Блокчейн технологията задвижва институционални решения: Blockchain Expo Europe

Blockchain Expo Europe 2022 в Амстердам подчертава значителния напредък в блокчейн решенията от корпоративен клас, задвижвани от основните институции.

Блокчейн вече не е модна дума, която се използва от основните институции, тъй като на Blockchain Expo Europe 2022 в Амстердам на преден план излизат смислени и напълно работещи пилотни проекти и програми.

Преди пандемията Covid-19 редица водещи компании от различни индустрии започнаха да проучват начините, по които блокчейн технологията може да се използва за подобряване на процесите и продуктите.

След две години на социално дистанциране и работа от вкъщи настъпи моментът да съберем плодовете на посятото семе, за което свидетелстват някои интригуващи актуализации от големи корпорации, използващи блокчейн технологията.

Светът на бизнес консултациите, здравеопазването и фармацевтиката, както и енергийният сектор предлагат работещи решения, задвижвани от блокчейн, които привидно доказват широкия спектър на полезност, обещан от процъфтяващата технология.

Cointelegraph беше на място по време на събитието и успя да се свърже с редица лектори, които показаха как техните фирми използват технологията, за да стимулират иновациите.

През последните три години EY, глобалната компания за бизнес консултации, работи усилено за изграждане на блокчейн възможности на ниво предприятие. Федерико Де Поли, който ръководи глобалното развитие на функционалността EY OpsChain, изтъкна как през последните три години фирмата е похарчила над 100 млн. долара за изграждането на пълноценно работещо продуктово решение.

Ключово значение има внедряването в предприятията, като помага на клиентите да се ориентират в новата среда, изгражда инструменти за защита на личните данни, насочени към безопасността, и помага на компаниите да управляват бизнес процеси в блокчейна на Ethereum.

Както обясни Де Поли, патентованите от компанията EY Opschain и EY Blockchain Analyzer са два основни инструмента, използващи блокчейн технологията.

„Продуктите Opschain са нашият бизнес пакет от продукти. Имаме проследимост, която е най-използваният ни инструмент, който се използва в производството от няколко клиенти в различни индустрии. Имаме мениджър на договори, който се използва в първата пробна фаза – това е инструмент, който ни помага да правим цифрово договаряне между страните.“

Мениджърът на публичните финанси на EY също така позволява на правителствата да проследяват изразходването на средствата, което доказва широката използваемост на блоковите системи.

В конгресния център RAI Амстердам присъстваха и фирми в областта на здравеопазването и фармацевтиката. Алекс Попа, асоцииран директор на Blockchain for Pharma Supply Excellence, MSD (Merck), очерта пилотен проект, който е насочен към решаване на проблемите с многостранните здравни мрежи. Засегната от скъпи, неефективни и уязвими системи, блокчейн технологията предлага практически решения на тези проблеми. MSD проведе пилотен проект за борба с наболял проблем в индустрията – фалшивите лекарства, като използва Hyperledger Fabric, който позволи на пациентите в Хонконг да проверяват автентичността на лекарствата от техния източник.

Джесика Лий, ръководител на отдел „Блокчейн“ в Janssen Commercial North America на Johnson & Johnson, също така представи пилотен случай на използване на система за здравеопазване, основана на стойността, за частно, сигурно и прозрачно споделяне на данни с помощта на блокчейн технология.

Сабине Бринк, ръководител на блокчейн в Shell, направи завладяваща презентация, посветена на цифровите иновации в енергийния сектор. Ключов извод беше нарастващото използване на блокчейн технологията за постигане на прозрачност в енергетиката.

Фирмата е ангажирана с няколко проекта, задвижвани от блокчейн, които се използват в публични блокчейн вериги, за да се справи с дългогодишната склонност на енергийния сектор да работи на парче. Ключов акцент беше работата на Shell в подкрепа на Avelia – устойчиво, захранвано с блокчейн проследяване на авиационно гориво, насочено към декарбонизиране на въздушния транспорт

Като подчертава, че 90% от емисиите на авиокомпаниите се дължат на бизнес пътуванията, Avelia действа като продукт за устойчивост като услуга за корпоративните пътници и авиокомпаниите, за да резервират и заявяват устойчиво авиационно гориво.

„Енергията става разпределена и децентрализирана и е трудно да си представим, че тя се организира по централизиран начин. Няма друг начин това да се осъществи в глобален мащаб и блокчейн има огромна роля.“

Разговорите с делегати и лектори на конференцията подчертаха очевидния напредък в разработването на работещи блокчейн решения в различните индустрии. Технологията е двигател на иновациите в различните отрасли, а основните компании дават своя принос за стимулиране на нови случаи на използване и решения за системи, базирани на блокчейн.

Източник: https://cointelegraph.com/news/blockchain-tech-driving-institutional-grade-solutions-blockchain-expo-europe

Leave a Reply