитории по специфични начини, насочени към тези демографски групи.

Подобно на начина, по който DeFi обещава да демократизира финансите, платформите за социални медии като TikTok имат потенциала да демократизират процеса на инвестиране. Това, което някога е било затворена общност, достъпна само за банкери от Уолстрийт и квалифицирани мениджъри на хедж фондове, сега е отворено за всички.

Но ако DeFi иска да се възползва от възможностите на най-модерната социална медийна платформа, ще трябва да подобри маркетинга си. Това означава ясни и кратки видеоклипове в кратка форма, съобразени с целевата аудитория, които правят криптовалутите не само достъпни, но и забавни, като същевременно са прозрачни по отношение на рисковете, свързани с инвестирането.

Кратките видеоклипове се възпроизвеждат добре в TikTok. Но те са предимно дейности в горната част на потока. Това не е непременно нещо лошо. Брандовете могат да подгреят аудиторията на поколението Z сега, така че след няколко години, когато имат пари за инвестиране, те да бъдат информирани потенциални клиенти, готови за конвертиране.

Именно това съдържание за конвертиране е необходимо. Криптокомпаниите трябва да изградят доверие в аудиторията през следващите няколко години. Никак не е лесно, като се имат предвид сътресенията и лошата преса, които мечият пазар преживя напоследък.

Фирмите DeFi трябва да запазят прозрачност, да се разграничат от марките TradFi и да разберат какви форми на видеосъдържание ще изградят дългосрочни и надеждни взаимоотношения с по-младото поколение. Ако криптофирмите се научат да говорят на техния език днес, утрешният ден може да бъде светъл за биткойн и други цифрови активи.

Зак Колбърт е дигитален маркетолог през деня и писател на свободна практика през нощта. От 2007 г. се занимава с цифрова култура.

Тази статия е с обща информационна цел и не е предназначена и не трябва да се възприема като правен или инвестиционен съвет. Възгледите, мислите и мненията, изразени тук, са единствено на автора и не отразяват и не представят непременно възгледите и мненията на Cointelegraph.

Източник: https://cointelegraph.com/news/the-future-of-defi-is-on-tiktok

Leave a Reply