Биткойн милиардерът Тим Дрейпър към Илон Мъск: Бих купил киберкамиона на Тесла с Биткойн

Тим Дрейпър, инвеститорът Биткойн милиардер, който също е и ранен инвеститор в Тесла, реагира на изпълнителния директор на компанията и най-богат човек в света, Илон Мъск, който добави #Bitcoin към биографията си в Туитър, за да се присъедини към изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси и основателя на Reddit Алексис Оханян.

Дрейпър, за който се знае, че държи около 30 000 BTC е казал на Мъск, че би искал да плати за киберкамиона на Тесла с BTC, като същевременно популяризира своята компания OpenNode. Той каза:

„Здравей, Илон Мъск, бих искал да си купя кибертехника на Тесла. Въпреки че аз лично бих предпочел да запазя собствения си #bitcoin, можете да приемете #bitcoin чрез нашата компания Draper VC OpenNode.“


Защо сега?

На 29 януари Биткойн нарастна с 14% само за 30 минути малко след като подкрепата на Илон Мъск започна да циркулира в социалните медии.

Мнозина спекулираха, че Мъск може да бъде инвеститорът с голяма нетна стойност зад огромното натрупване на биткойни в Койнбейз през последната седмица.

През последните няколко дни цената в Койнбейз скочи с около $ 200 повече, в сравнение с Бинанс. Това обикновено показва значителна покупателна дейност от американски инвеститори.

Мъск обаче не последва промяната и за една нощ ралито се обърна. Биткойнът се повиши от 33 000 на над 38 000 и отново спадна до 33 000.

Дрейпър вероятно е написал поста в Туитър поради интереса към Биткойн, заявен от Мъск и положителните пазарни настроения около BTC.

В скорошно интервю за CNBC Дрейпър каза, че всъщност купува повече биткойни. Дрейпър също така каза, че не възнамерява да продава BTC в бъдеще, изразявайки силната си вяра в Биткойн като „валута на бъдещето“. Той каза:

„Всъщност просто купувам повече [Биткойн] … нямам интерес някога да продавам моя #Bitcoin за долари. Защо да взема валутата на бъдещето и да я продавам за валутата от миналото?

Данните показват, че Дрейпър не е единственият, фокусиран върху дългосрочните печалби. Всъщност активността „HODLing“, която показва намерението на инвеститорите в Биткойн да държат BTC за дълго време, е на рекордно високи нива.

Биткойн 1-годишна HODL вълна. Източник: Lookintobitcoin

Ще се използва ли някога Биткойн като валута?

Биткойнът все повече се разглежда като запас от стойност и алтернатива на златото като сигурно убежище. През последните месеци обаче корелацията и обратната корелация между Биткойн, злато и акции намаляват.

Биткойн корелация спрямо S & P500, VIX, DXY, злато. Източник: Данни за цифрови активи

В допълнение към огромното нарастване на цените, страхът от инфлацията и голямото вливане на ликвидност от централните банки предизвикаха огромен интерес сред институционалните и инвеститорите с висока нетна стойност.

Но докато приемането на BTC става все по-осезаемо, остава въпросът дали Биткойн някога би бил използван като валута и средство за размяна като долара днес.

Как да купя Биткойн?

По ирония на съдбата, когато цената на Биткойн е в ясен възходящ тренд, инвеститорите са по-малко склонни да продават или харчат своите BTC. Самият Дрейпър предполага, че вероятно ще плати 40 000 долара за Cybertruck с долари, а не с „валутата на бъдещето“.

Ако обаче цената на Биткойн се стабилизира в бъдеще на достатъчно високо ценово ниво и види по-ниска волатилност, тогава BTC може да стане по-убедителна за ежедневните плащания.

Междувременно, тъй като мрежата печели повече потребители и трябва да се мащабира, блокчейна на Биткойн в крайна сметка може да стане неефективна за използване за ежедневни плащания на първия слой.

В този момент решенията за мащабиране на втория слой, като Lightning Network и страничните вериги като Liquid например, могат да станат блокчейн „приложенията“ за незабавна обработка на малки плащания. Такива оперативно съвместими платформи вероятно ще имат свои собствени компромиси с различна степен на недоверие, поверителност и децентрализация.

Източник

Leave a Reply