Биткойн може да стане новото злато, според Стив Форбс

Според бившия кандидат за президент Стив Форбс Биткойн все още не е жизнеспособен запас от стойност

Стив Форбс, председател и главен редактор на Forbes Media твърди, че биткойнът може потенциално да се превърне в новото злато, но все още не е достигнал до това ниво.

„Възможно е да се превърне в новото злато, но този ден все още не е тук, тъй като засега златото е най-добрата застраховка срещу инфлацията.“

Американският медиен магнат, чието нетно състояние се оценява на 430 милиона долара е убеден, че биткойнът е твърде нестабилен, за да се счита за дългосрочен запас от стойност, описвайки го като „влакче в увеселителен парк“:

„Биткойнът остава твърде нестабилен, за да бъде дългосрочен запас от стойност, както традиционно прави златото“

Златото остава най-добрият запас от стойност

Форбс посочва печатането на пари като „най-големия ускорител“ на Биткойн. Подкрепена от нарастващия институционален интерес, криптовалутата докосна нов рекорд за всички времена на 1 декември.

Той обаче твърди, че схващането, че впечатляващите печалби на Биткойн го правят по-добър запас от стойност от златото, е „грешка“.

Златото започва да пропада спрямо Биткойн

„Това, което твърде много ентусиасти на криптовалути пропускат е, че по различни причини златото запазва своята присъща стойност по-добре от всичко друго на земята и го прави от четири хиляди години.“

След това внукът на Берти Чарлз Форбс, основателят на водещото бизнес списание, прави сравнение с фиксирането на валута към жълтия метал, за да се постигне парична стабилност:

„Опитът многократно демонстрира в продължение на хиляди години, че фиксирането на валута към златото е най-добрият начин за постигане на парична стабилност. Ние се справихме много добре със златния стандарт тук, в САЩ, от 1790-те до 1970-те години, постигайки най-високите темпове на растеж в човешката история.“

Източник

Leave a Reply