Биткойн ли е първата криптовалута?

През последните години, инвестиционните и технологичните светове са наситени с криптовалути, Блокчейн приложения и свързани с тях проекти. Въпреки приливната вълна от нови цифрови валути, която трансформира пазара, остава една единствена цифрова валута, която привлича вниманието на обществеността повече от всяка друга: Биткойн (BTC). Много инвеститори смятат, че Биткойн е първата криптовалута. Основан през 2009 г. от програмист (или, вероятно, група програмисти) под псевдонима Сатоши Накамото, Биткойн въведе нова ера в Блокчейн технологията и децентрализираните цифрови валути. Бялата книга на Сатоши описва Биткойн и концепцията за Блокчейн технология за първи път, като казва, че „мрежата отбелязва транзакциите, като ги прехвърля в непрекъсната верига на доказателство за работа на базата на хеш, формирайки запис, който не може да бъде променен без да се повтаря доказване на работа.“ Въпреки че няма съмнение, че биткоинът има революционно въздействие върху пространството на криптовалутите (от момента на стартирането му, той е създал десетки разклонения и имитатори и остава цифровата валута номер едно в света по пазарна капитализация и няколко други показатели) , това наистина ли е първата криптовалута?

Запознайте се с Койнбейз тук

Ранни опити в Холандия

В търсене на първата криптовалута достигаме до страната на лалетата. Според доклад в Bitcoin Magazine, един от най-ранните опити за създаване на първата криптовалута всъщност предхожда създаването на биткойна с около 20 години. Бензиностанциите в Холандия страдат от кражби през нощта. Вместо да поставят охрана и да рискуват тяхната безопасност, група разработчици се опитват да свържат парите с новоразработени смарткарти. Шофьорите на камиони, които имат нужда от достъп до бензиностанциите, ще носят тези карти вместо пари. Самите бензиностанции от своя страна няма да разполагат с хартиени пари. Това може би е най-ранният пример за електронни пари, които имат връзки с цифровите валути, както ги познаваме днес.

Четете още: Какво е Биткойн – обяснение като за петгодишно дете

Слепи пари

По същото време, или дори по-рано, американският криптограф Дейвид Шаум експериментира с различна форма на електронни пари. Той представя концептуална валута, която може да се прехвърля между индивиди както безопасно, така и частно; отново, приликите с криптовалутите в днешния ден са поразителни. Шаум разработва така наречената „заслепяваща формула“, която да се използва за криптиране на информация, предавана между индивидите. По този начин „слепите пари“ могат да бъдат безопасно прехвърляни между лица, носещи подпис на автентичността и възможността да бъдат модифицирани без проследяване. Шаум основава DigiCash, за да представи концепцията си на практика няколко години по-късно. Въпреки че DigiCash фалира през 1998 г., концепциите, представени от компанията, както и някои от неговите формули и инструменти за криптиране играят важна роля в развитието на по-късните цифрови валути.

Запознайте се с Койнбейз тук

Уеб базирани пари

През 90-те години много стартиращи предприятия направиха усилия за постигане на целите на DigiCash. От тях може би компанията с най-дълготрайно влияние върху по-широкия финансов свят е ПейПал (PYPL). ПейПал революционизира онлайн плащанията от човек на човек. Това позволи на хората бързо и сигурно да прехвърлят пари чрез уеб браузър. Свързвайки се с общността на eBay, ПейПал осигури специална потребителска база, която му позволи да расте и да процъфтява. Днес тя продължава да бъде основна платежна услуга. ПейПал също така вдъхнови своите имитатори, включително компании, които се опитаха да осигурят средство за търговия със злато чрез уеб браузър. Една от по-успешните от тези операции се нарича e-gold, която предлага на потребителите си онлайн кредит в замяна на физическо злато и други благородни метали. Тази компания обаче се сблъска с проблеми с различни видове измами и в крайна сметка беше закрита от федералното правителство през 2005 година.

Четете още: Наследството на Биткойн: Какво се случва с вашите криптовалути, когато умрете?

B-Money

През 1998 г. разработчикът Вей Дай предложи „анонимна, разпределена електронна система за парични средства“, наречена B-money. Дай предложи два различни протокола, включително и такъв, който изисква канал за излъчване, който е едновременно синхронизуем и нреазбиваем. В крайна сметка, B-money никога не станаха успешни. Те всъщност са доста по-различни от биткойн по много начини. Въпреки това, това също е опит за анонимна, частна и сигурна система за електронни пари. В системата B-money биха били използвани цифрови псевдоними, за да се прехвърли валута чрез децентрализирана мрежа. Системата дори включваше средства за изпълнение на договорите и в мрежата, без използването на трета страна. Въпреки че Вей Дай предложи бяла хартия за B-money, тя в крайна сметка не успява да привлече достатъчно внимание за успешен старт. Все пак, Сатоши се позовава на елементи на B-money в неговия документ за биткойн приблизително десетилетие по-късно, така че влиянието на B-парите върху сегашната дигитална валутна лудост е неоспоримо.

Запознайте се с Койнбейз тук

Bit Gold

Не бива да се бърка със съвременната базирана на златото борса с подобно име. Bit Gold е друга електронна валутна система, която датира от същия период като B-money. Предложено от Ник Сабо, Bit Gold идва със собствена система за доказване на работа. Тя по някакъв начин се отразява в днешния процес на извличане на биткойн. Чрез тази процедура, решенията бяха компилирани криптографски и след това бяха публикувани за обществеността по същия начин, по който би функционирала съвременна Блокчейн.

Може би най-революционният аспект на концепцията за Bit Gold обаче е свързан с неговото преместване от централизирано състояние. Bit Gold имаше за цел да избегне зависимостта от централизираните дистрибутори на валута и властите. Целта на Сабо беше Bit Gold да отразява свойствата на истинското злато, като по този начин позволява на потребителите да премахнат напълно посредника. Bit Gold, като B-money, в крайна сметка бе неуспешен. Въпреки това той също така даде вдъхновение за голяма група цифрови валути, които ще влязат на пазара десетилетие или повече след въвеждането му.

Четете още: Как Биткойн и Сатоши Накамото промениха света

Hashcash

Разработена в средата на 90-те години на миналия век, Hashcash е една от най-успешните цифрови валути преди Биткойн, според The ​​Merkle. Hashcash е проектиран за редица цели, включително минимизиране на имейл спам и предотвратяване на DDoS атаки, Hashcash отваря широк спектър от възможности, които ще се реализират почти две десетилетия по-късно. Hashcash използва алгоритъм за доказателство на работата, за да подпомогне генерирането и разпространението на нови монети, подобно на много съвременни криптовалути. Всъщност, Hashcash също се сблъска с много от същите проблеми като днешните криптовалути днес; през 1997 г., изправен пред нуждата от увеличена изчислителна мощ, Hashcash в крайна сметка става все по-малко ефективен. Независимо от факта, че в крайна сметка изчезна, Hashcash видя голям интерес към разцвета си. Много от елементите на системата Hashcash също се развиват в развитието на биткойн.

Когато биткойн е разработен през 2009 г., той стартира ново поколение цифрови валути. Биткойн се различава от много от предшествениците си в децентрализирания си статус и развитието на технологията Блокчейн. Трудно е обаче да си представим създаването на биткойни, да не говорим за стотиците други цифрови валути, които са стартирали оттогава, без по-ранните опити за криптовалути и електронни пари в десетилетия преди стартирането на Биткойн. Но дали точно той може да се нарече първата криптовалута?

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply