Биткойн през 2020 г. – какво се случи?

Биткойн отбеляза впечатляващ напредък през 2020 г., въпреки че тази година беше опустошителна за света – белязана от пандемията Covid-19, протести, природни бедствия и други.

Глобалната икономика претърпя сериозен срив, като цените на всеки актив слязоха надолу. Нивата на безработица скочиха рязко. Бизнесът спря и много от него трябваше да променя своите практики и да накара служителите си да работят от вкъщи. Да не говорим, че бъдещето на икономиката и традиционните валути са застрашени поради решението на банките да отпечатат повече пари за подпомагане на тези, които не са могли да печелят по време на криза.

Дори крипто индустрията отбеляза силен ценови срив в средата на март тази година. Самият Биткойн премина от над 10 200 долара на 14 февруари до двоен спад на 14 март.

Въпреки това, макар че всеки друг сектор, област и индустрия все още вероятно имат години на възстановяване, Биткойн не само отбеляза пълно възстановяване, той достигна изцяло нови висоти, отбелязвайки най-високата си цена за всички времена.

Цената на биткойн през 2020 г.

ралиНа 1 януари 2020 г. цената на биткойните достигна 7 238 долара. След това монетата участва в митинг, което започна в началото на януари и завърши в средата на февруари, достигайки близо 10 300 долара. Точно когато BTC наближаваше това ниво, бичата вълна утихна и настъпи корекция.

Спадането на монетата беше спряно от поддръжка на 8 500 долара и точно когато поредният скок се готвеше да започне – страховете на Covid-19 принудиха цялата крипто индустрия да се срине.

Как да купя Биткойн?

Смята се, че сривът е причинен от корелацията на криптоиндустрията с фондовия пазар, който рязко се срина само дни преди цифровите валути. Но за разлика от фондовия пазар, крипто възстановяването започна веднага щом монетите удариха дъното.

BTC се върна на нивата си преди катастрофата за около месец и половина, до началото на май. След това монетата прекара първата половина на лятото варирайки между 9 200 и 9 500 долара. Това се промени в края на юли, когато BTC най-накрая успя да пробие съпротивата на $ 9 500 и да скочи до $ 12 000.

Това ниво го задържа до началото на септември, когато цената отново спадна, този път до поддръжка от 10 000 долара. Около месец по-късно BTC започна скок, който му позволи да скочи до 19 000 долара, като дългоочакваната марка от 20 000 долара пристигна в средата на декември.

BTC прави нови рекорди през ден вече близо седмица, като сегашният рекорд за всички времена е 24 209,66 долара, постигнат на 20 декември 2020 г. – само един ден преди тригодишната годишнина от достигане на историческия си връх от 20 000 долара за първи път, който се случи през 2017г.

Какво причини растежа на Биткойн през 2020 г.

Биткойн има успешна година и извън ценовия диапазон. Монетата привлича вниманието на институционални инвеститори през цялата година. Компании като Grayscale и Microstrategy отчитат повишено търсене на Биткойн и закупуват огромни суми от името на своите клиенти.

Многобройни прогнози отбелязаха, че недостигът, причинен от този интерес, може да е един от големите фактори, които могат да доведат до следващия скок на цените на Биткойн.

Също така си струва да се отбележи, че това беше година, когато Биткойн имаше третото разполовяване, което доведе до намаляване на наградите му за блокове наполовина. То се състоя на 11 май. Преди това, наградите за блока бяха $ 12.5 BTC на блок. Сега наградите ще бъдат само $ 6,25.

Защо корекцията на Биткойн, която всеки очаква, може и да почака

Това също накара мнозина да повярват, че цената на BTC ще расте, тъй като същият резултат се случи след предишни разполовявания. Разбира се, има някои отричащи тази теория, като Виталик Бутерин в Етериум. Бутерин отбеляза, че няма доказателства, които да показват, че разполовяването предизвиква скок на цените освен факта, че исторически големият ръст на цените идва приблизително 18 месеца след него.

Този път скокът изглежда пристигна много по-рано, което може да е следствие от увеличеното търсене, тъй като Биткойн е много по-известен в наши дни, отколкото последния път, когато се случи разполовяването.

Друго голямо събитие, което би могло да е довело до скока на цената на BTC, беше неотдавнашното съобщение на PayPal, най-голямата услуга за онлайн плащания в света. PayPal разкри планове за добавяне на поддръжка за криптовалута в рамките на собствената си платформа. Биткойн, както и шепа други монети, са първите, които се изброяват.

PayPal вече позволи на американските граждани да започнат да използват крипто на своята платформа, като същите функции трябва да пристигнат през 2021 г. за останалия свят. Това беше масивен ход за Биткойн поради обхвата и надеждността на PayPal. Ако не друго, решението на компанията със сигурност поне помогна да се повиши осведомеността и да се заинтересуват повече хора от BTC, или може би дори да накара някои скептици да променят мнението си.

И разбира се факта, че Биткойн се е представил по-добре от всеки друг актив по време на кризата Covid-19, което в крайна сметка е неговата цел – да осигури алтернатива, когато всичко останало се провали.

В резултат на всичко това монетата постави нов рекорд, като нарасна с 25% за една седмица. Това е впечатляващо за всяка криптовалута. Въпреки това, когато Биткойн го прави – това не е нищо повече от игра за промяна.

Какво ще се случи с Биткойн през 2021 година

И накрая, има много искания за прогнози за цените на Биткойн за 2021 г. Докато 2020 г. му позволи да достигне стария си ATH и дори да го надмине с малко, 2021 се очаква да бъде годината, когато Биткойн наистина ще процъфтява и впечатлява.

Не е невъзможно цената да достигне $ 50 000 до края на Q1 2021. Ако това се случи, бих очаквал да наблюдавам по-нататъшен растеж и BTC да достигне $ 80 000 до края на Q2 (30 юни 2021 г.). В исторически план лятото е времето от годината, когато нестабилността на цените се забавя, така че Q3 вероятно няма да види толкова много действия.

Експлозията на Биткойн през 2020 г. не е балонът от 2017 г.

Ако тази положителна траектория продължи и през Q4, ценовото ниво от $ 90 000 не би било невъзможност.

Моделът запас към поток е изключително точен, когато става въпрос за прогнозиране на ценовото действие на монетата. На основно ниво, недостигът на BTC е силно корелиран със стойността на мрежата, особено след като нейният темп на производство спадна.

И накрая, нараства и търсенето от институционални инвеститори, които се стремят да се хеджират срещу инфлацията, което може да доведе до удвояване на цената само за няколко месеца след постигането на този неотдавнашен връх.

Източник

Leave a Reply