Биткойн побеждава британската лира по обем на търговия, тъй като GBP се разпада

Обемът на търговията с биткойн (BTC) спрямо британската лира (GBP) се покачи до нов връх, след като стерлингът се разклати във вторник, което накара пазарните експерти да предположат, че инвеститорите са се опитали да се освободят от лирата в замяна на биткойн или да спечелят от арбитраж.

По данни на екипа на Kaiko Research британският паунд достигна рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, след като през предходната седмица правителството на Обединеното кралство обяви нефинансирано намаляване на данъците.

Увеличаващият се обем на търговията с BTC/GBP илюстрира предпочитанията на инвеститорите към водещата криптовалута.

По-конкретно, данните, публикувани от директора на отдела за проучвания на CoinShares Джеймс Бътърфил, сочат, че на 26 септември обемът на търговията с крипто-феат двойката на борсите е достигнал рекордните 881 милиона долара.

Според данни от Bitstamp и Bitfinex обемът на търговията с BTC/GBP в понеделник е бил с над 1 100% по-висок от обичайния. Средната дневна активност е приблизително 70 млн. долара.

Биткойн стяга мускулите на борсите в Обединеното кралство

Интересът на Обединеното кралство към Биткойн (BTC) ще се разшири „доста бързо“, тъй като нестабилността на фиатната валута кара водещата дигитална валута да заприлича на стабилкойн, смятат анализатори.

Като един от няколкото тази седмица, които подчертават привлекателността на BTC спрямо Sterling, стратегическият съветник във финансовата компания VanEck Габор Гурбач стигна до това решение.

„Поради нестабилността на паунда“, предупреждава Гурбач, „Обединеното кралство много бързо ще получи оранжев цвят.“

Според Джеймс Бътърфил, ръководител на отдел „Изследвания“ в компанията за криптовалути CoinShares, увеличението вероятно се дължи на това, че търговците обменят паунда за BTC.

Butterfill заяви, че има силна връзка между разширяването на обема на Биткойн и политическата и паричната нестабилност.“

Освен британската лира, данните показват, че обемът на търговията с други основни валути е нараснал заедно с криптовалутата.

Инвеститорите вече се насочват към Bitcoin

По същия начин обемът спрямо еврото се е увеличил с 85% през последния месец. През същия период обемът на двойката USD/BTC скочи с 67%.

„Когато една фиатна валута е застрашена, инвеститорите започват да се насочват към биткойн“, посочи Бътърфил.

В един момент британският паунд се срина с близо една четвърт спрямо щатския долар. Въпреки че данните от TradingView и Cointelegraph Markets Pro показват, че Биткойн превъзхожда фиатните валути с 55%, колкото по-дълъг е срокът, толкова по-привлекателно става хеджирането на Биткойн.

Междувременно Bitfinex отчете значителен ръст в обема и търговската активност на двойката BTC/GBP, което според пазарните наблюдатели е подчертало потенциала на водещата криптовалута да се възползва от „очевидната слабост на фиатната валута“.

Към момента на писане на статията биткойнът се търгува на цена от 19 584 долара, което представлява ръст от 5,7 % за последните седем дни, показват данните на Coingecko от четвъртък.

Източник: https://bitcoinist.com/bitcoin-trading-volume-beats-the-british-pound/

Leave a Reply