Биткойн скочи над 5 500 долара, започват да се показват прилики с 2017 година

След фиаското, предизвикано от историята с Тетер, пазарът започна да се успокоява и дори показва признаци на възход. Анализаторите прогнозираха спад за криптовалутите до по-ниски нива, начело с Биткойн, ако той не успее да премине нивата на съпротива. С приключването на седмицата обаче изглежда, че ще се случи точно обратното. BTC се изкачва отново нагоре към най-високата си цена за 2019 година.

Биткойн скочи над 5 500 долара отново

Биткойн достигна седмичен връх от 5 540 долара преди час и продължава да се движи нагоре. Той прекара голяма част от последните седем дни около нивото от 5 300 долара, а алткоините отстъпиха от позициите си. В сряда BTC отново включи на скорост и се вдигна до 5 400 долара, а днес Биткойн скочи над 5 500 долара. Дневният ръст от 2,5% повиши общата пазарна капитализация на криптовалутите обратно до 180 млрд. долара. Отбелязваме и най-високото ниво на търговия през последния месец.

Понастоящем обемът на търговия с Биткойн е близо до 15 милиарда долара, а пазарната й стойност е почти 100 милиарда долара. Пазарната капитализация на BTC не е надвишавала тази стойност от дъмпинга от средата на ноември, когато валутата достигна до 6 000 долара. По-нататъшни ходове в тази посока биха могли да доведат до бързо връщане до тази цена за Биткойн.

Анализаторите и търговците в Туитър забелязаха някои прилики между пазарните движения в момента и тези от 2017 г., точно преди старта на големия скок. Популярен аналитик на техническа параметри на валутата каза:

„Има известна прилика между 2017 г. и 2019 г. по начина, по който достигнахме дъно от 5 000 долара, съответно 3 000 долара през 2017, и се върнахме на нива от 5 000 долара. Този път мечия пазар отне много повече време. Наслагване и екстраполиране на тази тенденция до декември 2019 г. може да бъде ползотворно, ако успеем да преодолеем ситуацията с Тетер.

50 седмичната подвижна средна е решаваща

Следващият ход до 6 000 долара ще бъде от решаващо значение, тъй като BTC ще прекъсне съпротивата на 50-седмичната плъзгаща се средна, което е бариера за целия мечи пазар. Той в момента се намира в зоната 5 600 долара, където Биткойн срещна предишната съпротива. Оттук нататък цените наистина могат да започнат да се покачват, когато спомените за 20 000 долара за Биткойн започват да се връщат обратно.

Техническият експерт Мурад Махмудов е набелязал колко значимо е това ниво на съпротива при 50-седмично плъзгащо се средно и е показал как е действало то при предишните пазарни цикли:

View image on Twitter


View image on Twitter

Криптовалутите за момента обаче са с биковете, след като пазарът се отърси от новините за Тетер и започват отново да се движат. Уикендите обикновено са тихи, така че може да има малко действие в петък за Биткойн и неговите братя.

Източник

2 Replies to “Биткойн скочи над 5 500 долара, започват да се показват прилики с 2017 година

Leave a Reply